Instalatii electrice in constructii de lemn

Instalatii electrice pentru case din lemnInstalatiile electrice pentru constructiile de lemn, intra in categoria instalatiilor electrice speciale. La executarea instalatiilor electrice, indiferent de destinatia sau tipul acestora, beneficiarii trebuie sa se adreseze numai electricienilor autorizati, care cunosc prevederile normativelor si prescriptiilor tehnice.

Stim foarte bine din practica ca foarte multe instalatii electrice sunt realizate de persoane fara calificare in domeniu, dar "priceputi" (electricieni auto, zugravi, tamplari, etc.), dar si electricieni neautorizati, electricieni care nu cunosc si nu respecta o serie intreaga de reglementari.

Riscul la care va supuneti in calitate de beneficiari ai unor astfel de instalatii este enorm si in cele mai multe cazuri remedierea unor astfel de instalatii electrice este aproape imposibila.

Prevederi privind echipamentele folosite

La executarea instalatiilor electrice inglobate in elementele de constructie de lemn se recomanda utilizarea cablurilor din cupru, cabluri care trebuie sa fie din categoria celor cu intarziere la propagarea flacarii, iar incarcarea sa fie la maxim 85% din curentul maxim admisibil.

Dozele de derivatie,dar si cele pentru aparat (prize, intrerupatoare), trebuiesc sa fie din metal sau din material plastic ignifug care satisface proba cu fir incadescent la 960o C. 

Tuburile pe care se trag cablurile trebuiesc sa sa fie metalice sau din materiale plastice omologate pentru constructiile din lemn. Accesoriile de imbinare ale tuburilor trebuie sa asigure aceeasi rezistenta mecanica, izolatie electrica, grad de etansare ca si tuburile la care se folosesc.

Tablourile electrice trebuiesc alese dintre cele care care sunt confectionate din materiale incombustibile, omologate pentru a fi folosite la constructiile de lemn.

Corpurile de iluminat trebuiesc deasemenea sa fie dintre acelea special omologate pentru constructiile de lemn si daca sunt montate direct pe lemn, trebuiesc sa aiba cel putin grad de protectie IP 54. Lampile vor fi prevazute cu dispersoare din materiale plastice rezistente,gratare sau sticla rezistenta, pentru a fi protejate impotriva loviturilor accidentale.

Conditii de montaj

Executia instalatiei electrice se face dupa terminarea structurii de rezistenta, dar si a acoperisului. Se recomanda ca in cazul in care instalatia electrica este inglobata in interiorul peretelui, aceasta sa fie  montata intre placa dinspre interior si bariera de vapori inainte de montarea materialului fonoizolant.

Este admisa si montarea aparenta a instalatiei electrice, cu conditia de a folosi numai materiale omologate pentru constructiile de lemn.

Tuburile flexibile (copex-urile) sunt recomandate a se utiliza numai pe trasee scurte, grau de realizat cu tuburi rigide.

Toate circuitele electrice vor fi prevazute cu protectie diferentiala si vor avea conductor de impamantare.

Se recomanda de asemenea reducerea la minim a numarului de doze de derivatie pe parcursul unui circuit electric, stiind cat sunt de pericoluase situatiile cand intr-o doza de derivatie apare arcul electric ca urmare a unui contact slab.

Trebuie de asemenea acordata o atentie deosebita legaturilor din dozele de derivatie, executandu-se legaturi care sa nu permita formarea de scantei sau arc electric

Masuri de protectie

Toate circuitele electrice vor fi protejate prin intreruptoare automate cu protectie la curent diferential de cel mult 30 mA (DDR).

Bransametul electric, fie ca este in distributie monofazata sau trifazata, va fi prevazut cu intreruptor automat cu protectie la curent diferential de cel mult 300 mA de tip S.

Selectivitatea protectiilor este foarte importanta si va fi realizata astfel incat raportul intre curentii diferentiali reziduali sa fie de cel putin 3