Sisteme de distributie a energiei electrice

Cunoastrea tipurilor de sisteme de distributie a energiei electrice este foarte importanta pentru domeniul instalatiilor electrice, dar mai ales pentru electricienii care executa instalatii electrice, realizeaza bransamente, sau cei care au ca activitate principala, verificari si incercari de instalatii electrice.

Constat cu surprinde ca multi dintre cei care lucreaza in domeniu, nu cunosc sistemele de distributie a energiei electrice si in consecinta nu acorda importanta cuvenita modului de legare la pamant a unei instalatii. De aici rezulta multe probleme legate de eficienta instalatiei de legare la pamant, probleme importante de electrosecuritate a utilizatorilor, dar mai ales exploatarea in siguranta a instalatiei electrice.

Aproape in toate normativele se face referire la sistemele de distributie a energiei electrice, mai toate incep cu aceste informatii, dar peste care sar majoritatea dintre noi. Este adevarat ca informatia poate parea greoaie, dar in momentul in care ai inteles modul de legare la pamant, descoperi ce important este acest lucru pentru activitatea noastra a electricienilor.

Cerințele legale

Alimentarea cu energie electrica impune legarea la pamant a carcaselor echipamentelor electrice, dar si alte masuri de protectie adecvate pentru a preveni pericolul de electrocutare care rezulta in cazul unui defect, cand conductoarele de faza pot intra accidental in contact cu carcasa echuipamentului. Principalul mod de protectie impotriva socurilor electrice este asadar, legarea la pamant sau la nulul retelei electrice de alimentare.

In functie de modul de legare la pamant, sistemele de distributie a energiei electrice sunt de trei tipuri: TN, TT si IT

Pentru a intelege mai usor acest lucru trebuie sa retinem ca prima litera face referire la priza de pamant a sursei, iar a doua litera face referire la modul de legare la pamant a maselor echipamentelor electrice la locul de consum (in instalatia finala).

Reteaua TN

In cadrul retelei de distributie TN se disting trei tipuri de retele, mai exact trei sucategorii si anume:

 TNC - acest tip de retea are ca particularitate faptul ca functia de conductor neutru (N) si functia de conductor de protectie (PE) sunt combinate intr-un singur conductor numit PEN pentru toata reteaua pana la Tabloul electric general - TEG, sau la ultimul tablou electric de distributie - TED.

In aceast tip de retea, masele echipamentelor si aparaturii electrice sunt legate la nulul retelei electrice de alimentare, adica la priza de pamant a sursei de alimentare. In cazul in care de la ultimul TED spre receptori, se separa conductorul PEN in nul de lucru (N) si nul de protectie (PE), atunci reteaua electrica de distributie, devine TNCS.

 TNCS - in acest tip de retea, asa cum am aratat si mai sus, functia de conductor neutru (N) si conductor de protectie (PE) sunt combinate intr-un singur conductor PEN pentru o anumita portiune a retelei, de regula TEG, locul de unde conductorul de protectie este separat de conductorul neutru.

Sisteme de distributie a energiei electrice

 TNS - este reteaua in care conductorul de protectie (PE) este distribuit distinct pentru toata reteaua electrica de alimentare, adica avem cinci conductoare L1, L2, L3, N, PE (pentru reteaua electrica trifazata), distribuite de la punctul de transformmare pana la TEG al locului de consum.

Sisteme de distributie a energiei electrice TNS

Reteaua TT

In aceasta retea de distributie, masele echipamentelor electrice sunt legate la o priza de pamant independenta de priza de pamant a sursei de alimentare. Acest tip de retea este foarte des intalnit mai ales in domeniul rezidential. Acest tip de retea prezinta un important dezavantaj fata de reteaua de tip TNC, datorita faptului ca impedanta buclei de defect este extrem de mare, ceea ce duce la un curent de defect relativ mic (200 - 300 A) care nu va realiza declansarea dispozitivelor de protectie in timpul cerut de standard (0,2 - 0,4 s). In acest caz este obligatorie montarea dispozitivelor de protectie la curent diferential rezidual - DDR (RCD) care vor deconecta instalatia in mod eficient, in cazul unei puneri la pamant accidentale.

Sisteme de distributie a energiei electrice TT

Necesitatea unui sistem TT

Exista situatii cand furnizorul de energie electrica nu va ofera un mijloc de legare la pamant. Acest lucru se intampla cand furnizorul din motive de siguranta solicita ca instalatia sa aibe o priza de pamant locala, la care sa se conecteze instalatia de legare la pamant a noului loc de consum.

Indiferent de sistemul de distributie, pentru instalatiile noi, standardele de siguranta impun obligativitatea existentei unei prize de pamant locale.

Reteua IT

Acest tip de retea este caracterizata prin faptul ca sursa de alimentare este izolata fata de pamant, sau este legata la pamant printr-o impendanta foarte mare care asigura izolarea sursei fata de pamant., iar masele echipamentelor si aparaturii electrice sunt legate la priza de pamant a locala (a instalatiei).

Beneficiile unei astfel de retele rezulta din faptul ca un curent rezultat dintr-un defect Faza - Pamant, are o intensitate foarte mica si nu poate provoca o tensiune de atingere periculoasa, adica > 50 V. 

Acest tip de retea se utilizeaza numai cu un dispozitiv de control al izolatiei conductorului neutru fata de pamant. Valorile la care este limitat curentul de defect este cuprins intre 150 - 230 mA.

Conductorul neutru poate fi distribuit, sau nu. Se recomanda totusi ca acest conductor sa nu se distribuie. Acolo unde este distribuit se va prevedea un dispozitiv de protectie la supracurent pe conductorul neutru (N) al intregului circuit, protectie care trebuie sa produca deconectarea tuturor conductoarelor active, inclusiv a conductorului neutru.