Intrebari Frecvente

1. Ce este o verificare periodica pram?

O verificare periodica pram presupune o serie de incercari, masuratori si teste ale instalatiei electrice, pentru a confirma ca aceasta corespunde scopului pentru care a proiectata, iar exploatarea sa se poate face in conditii de siguranta.

2. Ce este un Raport de verificare periodica pram?

La finalizarea inspectiei si masuratorilor, este obligatoriu ca firma angajata pentru aceasta verificare sa emita un Raport in care sa evidentieze in detaliu orice defect, conditii periculoase, dar si neconformitati cu standardele de siguranta valabile, care ar putea duce la pericol.

3. Ce este un buletin pram ?

Pentru toate incercarile, masuratorile facute trebuie emis un Buletin de incercare in care sunt trecute valorile inregistrate in urma masuratorilor.

4. Cine este autorizat sa faca aceste verificari periodice?

Inspectia si testarea instalatiilor electrice trebuie facuta numai de firme atestate ANRE pentru incercari de echipamente si instalatii electrice.

5. La ce intervale de timp trebuie facuta verificarea periodica pram?

Normativul I7/2011 recomanda ca inspectia si testarea periodica sa fie facuta:
- la 1 an pentru instalatia de legare la pamant (racord de legare la pamant, nul de protectie, conductoare de echipotentializare, etc.).
- la 2 ani pentru priza de pamant.

Instalatiile electrice proprietatea persoanelor fizice se recomanda a fi verificate o data la 10 ani. pentru casele, apartamentele care sunt date spre inchiriere, aceste verificari ale instalatiei electrice este recomandat sa se faca mai des si anume o data la 5 ani.

6. Cum pot gasi o firma atestata in zona mea?

Pentru a gasi un electrician autorizat sau o firma atestata pentru lucrari sau incercari si verificari de instalatii electrice, consultati site-ul ANRE accesand urmatorul link http://www.anre.ro/activitati.php?id=187&setfilter=1&agent=0&tip_atestare=1&stare=6&judet=10&localitate=&crit=0&ord=asc#listStart

7. Ce responsabilitate am pentru a efectua o verificare periodica a instalatiei electrice?

Daca sunteti o companie, aveti obligatia legala de a face aceste verificari periodice o data pe an.

Daca sunteti persoana fizica nu aveti aceasta obligatie legala. Cu toate acestea recomandarile nationale si europene spun ca este bine ca si peroanele fizice sa faca o verificare completa a instalatiei electrice cel mult o data la 10 ani.

8. Ce se intampla daca nu fac aceste verificari periodice?

Este foarte porsibil sa nu vi se intample nimic, sa nu va intrebe nimeni daca avti aceste verificari periodice obligatorii, dar trebuie sa stiti ca intretinerea in siguranta a unei instalatii electrice este o cerinta legala. prin urmare un accident datorat unui defect al instalatiei electrice poate avea urmari dintre cele mai neplacute: urmarire penala, pierderea asigurarii, etc.

9. Am o afacere mica, sunt obligat sa fac aceste verificari periodice pram?

Da. Legislatia in vigoare stabileste obligatia tuturor firmelor, de la multinationale pana la intreprinzatori individuali sa faca aceste verificari periodice ale instalatiei si echipamentelor electrice pe care le exploateaza.

10. Este responsabilitatea mea in calitate de chirias, sau a proprietarului pentru a face aceste verificari periodice?

In calitate de utilizator aveti responsabilitatea sa va asigurati ca instalatia si echipamentele electrice nu prezinta riscuri de exploatare pentru personalul dvs. Cu toate acestea, daca prin contractul de inchiriere, puteti stabili ca proprietarul sa suporte cheltuielile cu testarea si verificarea periodica.

11. Cum pot face verificarile periodice fara sa opresc activitatea?

Avem o mare flexibilitate privind constrangerile legate de specificul activitatii dvs. Cea mai mare parte a testelor implica efectuarea de masuratori sub tensiune. Pentru acele teste care necesita oprirea tensiunii de alimentare, putem programa ca acestea sa fie facute la sfarsit de saptamana, in timpul reviziilor si opririlor de intretinere programate.

12. Cum voi sti cand trebuie sa fac urmatoarea verificare/testare a instalatiei?

ALC ELECTRICAL TESTING detine o baza de date cu toti clientii si perioada retestarii pentru fiecare dintre acestia. Cu 5 zile inainte de data limita veti fi contactat telefonic sau prin e-mail si vom stabili de comun acord data pentru verificarea si testarea instalatiei.

13. Care sunt normele si legislatia specifica verificarilor pram ?

SR HD 60364-6 - Instalatii electrice de Joasa tensiune. Verificare
SR EN 61140 - Protectia impotriva socurilor electrice. Aspecte comune in instalatiile si echipamentele electrice
EN 62305 - Protectia impotriva trasnetului
I7/2011 - Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor
DGPSI 004/2001 - Dispozitia generala privind reducerea riscurilor de incendiu generate de incarcarile electrostatice
HG 1146/2006 - Hotarare guvernamentala ce stabileste cerintele minime pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca
Legea 319/2006 - Legea sanatatii si securitatii in munca

 Nu ai gasit raspunsul la intrebarea ta?
Atunci completeaza formularul de pe pagina de contact si iti vom raspunde in scurt timp.

Share

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !