Share

Share

Supratensiuni provocate de o lovitura de trasnetProtectia impotriva supratensiunilor de origini atmosferice trebuie sa tina cont de o evaluare a riscului in conformitate cu SR EN 62305-2, dar si de o serie de factori tehnici cat şi economici specifici locatiei. Principalele masuri de protectie se refera la:

 Legarea la pamant - instalatia de legare la pamant are rolul de a conduce si dispersa curentul de trasnet in pamant
 Echipotentializarea - legatura de echipotentializare minimizeaza diferentele de potential si poate reduce campul magnetic
 Montarea descarcatoarelor (SPD-urilor) limiteaza efectele supratensiunilor si supracurentilor indusi de o lovitura de trasnet

Realizarea prizei de pamant si a paratrasnetului sunt printre cele mai cunoscute si utilizate masuri de protectie impotriva efectelor descarcarilor atmosferice.

Echipotentializarea, dar mai ales utilizarea descarcatoarelor (a SPD-urilor), sunt masuri cel putin la fel de importante, dar care in foarte multe cazuri de imobile protejate de instalatii de paratrasnet, nu exista.

Efectele supratensiunilor

In timpul furtunilor se elibereaza o cantitate mare de energie, care poate ajunge in reteaua electrica de alimentare, avand ca rezultat distrugerea aparaturii si echipamentelor electrice.

Dependenta de aparatura electrica si electronica este in continua crestere. Supratensiunile provocate de descarcaruile atmosferice din timpul furtunilor reprezinta o amenintare directa asupra tuturor acestor aparate.

Defectarea acestor aparate implica costuri foarte mari de inlocuire, dar si costuri indirecte date de perioadele de nefunctionalitate. Ma refer doar la cateva exemple: pierderea datelor din calculatoarele personale, nefunctionalitatea centralelor termice, a sistemelor antiefractie si de detectare a incendiilor, a sistemelor de actionare a portilor, a usilor de garaj, etc.

Ce sunt descarcatoarele si ce rol au acestea in sistemul de protectie

Supratensiunile provocate de loviturile de tranet au ca o caracteristica distincta o crestere foarte mare a tensiunii intr-un interval foaret mic de ordinul microsecundelor. Pentru protectia impotriva acestui tip de supratensiune se folosesc descarcatoare, numite si SPD, aparate care se conecteaza in paralel cu intreruptorul general din tabloul electric.

Cand este sesizata o supratensiune, acesta directioneaza spre pamant sarcina electrica ce a produs supratensiunea, iar cand tensiunea revine in limitele normale, descarcatorul iese din functiune.

Forma de unda a curentilor de trasnet este de tipul 10/350μs pentru loviturile directe si 8/20μs pentru supratensiunile induse in urma loviturilor in apropierea imobilului.

Alegerea descarcatoarelor

Alegerea SPD se face pe baza următoarelor caracteristici:

 Tipul retelei de distributie (TNC, TNCS, TT, sau IT)
 Tensiunea de alimentare a instalatiei electrice
 Nivelul de protecţie

Tipuri de descarcatoare

Descarcatoarele se impart in trei mari categorii, in functie de nivelul de protectie:

 Decarcatoarele de tip 1 absorb o cantitate mare de energie si sunt folosite in general cand imobilul este protejat de o instalatie de protectie la trasnet si se monteaza in tabloul electric general, la intrare pe coloana electrica de alimentare. Cu acordul furnizorului de energie electrica local, este permisa montarea acestuia si in BMPT, inainte de contorul de energie electrica.

 Descarcatoare de tip 2 – absoarbe supratensiuni reziduale si se monteaza la nivelul fiecarui tablou electric de distributie, in paralel cu intreruptorul general. Descarcatoarele trebuiesc conectate inaintea dispozitivelor de protectie la curent diferential rezidual – DDR, deoarece acestea pot interpreta supracurentul provocat de o lovitura de trasnet ca un curent de defect diferential si va intrerupe alimentarea cu energie electrica.

 Descarcatoarele de tip 3 – asigura o filtrare fina a supratensiunii, necesara echipamentelor cele mai sensibile si sunt utilizate pentru protectia aparatelor conectate direct la prizele circuitelor finale.

Daca cladirea este echipata cu paratrasnet (conform IEC 62305), este absolut necesar montarea unui SPD tip 1. In cazul unei instalatii rezidentiale, cand nu avem tablou electric general sau mai multe tablouri electrice secundare, putem folosi un SPD combinat 1si 2.

Curentul maxim de descarcare

In functie de analiza de risc vom putea determina valoarea prezumata a curentului de descarcare. Descarcarea maxima a curentului de trasnet, poate fi astfel estimata in functie de nivelul de expunere al locatiei cladirii, conform tabelului de mai jos:

Nivelul de expunere a unei cladiri cu regim de inaltime mediu

Mic

Mediu

Mare

Localizare intr-o zona urbana cu locuinte grupate

Localizare  intr-o câmpie

Localizare intr-o regiune muntoasa, in apropierea lacurilor sau a padurilor

20 KA

40 KA

65 KA

Reguli de conectare a descarcatoarelor

Regula 1

Una dintre cele mai importante reguli privind conectarea SPD in circuit se refera la lungimea conductoarelor de conectare. Avand in vedere faptul ca lungirea legaturii determina reducerea eficienţei sistemului de protectie, conectarea SPD in circuitul protejat se face astfel incat sa rezulte conductoare cat mai scurte.

Conductoarele de legatura la pamant ale descarcatoarelor trebuie sa aibe o sectiune de cel putin 4 mm2 Cu.

In cazul in care sunt utilizate SPD pentru protectia supratensiunilor provocate de loviturile de trasnet, conform categoriei IV de incercare, conductoarele de legare la pamant, trebuie sa aiba o sectiune de minimum 16 mm2 Cu.

In cazul SPD de tip 2, standardele recomanda ca sectiune minima a conductoarelor sa fie de 4 mm2, iar pentru SPD de tip 1 conductoarele sa aiba o sectiune de 16 mm2

In schema de mai jos putem vedea cum putem realiza o conectare corecta a SPD, reapectand cerinta privind lungimea conductoarelor care nu trebuie sa depaseasca 50 cm.
Metode si reguli de montare a descarcatoarelor

Regula 2

Alta regula foarte importanta se refera la separarea fizica a conductoarelor coloanei de alimentare de conductoarele de alimentare a circuitelor protejate, sau mai exact separarea fizica a plecarilor (circuitelor de alimentare ale consumatorilor).

Regula 3

Conductoarele de alimentare (faza, neutru si PE) trebuiesc pozate cat mai aproape unul de celalat pentru a reduce suprafata buclei

Regula 4

Conductoarele de alimentare ale SPD ar trebui să fie pozate la distanţă de conductoarele de ieşire ale circuitelor, pentru a evita cuplarea inductiva

Regula 5

Toate cablurile trebuie să fie protejate de părţile metalice ale tabloului (in cazul tablourilor metalice) pentru a micsora suprafaţa de buclei pentru protectia perturbarilor electromagnetice

Tensiuni de ţinere la impuls prescrise pentru echipamente [kV]

Tensiunea de alimentare – 400V

Categoria de tinere la impuls:

 Categoria IV – 6 kV
 Categoria III – 4 kV
 Categoria II – 2,5 kV
 Categoria I – 1,5 kV

Tensiunea de tinere se referă la rezistenta de izolaţie între faza si conductorul de protectie PE.

Coordonarea cu dispozitive de protectie în amonte

Daca SPD-ul este instalat in aval de un disjunctor diferential (DDR), acesta din urma ar trebui sa fie de tip selectiv cu o imunitate la curenti de impuls de cel puţin 3 kA (8/20 μs curent val).

Riscurile de evitat la sfarsitul vietii unui descarcator

Principalele cauze care duc la deteriorarea unui SPD sunt:
 Imbatranirea naturala
 Deteriorarea din cauza unor scurtcircuite ale retelei de distributie, cand avem o intrerupere a nulului sau un scurtcircuit intre fazele retelei sau intre acestea si neutru
 Cand capacitatea maxima de descarcare a fost depasita
 Deteriorarea treptata a varistorului

In cazul crearii unei impendante de scurtcircuit ca urmare a unuia dintre aceste defecte, SPD-urile trebuiesc protejate prin sigurante fuzibile sau disjunctoare electromagnetice.

Articole pe aceeasi tema:

1. Efectul supratensiunilor asupra echipamentelor si aparaturii electrice

2. Protectia la supratensiune

3. Instalatii de paratrasnet

4. Inspectia instalatiilor de paratrasnet

Share

In procesul de intreţinere a motoarelor electrice, masurarea rezistenţei de izolaţie oferă informaţii legate de starea izolatiei bobinajelor cu efecte directe asupra bunei functionari a motorului electric.

Masurarea rezistentei de izolatie este recomandat sa se faca:

 La punerea in functiune  - PIF
 In timpul reviziilor curente - RC sau a reparatiilor capitale - RK
 Dupa pauze mari in functionare
 Ori de cate ori exista suspiciuni legate de buna sa functionare

Masurarea rezistentei de izolatie a motoarelor electrice trifazateMasuratorile includ bobinajul statoric, dar si bobinajul rotoric pentru motoarele cu rotorul bobinat. Temperatura joaca un rol foarte important in stabilirea corecta a rezistentei de izolatie. De aceea masuratorile de testarea a rezistentei de izolatie trebuiesc facute cand motorul este oprit si in stare rece.
Starea rece a unui motor se considera a fi indeplinita, atunci cand temperatura infasurarilor este egala cu cea a mediului inconjurator.

Masuri de precautie inainte de masurarea rezistentei de izolatie

Inainte de a realiza testele specifice masurarii rezistentei de izolatie este obligatoriu sa avem in vedere cateva masuri de precautie obligatorii:

 Verificarea starii de umiditate a bobinajelor
 Curatarea bobinajului, pentru motoarele care au avut un regim de functionare greu, intr-un mediu cu mult praf, ulei, apa, etc.
 Masurarea temperaturii bobinajului

O temperatura a bobinajului mare are ca efect scaderea rezistentei de izolatie. O crestere cu 10˚C a temperaturii, fata de temperatura standard de 20˚C, are ca efect scaderea la jumatate a rezistentei de izolatie. Exemplul urmator este edificator:

 Daca pentru un motor testat la o temperatura a mediului ambiant de 20˚C inregistram o rezistenta de izolatie de 50 MΩ, la o temperatura de testare de 80˚C, am inregistra o rezistenta de izolatie de 0,75 MΩ, ceea ce ar fi un rezultat nereal.

Starea rece a unui motor este considerata a fi indeplinita, atunci cand temperatura infasurarilor este egala cu cea a mediului ambiant.

Valoarea minima admisa a rezistentei de izolatie

Stabilirea valorii minime a rezistentei de izolatie, trebuie sa aibe in vedere: tipul motorului, recomandarile producatorului, gradul de uscare a bobinajului, conditiile de la locul de montaj.

Pentru motoarele electrice cu tensiune de alimentare de pana in 1000 V, valoarea rezistentei de izolatie a bobinajelor trebuie sa fie in general peste 10 MΩ.

In lipsa specificatiilor tehnice, valoarea minimă admisă a rezistenţei de izolaţie poate fi calculata utilizand urmatoarea formula:

R - rezistenta de izolatie a bobinajului motorului (MΩ), U - tensiunea nominala a bobinajului motorului (V), P - puterea nominala a motorului (kW)

Valoarea rezistentei obtinute prin relatia de mai sus, este in general valabila pentru motoarele cu tensiune de alimentare de peste 1000 V si este valoarea de control a motorului in stare calda.

Controlul valoarii rezistentei de izolatie in conditii normale de mediu

La motoarele noi, deoarece bobinajul motorului este foarte uscat, rezistenta sa de izolatie este foarte mare. Este caracteristic ca la motoarele de joasa tensiune rezistenta de izolatie sa fie peste 500 MΩ, iar la cele de inalta tensiune peste 1000 MΩ.

Cu toate acestea, într-un mediu în care temperatura este foarte mare si umiditatea relativ mare, valoarea rezistentei de izolatie va scadea in mod evident. Daca rezistenta de izolatie a unui motor de joasa tensiune este peste 10 MΩ, iar a unui motor de inalta tensiune este peste 100 MΩ, motorul poate fi utilizat inca în conditii normale.

In cazul unui motor folosit, acesta poate fi utilizat in conditii normale, daca rezistenta sa de izolatie, referindu-ne la un motor de joasa tensiune este de peste 10 MΩ, şi respectiv peste 100 MΩ la motoarele de inalta tensiune (peste 1000 V).

Procedura de masurare a rezistentei de izolaţie a statorului unui motor

Aparatul folosit pentru masurarea rezistentei de izolatie se numeste megohmetru si este un aparat dedicat masuratorilor rezistentelor foarte mari de ordinul MΩ sau GΩ. Valoarea tensiunii de test, depinde de tensiunea de alimentare a motorului testat.:

 Pentru motoare cu tensiune de alimentare < 1000 V se va folosi un megohmetru de 500V c.c. sau 1000V c.c.
 Pentru motoare cu tensiune de alimentare > 1000 V, se va folosi un megohmetru de 2500V c.c.

Aplicarea tensiunii de test trebuie sa se faca pentru cel putin 1 minut,

Inainte de masurarea rezistentei de izolatie, verificati întotdeauna faptul ca sursa de alimentare este oprita, iar motorul este deconectat.

Atentie la urmatoarele operaţiuni inainte de masurare:

 Confirmati ca este intrerupta legatura de la toate sursele de alimentare
 Asigurati-va ca bobinaje si carcasa motorului care nu vor fi masurate sunt impamantate
 Rezistenta de izolaţie trebuie sa fie masurata in cutia de borne a motorului, iar megohmentrul trebuie să fie legat intre bobinajul motorului si carcasa
 Pentru a masura rezistenta de izolaţie a unui anumit bobinaj, bobinajele celorlalte doua faze trebuie sa fie legate împreună şi puse la pamant
 In cazul masurarii rezistentei de izolatie a unui rotor bobinat, arborele, bobinajul statoric si carcasa motorului trebuie legata la pamant
 Masurarati temperatura bobinajului. Dacă motorul a fost depozitat pentru o perioadă de timp, in loc de temperatura bobinajului poate fi masurata temperatura carcasei motorului
 Daca aparatul de test nu realizeaza automat descarcarea capacitiva după terminarea masurarii rezistenţei de izolaţie, legati la pamant bobinajul pentru descarcarea imediata

La motoarele cu rotorul bobinat, testele se fac separat pentru stator si rotor.

Aprecierea starii de umiditate a izolatiei infasurarilor, numit si coeficient de absortie, se poate realiza prin calcularea raportului K, intre valoarea rezistentei de izolatie indicata de aparat dupa aplicarea unei de tensiuni de test timp de 15 secunde, respectiv 60 secunde: K = R60s/R15s

Cu cat raportul K este mai mare, cu atat gradul de umiditate al izolatiei infasurarilor este mai mic. Valoarea minima este 1,3 pentru o temperatura de test cuprinsa intre 15 - 300C. Daca valoarea raportului K este aproape de 1, concluzia rezultata este ca inafasurarile prezinta un grad de umiditate ridicat si este necesara o uscare a acestora.

Share

Cunoastrea tipurilor de sisteme de distributie a energiei electrice este foarte importanta pentru domeniul instalatiilor electrice, dar mai ales pentru electricienii care executa instalatii electrice, realizeaza bransamente, sau cei care au ca activitate principala, verificari si incercari de instalatii electrice.

Constat cu surprinde ca multi dintre cei care lucreaza in domeniu, nu cunosc sistemele de distributie a energiei electrice si in consecinta nu acorda importanta cuvenita modului de legare la pamant a unei instalatii. De aici rezulta multe probleme legate de eficienta instalatiei de legare la pamant, probleme importante de electrosecuritate a utilizatorilor, dar mai ales exploatarea in siguranta a instalatiei electrice.

Aproape in toate normativele se face referire la sistemele de distributie a energiei electrice, mai toate incep cu aceste informatii, dar peste care sar majoritatea dintre noi. Este adevarat ca informatia poate parea greoaie, dar in momentul in care ai inteles modul de legare la pamant, descoperi ce important este acest lucru pentru activitatea noastra a electricienilor.

Cerințele legale

Alimentarea cu energie electrica impune legarea la pamant a carcaselor echipamentelor electrice, dar si alte masuri de protectie adecvate pentru a preveni pericolul de electrocutare care rezulta in cazul unui defect, cand conductoarele de faza pot intra accidental in contact cu carcasa echuipamentului. Principalul mod de protectie impotriva socurilor electrice este asadar, legarea la pamant sau la nulul retelei electrice de alimentare.

In functie de modul de legare la pamant, sistemele de distributie a energiei electrice sunt de trei tipuri: TN, TT si IT

Pentru a intelege mai usor acest lucru trebuie sa retinem ca prima litera face referire la priza de pamant a sursei, iar a doua litera face referire la modul de legare la pamant a maselor echipamentelor electrice la locul de consum (in instalatia finala).

Reteaua TN

In cadrul retelei de distributie TN se disting trei tipuri de retele, mai exact trei sucategorii si anume:

 TNC - acest tip de retea are ca particularitate faptul ca functia de conductor neutru (N) si functia de conductor de protectie (PE) sunt combinate intr-un singur conductor numit PEN pentru toata reteaua pana la Tabloul electric general - TEG, sau la ultimul tablou electric de distributie - TED.

In aceast tip de retea, masele echipamentelor si aparaturii electrice sunt legate la nulul retelei electrice de alimentare, adica la priza de pamant a sursei de alimentare. In cazul in care de la ultimul TED spre receptori, se separa conductorul PEN in nul de lucru (N) si nul de protectie (PE), atunci reteaua electrica de distributie, devine TNCS.

 TNCS - in acest tip de retea, asa cum am aratat si mai sus, functia de conductor neutru (N) si conductor de protectie (PE) sunt combinate intr-un singur conductor PEN pentru o anumita portiune a retelei, de regula TEG, locul de unde conductorul de protectie este separat de conductorul neutru.

Sisteme de distributie a energiei electrice

 TNS - este reteaua in care conductorul de protectie (PE) este distribuit distinct pentru toata reteaua electrica de alimentare, adica avem cinci conductoare L1, L2, L3, N, PE (pentru reteaua electrica trifazata), distribuite de la punctul de transformmare pana la TEG al locului de consum.

Sisteme de distributie a energiei electrice TNS

Reteaua TT

In aceasta retea de distributie, masele echipamentelor electrice sunt legate la o priza de pamant independenta de priza de pamant a sursei de alimentare. Acest tip de retea este foarte des intalnit mai ales in domeniul rezidential. Acest tip de retea prezinta un important dezavantaj fata de reteaua de tip TNC, datorita faptului ca impedanta buclei de defect este extrem de mare, ceea ce duce la un curent de defect relativ mic (200 - 300 A) care nu va realiza declansarea dispozitivelor de protectie in timpul cerut de standard (0,2 - 0,4 s). In acest caz este obligatorie montarea dispozitivelor de protectie la curent diferential rezidual - DDR (RCD) care vor deconecta instalatia in mod eficient, in cazul unei puneri la pamant accidentale.

Sisteme de distributie a energiei electrice TT

Necesitatea unui sistem TT

Exista situatii cand furnizorul de energie electrica nu va ofera un mijloc de legare la pamant. Acest lucru se intampla cand furnizorul din motive de siguranta solicita ca instalatia sa aibe o priza de pamant locala, la care sa se conecteze instalatia de legare la pamant a noului loc de consum.

Indiferent de sistemul de distributie, pentru instalatiile noi, standardele de siguranta impun obligativitatea existentei unei prize de pamant locale.

Reteua IT

Acest tip de retea este caracterizata prin faptul ca sursa de alimentare este izolata fata de pamant, sau este legata la pamant printr-o impendanta foarte mare care asigura izolarea sursei fata de pamant., iar masele echipamentelor si aparaturii electrice sunt legate la priza de pamant a locala (a instalatiei).

Beneficiile unei astfel de retele rezulta din faptul ca un curent rezultat dintr-un defect Faza - Pamant, are o intensitate foarte mica si nu poate provoca o tensiune de atingere periculoasa, adica > 50 V. 

Acest tip de retea se utilizeaza numai cu un dispozitiv de control al izolatiei conductorului neutru fata de pamant. Valorile la care este limitat curentul de defect este cuprins intre 150 - 230 mA.

Conductorul neutru poate fi distribuit, sau nu. Se recomanda totusi ca acest conductor sa nu se distribuie. Acolo unde este distribuit se va prevedea un dispozitiv de protectie la supracurent pe conductorul neutru (N) al intregului circuit, protectie care trebuie sa produca deconectarea tuturor conductoarelor active, inclusiv a conductorului neutru.

Share

Realizarea unei prize de pamant naturaleRealizarea unei instalatii de legare la pamant (prizelor de pamant) este foarte importanta pentru asigurarea masurilor minime de electrosecuritate a utilizatorilor unei instalatii electrice. Pentru cele mai mjulte dintre cladirile rezidentiale de tip familial, realizarea unei instalatii de legare la pamant cade pe un loc secund. Proprietari nu acorda atentie acestui aspect foarte important si care trebuie luat in considerare inca din faza de proiect.

Motivul pentru care acest element scapa din atentia proprietarilor poate fi divers: informatii insuficiente, lipsa proiectului de instalatii electrice, proiecte incomplete, angajarea pentru astfel de lucrari a persoanelor neautorizate.

Stim foarte bine din practica, ca cele mai multe dintre instalatiile electrice din domeniul rezidential sunt executate de persoane neautorizate, plecand de la zugravi, instalatori, electronisti si chiar electricieni de alte specializari si neautorizati pentru realizarea de astfel de lucrari.

Din punct de vedere constructiv, Instalatiile de legare la pamant (priza de pamant) poate fi de doua feluri:

 prize de pamant naturale - prize de pamant realizate in fundatia constructiei si legata la armaturile metalice ale acesteia
 prize de pamant artificiale - prize de pamant realizate cu tarusi ingropati in sol

Cele mai bune si sigure, dar si cu o eficacitate pastrata pentru aproape toata durata de existenta a constructiei este priza de pamant naturala adica acea priza realizata in fundatia cladirii.

Pentru realizarea unei prize de pamant naturale ne putem folosi de armaturile metalice ale constructiilor de beton armat (fundatie, stalpi, planseu, cadre). Folosirea acestor armaturi metalice drept prize de pamant, se face cu respectarea urmatoarelor conditii:

 Este necesara realizarea unei legaturi electrice (prin sudura) intre barele verticale ale stalpilor prin intermediul etrierelor
 Se va realiza legatura electrica prin sudare intre barele verticale ale stalpilor si armaturile metalice ale fundatiei si planseului
 Sectiunea minima a armaturii fiecarui element de beton armat, folosit drept priza de pamant, trebuie sa aibe o sectiune de cel putin 100 mm2
 Se va prevedea o piesa metalica din platbanda zincata, sudata de barele verticale ale stalpilor, unde se va lega bara principala de echipotentializare, locul de racord al conductoarelor principale de legare la pamant
 Piesa de racord a conductoarelor principale de legare la pamant, va avea o sectiune de cel putin 120 mm, adica o platbanda cu o grosime de 3 mm si o latime de 40 mm

Prin aceasta continuitate electrica a rmaturilor metalice ale constructiei vom realiza o priza de pamant naturala si cu perioda de functionare net superioara prizelor clasice cu electrozi ingropati in pamant.

Daca aceste conditii legate de sectiunea armaturilor metalice nu pot fi indeplinite, putem folosi platbanda de 40x3 mm si care va fi fixata cu ajutorul unor cleme de racord la armatura metalica a fundatiei.

Platbanda se poate si suda de armatura metalica a fundatiei (varianta economica), dar eu folosesc cu succes cleme speciale de racord la armatura si cleme cruce pentru realizarea continuitatii electrice a elementelor de platbanda fixata perimetral pe fundatie.

Daca suprafata fundatiei este mica si conderam ca este necesar, putem conecta si unu, doi tarusi suplimentari cu o lungime de 2 m.

Dupa fixarea platbandei pe conturul fundatiei, va trebui sa scoatem piese racord catre:

 Bara principala de echipotentializare
 Tablou electric
 Coborari paratrasnet - cel putin doua

Cel mai bun loc de montare a barei principale de edhipotentializare este camera tehnica. Din acest loc de racord putem mai apoi sa plecam cu conductorul principal de legare la pamant in bara PE a tabloului electric, conductoarele de legatura suplimentara la pamant a echipamentelor din camera tehnica, echipotentializarea serviciilor (tevile metalice de apa, gaze, etc.).

Dupa realizarea prizei de pamant si turnarea betonului, vom astepta cateva saptamani ca umiditatea betonului sa scada si vom realiza masuratorile de verificare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

Valorile cerute de standard sunt urmatoarele:

 4 Ω pentru instalatia electrica de utilizare
 1 Ω daca priza de pamant este comuna cu instalatia de protectie la trasnet

 

 

Share

Electricitate îmbunătățește viața noastră de zi cu zi, dar numai atunci când este utilizata în condiții de siguranță.

Nu crea pericole prin suprasolicitarea prizelor și nu ignora semnele de avertizare, cum ar fi mirosurile de ardere, arcul electric sau declansarea repetata a întreruptoarelor automate sau a diferentialelor de protectie. 

Accidente electrice sunt cel mai probabil să se întâmple atunci când echipamentul sau aparatura utilizata este deteriorata sau utilizata în mod abuziv. Acest lucru suna ca o masura de bun simț, dar ve-ti fi surprinsi de cât de mulți dintre noi nu reușesc să urmeze aceste minime masuri de siguranță.

Cât de mult te bazezi pe adaptoare și prelungitoare in casă?

O camera de locuit trebuie sa aiba in medie 3 – 4 prize. Deși acest lucru este suficient pentru cele mai multe situatii, o creștere în utilizarea calculatoarelor, dar si a altor aparate a condus la necesitatea ca numarul de prize într-o cameră să crească. 

Prelungitoare ofera de multe ori o soluție rapidă și ușoară, dar în realitate acestea unt adesea utilizate abuziv și poate prezenta un pericol foarte real. 

Când ai verificat ultima dată starea prizelor și a prelungitoarelor?

Prizele deteriorate, cabluri flexibile de alimentare ale aparaturii din casa, dar si prelungitoarele defecte, pot provoca socuri electrice, arsuri și incendii. Pentru tine si siguranta familiei tale:

 Verificați ștecherul și priza de urme de arsuri, la sunete produse de arcul electric dar si temperature acestora.
 Verificati conectarea conductorului de impamantare la prize si prelungitoare
 Inlocuiti imediat cablurile, stecherele sau prizele defecte cu urme de arsuri

Masuri de siguranta

 Nu folositi echipamentele electrice cu mainile ude
 Nu infasurati cabluri flexibile în jurul un echipament atunci când este cald
 Nu curatati aparatele electrice cand sunt conectate la prize

 Verificati periodic starea stecherelor si a cablurilor de alimentare ale aparatelor din bucataria dvs.

