Masuri de protectie in cazul lucrarilor de testare a instalatiilor de inalta tensiune

Verificari si testari in instalatiile de inalta tensiune

Testari PRAM instalatii de priza de pamantExista o perceptie generala ca valorile mari ale tensiunii sunt sunt periculoase, dar in realitate curentul electric prezinta cel mai mare pericol pentru oameni.

Nivele de tensiune mai mari de 600V genereaza de cele mai multe ori valori foarte mari ale curentului. Acest lucru, la randul sau, poate duce la scaderea rezistentei naturale a pielii si strapungerea acesteia.

Acesta este motivul pentru care instalatiile și echipamente alimentate la tensiuni mari reprezintă un pericol mult mai mare pentru oameni decat echipamentele electrice standard alimentate la tensiuni joase.

Care sunt nivelele de joasa si inalta tensiune intr-o instalatie electrica?

Instalatia electrica de joasa tensiune este instalatia de curent alternativ sau de curent continuu la care tensiunea de lucru a partilor active (si conductorul de nul este considerat conductor activ), in regim normal de functionare, se afla in urmatoarele limite:

 cel mult 250 V fata de pamant, in cazul retelelor legate la pamant;

 cel mult 1000 V intre partile active, in cazul retelelor izolate fata de pamant.

Instalatie electrica de inalta tensiune (HV) este instalatia la care tensiunea de lucru a partilor active, in regim normal de functionare, este mai mare decat valorile indicate mai sus.

Lucrarile in instalatiile cu tensiuni mari sunt extrem de periculoase. Avand formarea și echipamentele adecvate pentru a lucra in conditii de siguranta in instalatiile de inalta tensiune, poate face diferența dintre viata si moarte.

Utilizarea echipamentelor de testare. Dreptul de a realiza testari in instalatiile HV

Testarea pram a instalatiilor electricePrimul pas in testarea echipamentelor sau instalatiilor de inalta tensiune este de formarea profesionala. In cazul în care nu aveti calificarile necesare pentru a testa echipamentele de inalta tensiune, nu ar trebui nici macar sa te aproprii de acestea. Nu merită riscul!

Fara cunostintele necesare despre instalatiile electrice de inalta tensiune si de cum se lucreaza cu acest tip de echipamente specializate, va supuneti unui risc serios.

Daca realizati totusi teste in instalatii cu tensiuni de nivele mari, trebuie sa va asigurati ca utilizati corect echipamentele de lucru, dar si cele de protectie recomandate pentru nivelul de tensiune respectiv. 

Dupa cum bine va puteti da seama, folosirea unui tester pentru tensiuni de lucru de 230 – 400V, nu este in nici un fel adecvat pentru testari de inalta tensiune.

Exista o gama larga de aplicatii de testari in instalatiile electrice de inalta tensiune și este extrem de important sa alegeti testerul corect si sa utilizati aceste echipamente numai in conditii de siguranta.

Echipamentul individual de protectie, este de asemenea un element esențial pentru cei care lucreaza cu tensiuni mari si ma refer la articole de imbracaminte izolate termic impotriva efectelor arcurilor electrice, platforme, covoare, cizme si manusi electroizolante.

In functie de caracteristicile instalatiei in care lucrați, ar trebui să dispuneti de echipamente de protectie adecvate.

Indeplinind toate aceste conditii: pregatire profesionala, instructaj de protectia muncii si echipamente de protectie potrivite vei fi capabil sa lucrezi în conditii de siguranta in instalatiile de inalta tensiune și de a evita accidentele.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !