Distorsiuni Armonice

Prezenta distorsiunilor armonice in reteaua electrica, este o realitate si un fenomen tot mai prezent. Multe dintre efectele negative ale armonicilor de curent sau de tensiune, nu le constientizam, motivul fiind in primul rand lipsa informatiilor. Acesta este si motivul pentru care am scris acest articol.

Pentru a intelege fenomenul, trebuie sa stim ca formele de unda ale tensiunii si curentului sunt perfect sinusoidale numai in cazul unui sistem energetic ideal, perfect echilibrat.In realitate nu exista un sistem perfect echilibrat. Regimul deformant al tensiunii si curentului fiind in mare parte datorat armonicilor.

Prezenta armonicilor in instalatia electrica se datoreaza in principal echipamentelor electronice actuale care utilizeaza surse de alimentare in comutatie (SMPS) si convertizoarelor de frecventa pentru controlul turatie motoarelor electrice in diverse aplicatii.

Alte surse de armonici mai pot fi UPS-urile si balasturile electronice ale lampilor fluorescente. Acestea nu sunt singurele surse de generare a armonicilor, dar sunt printre cele mai des intalnite.

Ce sunt sursele de alimentare in comutatie? De ce si cum perturbeaza acestea reteaua electrica?

Alimentarea apartelor electronice presupune o sursa de tensiune continua. In functie de modul de conversie al energiei, sursele de alimentare sunt de doua feluri: surse liniare si surse in comutatie.

Susele de alimentare liniare, sunt sursele de alimentare traditionale, formate dintr-un transformator care cobora tensiunea la necesitatile modulului, un redresor care transforma tensiunea alternativa in tensiune continua, un filtru si un stabilizator de tensiune.

Sursele de alimentare neliniare sunt sursele de tensiune in comutatie, prezente in toate aparatele si echipamentele electronice de azi.

In cazul unei surse in comutatie, tensiunea alternativa este aplicata unui modul redresor care o transforma in tensiune continua care alimenteaza elementul de comutatie (tranzistori, tiristori), comandat in impulsuri de blocul de comanda. Aceasta tensiune in impulsuri este aplicata mai apoi unui circuit acumulator de sarcina care in urma filtrarii formeaza tensiunea sursei.

Datorita frecventelor foarte mari la care lucreaza elementul de comutatie, tensiunea rezultata in impulsuri este o tensiune cu un continut important de de armonici. Aceste armonici se propaga in reteaua de alimentare, perturband buna fuctionare a altor echipamente. Prezenta armonicilor determina cresterea (ascutirea) sau scaderea (aplatizarea) amplitudinii regimului sinusoidal al tensiuni retelei de alimentare, 

 Efectele armonicilor asupra instalatiei si echipamentelor

- functionare necorespunzatoare
- influente negative asupra aparaturii de masura
- declansarea nedorita a intreruptoarelor, in special a RCD-urilor
- supraincalzirea conductoarelor, a cablurilor
- supraincarcarea conductorului neutru prin cresterea curentului
- cresterea rezistentei electrice a conductoarelor
- pierderi de putere
- cresterea consumului de energie electrica
- perturbarea sistemelor de comunicatie

Supraincarcarea conductorului neutru al retelei de alimentare. Cum se intampla acest lucru? Care este explicatia?

Intr-o retea electrica trifazata si echilibrata avand conexiune stea, potentialul punctului neutru fata de pamant este zero. In cazul in care reteaua electrica prezinta un regim deformant datorita prezentei armonicilor, in conductorul neutru (punctul neutru al retelei tip stea), apare un potential fata de pamant, a carei valoare depinde de raportul dintre impendanta (rezistenta) armonica a fazei si conductorul de nul.

Existenta surselor de curenti armonici, determina asadar circulatia prin conductorul de nul a unui curent armonic prin insumarea armonicilor de rang 3. Acest lucru inseamna ca daca curentul armonic pe faza este de 50%, la nivelul conductorului neutru vom avea curent armonic de 150%. De cele mai multe ori in cablul de alimentare conductorul neutru are sectiunea mai mica decat conductoarele de faza. Acest fapt va genera o supraincalzire a acestuia, fiind un risc important de incendiu.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !