Protectia instalatiilor fotovoltaice

Protectia instalatiilor fotovoltaice sunt reglementate de Standardul IEC 60 364-712. In acest standard gasim cerinte prind standardele de echipament, cablare si masuri de protectie.

Standardele de echipament cer ca modulele fotovoltaice sa aibe clasa de izolatie II, iar toate carcasele echipamentelor unui sistem fotovoltaic sa fie prevazute cu avertizari ca pot aparea tensiuni periculoase chiar si dupa intreruperea tensiunilor.

Este permisa ca masura de protectie a instalatiilor fotovoltaice, impamantarea unuia dintre conductoarele de cc, daca exista o separatie intre circuitul de cc si circuitul de ca, printr-o izolare electrica.

Conductoarele folosite la cablarea sistemelor fotovoltaice, trebuiesc alese astfel incat sa nu existe riscul unui scurtcircuit intre conductoarele active, dar nici intre acestea si pamant.

Protectia la suprasarcina, poate fi omisa pentru cablurile de pe partea de cc, ce fac legaturile intre panourile fotovoltaice, in cazul in care curentul maxim suportat de cablu este egal sau mai mare de 1.25 ori Isc al generatorului fotovoltaic.

Expunerea instalatiilor fotovoltaice in zone deschise, cum ar fi acoperisuri sau camp, face ca in momentul proiectarii proiectarii unei asemenea instalatii sa avem in vedere si protectia acesteia impotriva loviturilor directe de trasnet, dar si protectia impotriva aparitiei supratensiunilor de origine atmosferica.

Legatura directa intre generatorul fotovoltaic si instalatiile electrice ale cladirii, face ca orice lovitura de trasnet sa fie directionata si spre instalatia electrica de utilizare a imobilului. Instalarea unui paratrasnet, dar si a unor sisteme de protectie la supratensiune (SPD-uri) devine astfel obligatorie.

Protectia trebuie realizata atat pe partea de cc cat si pe partea de ca prin montarea de descarcatoare SPD tip 2. Astfel, protectia invertorului poate fi realizata pe partea de ca, cat si pe partea de cc. Descarcatoarele folosite pe partea de cc sunt descarcatoare speciale pentru instalatiile fotovoltaice.

Pe partea de cc a invertorului, trebuie prevazut un intrerupator de sarcina, care sa intrerupa alimentarea acestuia, in cazul unor lucrari sau interventii pe partea de ca.

DIMENSIONAREA INSTALATIEI FOTOVOLTAICE

Daca la o instalatie electrica obisnuita, alegerea aparatelor de protectie tine cont de puterea consumatorului, in cazul instalatiilo fotovoltaice, alegerea aparatelor de protectie trebuie sa tina cont de curentul si puterea invertorului pe partea de ca.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont, este factorul de simultaneitate, care la instalatiile fotovoltaice este 1. Dimensionarea trebuie astfel sa tina cont de acest aspect, pentru ca instalatia fotovoltaica prezinta o sarcina relativ constanta in timp, generand si o temeratura ridicata in functionare. Capacitatea de transfer termic a radiaţiei calorice trebuie de aceea crescuta pana la punctul in care temperatura maxima de funcţionare a aparatelor nu e depasita

Valoarea ridicată a radiaţiei calorice în interiorul carcaselor poate duce la depăşirea temperaturii maxime admisibile pentru funcţionarea aparatelor electrice, astfel încât, aparatele de protectie pot declanşa înainte de atingerea valorii curentului nominal.
Instalaţiile fotovoltaice necesită un alt mod de proiectare, dimensionare şi alegere a aparaturii electrice!
La echiparea unui tablou trebuie sa se tina cont ca aparatele se monteaza prin pastrarea unei distante intre acestea, trebuie sa prevedem fante suplimentare de aerisire, dar si un volum al carcasei mult mai mare decat in cazul tablourilor instalatiilor electrice din cladiri.
Share

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !