Testari PAT

Testarea echipamentelor si aparaturii portabile este cunoscuta drept testarea PAT si cuprinde o serie de verificari si testari prin care echipamentele electrice sunt verificate din punct de vedere al electrosecuritatii in utilizare. 

Testarea si verificarea periodica a echipamentelor electrice este o cerinta legala specificata in mod direct in HG 1146/2006 - Hotarare guvernamentala ce stabileste cerintele minime pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca si Legea 319/2006 - Legea sanatatii si securitatii in munca.

HG nr. 1146/2006, Anexa nr. 1, pct. 3.3.16.2. Instalaţiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie verificate la recepţie, inainte de punerea in funcţiune şi apoi periodic in exploatare, precum şi dupa fiecare reparaţie sau modificare, fiind interzisa punerea sub tensiune a instalaţiei, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificari.

Verificarile periodice ale instalatiilor electrice si a echipamentelor de munca alimentate electric, reprezinta o cerinta de securitate in scopul asigurarii protectiei impotriva pericolelor generate de energia electrica.

Asadar, indiferent de domeniul de activitate utilizarea echipamentelor electrice implica responsabilitatea angajatorului in asigurarea acestor verificari si inspectii periodice.

ALC ELECTRICAL TESTING SRL are experienta si capabilitatea de a oferi aceste verificari. Prin utilizarea celor mai noi metode si echipamente de masura putem testa in mod eficient, rapid si cu o minima perturbare a activitatii desfasurate de compania dvs.

Motive pentru a alege ALC ELECTRICAL TESTING SRL

 oferim un serviciu profesional, independent, confindential;
 garantam testarea echipamentelor conform cerintelor standardelor din domeniu;
 avem tehnicieni calificati care au beneficiat de instruire specifica acestui domeniu;
 folosim aparatura performanta: FLUKE 6500 - Appliance Tester si BENNING ST 720;
 avem o politica de stabilire a preturilor transparenta, fara costuri ascunse.

Ce presupune testarea PAT?

Testarea PAT este un test consumator de timp daca este facut corect. Procesul presupune o inspectie vizuala a echipamentului, a cablurilor de alimentare, precum si efectuarea unor teste in functie de clasa de izolatie a echipamentului, astfel:

 masurarea rezistentei de izolatie;
 masuratori de continuitatea pentru conductorul de legare la pamant (PE);
 masurarea curentului de scurgere, a curentului de atingere sau a curentului de scurgere substituit;
 masurarea parametrilor functionali: putere aparenta, tensiune de alimentare si curent nominal.

Care este frecventa testarilor PAT?

Frecventa cu care echipamentele de munca trebuie sa fie verificate depinde atat de echipament cat si de pericolele sale inerente. Aceste pot fi efectuate in fiecare zi (verificari vizuale), la trei luni sau chiar la perioade mai mari.

Mentinerea caracteristicilor echipamentului depinde de conditiile de utilizare, sau orice circumstanta care poate sa efectueze securitatea echipamentului, fapt care poate produce deteriorarea acestuia sau inadaptarea la conditiile de lucru reale.

In general un interval de testare de 12 luni, este agreat de practica nationala si internationala.

Periodicitatea verificarilor PAT

Rapoarte/Buletine de verificare

Legislatia specifica prevede ca rezultatele verificarilor sa fie inregistrate, pastrate si puse la dispozitia Inspectiei Muncii la momentul in care sunt solicitate.

Atunci cand echipamentul de munca este utilizat in afara unitatii economice, acesta trebuie sa fie insotit de dovada materiala a ultimei inspectii efectuate: raport de verificare sau marca de inspectie (etichetare aplicata).

Care sunt documentele livrate in urma efectuarii testelor PAT?

 Buletin de incercare PAT in care sunt evidentiate rezultatele testelor obtinute pentru fiecare echipament

Buletin de incercare PAT pentru testarea aparaturii portabile

 

 Registrul general al echipamentelor electrice care contine informatii privind denumirea echipamentului, seria, anul de fabricatie, clasa de izolatie, evidenta reparatiilor si a verificarilor periodice.


 Certificat de atestare a verificarii

Certificat de atestare a verificarilor si inspectiei PAT

Share

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !