BLOG

Masurarea rezistentei de izolatiei a motoarelor electrice

In procesul de intreţinere a motoarelor electrice, masurarea rezistenţei de izolaţie oferă informaţii legate de starea izolatiei bobinajelor cu efecte directe asupra bunei functionari a motorului electric.

Masurarea rezistentei de izolatie este recomandat sa se faca:

 La punerea in functiune  - PIF
 In timpul reviziilor curente - RC sau a reparatiilor capitale - RK
 Dupa pauze mari in functionare
 Ori de cate ori exista suspiciuni legate de buna sa functionare

Masurarea rezistentei de izolatie a motoarelor electrice trifazateMasuratorile includ bobinajul statoric, dar si bobinajul rotoric pentru motoarele cu rotorul bobinat. Temperatura joaca un rol foarte important in stabilirea corecta a rezistentei de izolatie. De aceea masuratorile de testarea a rezistentei de izolatie trebuiesc facute cand motorul este oprit si in stare rece.
Starea rece a unui motor se considera a fi indeplinita, atunci cand temperatura infasurarilor este egala cu cea a mediului inconjurator.

Masuri de precautie inainte de masurarea rezistentei de izolatie

Inainte de a realiza testele specifice masurarii rezistentei de izolatie este obligatoriu sa avem in vedere cateva masuri de precautie obligatorii:

 Verificarea starii de umiditate a bobinajelor
 Curatarea bobinajului, pentru motoarele care au avut un regim de functionare greu, intr-un mediu cu mult praf, ulei, apa, etc.
 Masurarea temperaturii bobinajului

O temperatura a bobinajului mare are ca efect scaderea rezistentei de izolatie. O crestere cu 10˚C a temperaturii, fata de temperatura standard de 20˚C, are ca efect scaderea la jumatate a rezistentei de izolatie. Exemplul urmator este edificator:

 Daca pentru un motor testat la o temperatura a mediului ambiant de 20˚C inregistram o rezistenta de izolatie de 50 MΩ, la o temperatura de testare de 80˚C, am inregistra o rezistenta de izolatie de 0,75 MΩ, ceea ce ar fi un rezultat nereal.

Starea rece a unui motor este considerata a fi indeplinita, atunci cand temperatura infasurarilor este egala cu cea a mediului ambiant.

Valoarea minima admisa a rezistentei de izolatie

Stabilirea valorii minime a rezistentei de izolatie, trebuie sa aibe in vedere: tipul motorului, recomandarile producatorului, gradul de uscare a bobinajului, conditiile de la locul de montaj.

Pentru motoarele electrice cu tensiune de alimentare de pana in 1000 V, valoarea rezistentei de izolatie a bobinajelor trebuie sa fie in general peste 10 MΩ.

In lipsa specificatiilor tehnice, valoarea minimă admisă a rezistenţei de izolaţie poate fi calculata utilizand urmatoarea formula:

R - rezistenta de izolatie a bobinajului motorului (MΩ), U - tensiunea nominala a bobinajului motorului (V), P - puterea nominala a motorului (kW)

Valoarea rezistentei obtinute prin relatia de mai sus, este in general valabila pentru motoarele cu tensiune de alimentare de peste 1000 V si este valoarea de control a motorului in stare calda.

Controlul valoarii rezistentei de izolatie in conditii normale de mediu

La motoarele noi, deoarece bobinajul motorului este foarte uscat, rezistenta sa de izolatie este foarte mare. Este caracteristic ca la motoarele de joasa tensiune rezistenta de izolatie sa fie peste 500 MΩ, iar la cele de inalta tensiune peste 1000 MΩ.

Cu toate acestea, într-un mediu în care temperatura este foarte mare si umiditatea relativ mare, valoarea rezistentei de izolatie va scadea in mod evident. Daca rezistenta de izolatie a unui motor de joasa tensiune este peste 10 MΩ, iar a unui motor de inalta tensiune este peste 100 MΩ, motorul poate fi utilizat inca în conditii normale.

In cazul unui motor folosit, acesta poate fi utilizat in conditii normale, daca rezistenta sa de izolatie, referindu-ne la un motor de joasa tensiune este de peste 10 MΩ, şi respectiv peste 100 MΩ la motoarele de inalta tensiune (peste 1000 V).

Procedura de masurare a rezistentei de izolaţie a statorului unui motor

Aparatul folosit pentru masurarea rezistentei de izolatie se numeste megohmetru si este un aparat dedicat masuratorilor rezistentelor foarte mari de ordinul MΩ sau GΩ. Valoarea tensiunii de test, depinde de tensiunea de alimentare a motorului testat.:

 Pentru motoare cu tensiune de alimentare < 1000 V se va folosi un megohmetru de 500V c.c. sau 1000V c.c.
 Pentru motoare cu tensiune de alimentare > 1000 V, se va folosi un megohmetru de 2500V c.c.

Aplicarea tensiunii de test trebuie sa se faca pentru cel putin 1 minut,

Inainte de masurarea rezistentei de izolatie, verificati întotdeauna faptul ca sursa de alimentare este oprita, iar motorul este deconectat.

Atentie la urmatoarele operaţiuni inainte de masurare:

 Confirmati ca este intrerupta legatura de la toate sursele de alimentare
 Asigurati-va ca bobinaje si carcasa motorului care nu vor fi masurate sunt impamantate
 Rezistenta de izolaţie trebuie sa fie masurata in cutia de borne a motorului, iar megohmentrul trebuie să fie legat intre bobinajul motorului si carcasa
 Pentru a masura rezistenta de izolaţie a unui anumit bobinaj, bobinajele celorlalte doua faze trebuie sa fie legate împreună şi puse la pamant
 In cazul masurarii rezistentei de izolatie a unui rotor bobinat, arborele, bobinajul statoric si carcasa motorului trebuie legata la pamant
 Masurarati temperatura bobinajului. Dacă motorul a fost depozitat pentru o perioadă de timp, in loc de temperatura bobinajului poate fi masurata temperatura carcasei motorului
 Daca aparatul de test nu realizeaza automat descarcarea capacitiva după terminarea masurarii rezistenţei de izolaţie, legati la pamant bobinajul pentru descarcarea imediata

La motoarele cu rotorul bobinat, testele se fac separat pentru stator si rotor.

Aprecierea starii de umiditate a izolatiei infasurarilor, numit si coeficient de absortie, se poate realiza prin calcularea raportului K, intre valoarea rezistentei de izolatie indicata de aparat dupa aplicarea unei de tensiuni de test timp de 15 secunde, respectiv 60 secunde: K = R60s/R15s

Cu cat raportul K este mai mare, cu atat gradul de umiditate al izolatiei infasurarilor este mai mic. Valoarea minima este 1,3 pentru o temperatura de test cuprinsa intre 15 - 300C. Daca valoarea raportului K este aproape de 1, concluzia rezultata este ca inafasurarile prezinta un grad de umiditate ridicat si este necesara o uscare a acestora.

Masuri de protectie fundamentale impotriva suprate...
Sisteme de distributie a energiei electrice
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Vineri, 03 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.