Protectia instalatiilor fotovoltaice

Cerintele privind executia unui sistem de alimentare cu energie electrica, care are la baza panouri solare, sunt reglementate de Standardul IEC 60 364-712. In acest standard gasim cerinte prind standardele de echipament, cablare si masuri de protectie.

Standardele de echipament cer ca modulele fotovoltaice sa aibe clasa de izolatie II, iar toate carcasele echipamentelor unui sistem fotovoltaic sa fie prevazute cu avertizari ca pot aparea tensiuni periculoase chiar si dupa intreruperea tensiunilor.

Este permisa ca masura de protectie impamantarea unuia dintre conductoarele de cc, daca exista o separatie intre circuitul de cc si circuitul de ca, printr-o izolare electrica.

Conductoarele foflosite la cablarea sistemelor fotovoltaice, trebuiesc alese astfel incat sa nu existe riscul unui scurtcircuit intre conductoarele active, dar nici intre acestea si pamant.

Protectia la suprasarcina, poate fi omisa pentru cablurile de pe partea de cc, ce fac legaturile intre panourile fotovoltaice, in cazul in care curentul maxim suportat de cablu este egal sau mai mare de 1.25 ori Isc al generatorului fotovoltaic.

Expunerea instalatiilor fotovoltaice in zone deschise, cum ar fi acoperisuri sau camp, face ca in momentul proiectarii proiectarii unei asemenea instalatii sa avem in vedere si protectia acesteia impotriva loviturilor directe de trasnet, dar si protectia impotriva aparitiei supratensiunilor de origine atmosferica.

Legatura directa intre generatorul fotovoltaic si instalatiile electrice ale cladirii, face ca orice lovitura de trasnet sa fie directionata si spre instalatia electrica de utilizare a imobilului. Instalarea unui paratrasnet, dar si a unor sisteme de protectie la supratensiune (SPD-uri) devine astfel obligatorie.

Protectia trebuie realizata atat pe partea de cc cat si pe partea de ca prin montarea de descarcatoare SPD tip 2. Astfel, protectia invertorului poate fi realizata pe partea de ca, cat si pe partea de cc. Descarcatoarele folosite pe partea de cc sunt descarcatoare speciale pentru instalatiile fotovoltaice.

Pe partea de cc a invertorului, trebuie prevazut un intrerupator de sarcina, care sa intrerupa alimentarea acestuia, in cazul unor lucrari sau interventii pe partea de ca.

DIMENSIONAREA INSTALATIEI FOTOVOLTAICE

Daca la o instalatie electrica obisnuita, alegerea aparatelor de protectie tine cont de puterea consumatorului, in cazul instalatiilo fotovoltaice, alegerea aparatelor de protectie trebuie sa tina cont de curentul si puterea invertorului pe partea de ca.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont, este factorul de simultaneitate, care la instalatiile fotovoltaice este 1. Dimensionarea trebuie astfel sa tina cont de acest aspect, pentru ca instalatia fotovoltaica prezinta o sarcina relativ constanta in timp, generand si o temeratura ridicata in functionare. Capacitatea de transfer termic a radiaţiei calorice trebuie de aceea crescuta pana la punctul in care temperatura maxima de funcţionare a aparatelor nu e depasita

Valoarea ridicată a radiaţiei calorice în interiorul carcaselor poate duce la depăşirea temperaturii maxime admisibile pentru funcţionarea aparatelor electrice, astfel încât, aparatele de protectie pot declanşa înainte de atingerea valorii curentului nominal.
Instalaţiile fotovoltaice necesită un alt mod de proiectare, dimensionare şi alegere a aparaturii electrice!
La echiparea unui tablou trebuie sa se tina cont ca aparatele se monteaza prin pastrarea unei distante intre acestea, trebuie sa prevedem fante suplimentare de aerisire, dar si un volum al carcasei mult mai mare decat in cazul tablourilor instalatiilor electrice din cladiri.
Share
FacebookTwitterLinkedinGoogle

Acord Utilizare Site

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
072 336 11 07

Cere oferta de pret !

Aparat masurat priza pamant

Referinte clienti

Am colaborat cu echipa ALC ELECTRICAL TESTING şi suntem foarte mulţumiţi de alegerea făcută. Lucrare de calitate, profesionalism şi seriozitate. Comunicarea a fost excelentă şi termenele de execuţie respectate. Recomandăm şi cu siguranţă vom mai colabora.
Clinica Stomatologică Dentalmedica
www.dentalmedica.ro 


Am avut placerea de a colabora cu ALC ELECTRICAL TESTING pentru mai multe proiecte referitoare la constructia unei case de lemn:
- Măsurători, verificari, testari instalatie si priza pamant
- Proiectare tablouri electrice de distributie
- Proiectare instalatie de protecţie împotriva electrocutării: prize de pământ
- Executie tablouri electrice de distributie
- Executie priza pamant
- Executie bransament tablou electric de distributie casa – tablou exterior Enel
- Executie circuit plita electrica
- Verificare mapare circuite electrice fizice cu circuitele electrice din tablourile electrice de distributie
- Montaj doza aparat (prize, intrerupatoare)
- Consultanta realizare instalatie iluminat terasa
 
Urmare a colaborarii avute si a proiectelor incheiate cu succes, pot mentiona cativa factori prin care firma ALC ELECTRICAL TESTING se diferentiaza de concurenta:
- Respectarea standardelor si reglementarilor tehnice
- Profesionalism
- Calitatea executiei
- Calitatea consultantei tehnice
- Respectarea termenilor contractuali (cost, buget, durata executiei)
 
Recomand serviciile firmei ALC ELECTRICAL TESTING si ale D-lui. Costel Alexandru tuturor acelora pentru care apelarea la profesionisti, experti in domeniul lor, inseamna valoare adaugata pentru proiectele lor.
CATALIN ESANU, EMBA, CRMA, PRINCE2® Practitioner 
Managing Partner Blue Lab Consulting

Asociatia noastra se bucura de o lucrare eficienta sub raportul calitate-pret, instalatia electrica pe senzori montata pe cele doua scari ce a implicat inlocuirea coloanelor, montarea aplicelor,curatarea contoarelor,etc. functioneaza la parametri optimi ceea ce ne da garantia seriozitatii si profesionalismului unei bune alegeri prin parteneriatul cu ALC ELECTRICAL TESTING.

Mihaela Ghitescu
Presedinte Asociatia de Proprietari Bloc F 
 

Membru AREL

tag-cloud.de - flashTagCloud generator

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |  Contact