Pericole evidente - dar toți facem aceste greșeli

 Scoateți întotdeauna din priza un aparat electric înainte de a încerca să faci orice fel de întreținere. Te supui astfel riscului de accidentare prin electrocutare, arsuri sau pornire accidentala.
 Prelungitoarele montate sub covoare, perdele sau draperii, prezinta un  riscmajor de incendiu.
 Nu utilizati prelungitoare conectate in alte prelungitoare
 Suprasolicitarea prelungitoarelor prin alimentarea aparatelor de incalzire, aer conditionat, masina de spalat rufe, fier de calcat, etc.
 Cumpararea de prelungitoare ieftine, avand o sectiune foarte mica a cablului
 Uscarea hainelor pe unaparat electric de incalzit, este un lucru deosebit de periculos, și ar putea provoca un șoc electric sau un incendiu.
 Opturarea fantelor de ventilatie a diferitelor aparate, poate duce la supraincalzirea acestora si indirect la incendiu.

Cea mai buna solutie este sa cereti unui electrician autorizat instalarea de prize suplimentare, decat sa recurgeti la folosirea abuziva a prelungitoarelor.

Siguranța in bucătărie

Știm cu toții că de apă și electricitate face o combinație letală. Deci, este important ca echipamentele si aparatura electrica din bucatarie sa fie instalate corect. Pentru a evita contactul apei cu energie electrică, asigurați-vă că prize și întrerupătoare sunt montate la o distanță de siguranță (cel puțin 30 cm pe orizontală) de la chiuveta.
În conformitate cu standardele de securitate, aproape toate prizele unei instalații electrice noi trebuie să aibă protecție RCD.

Siguranta in baie

Din punct de vedere al sigurantei electrice, baia este probabil camera cea mai periculoasa din casa. Consecințele unui șoc electric sunt mult mai severe într-o cameră baie sau duș, pentru ca pielea umedă reduce rezistenta organismului.

Din acest motiv există cerințe speciale pentru instalații electrice în baie:

 Prizele nu sunt permise în camera de baie, decat in cazuri speciale
 Luminile incastrate in tavan sunt preferate celor suspendate
Intrerupatoarele trebuiesc montate pe peretele exterior
 Nu sunt premise montarea dozelor de derivatie
 Este de preferat incalzirea centrala in defavoarea incalzitoarelor electrice montate in baie
 Daca totusi se impune montarea unor radiatoare sau instanturi de apa calda, acestea trebuiesc alimentate direct in cutia de borne si din circuite propii, protejate de RCD-uri (diferentiale impotriva electrocutarii).

Share

1. Ce este o verificare periodica pram?

O verificare periodica pram presupune o serie de incercari, masuratori si teste ale instalatiei electrice, pentru a confirma ca aceasta corespunde scopului pentru care a proiectata, iar exploatarea sa se poate face in conditii de siguranta.

2. Ce este un Raport de verificare periodica pram?

La finalizarea inspectiei si masuratorilor, este obligatoriu ca firma angajata pentru aceasta verificare sa emita un Raport in care sa evidentieze in detaliu orice defect, conditii periculoase, dar si neconformitati cu standardele de siguranta valabile, care ar putea duce la pericol.

3. Ce este un buletin pram ?

Pentru toate incercarile, masuratorile facute trebuie emis un Buletin de incercare in care sunt trecute valorile inregistrate in urma masuratorilor.

4. Cine este autorizat sa faca aceste verificari periodice?

Inspectia si testarea instalatiilor electrice trebuie facuta numai de firme atestate ANRE pentru incercari de echipamente si instalatii electrice.

5. La ce intervale de timp trebuie facuta verificarea periodica pram?

Normativul I7/2011 recomanda ca inspectia si testarea periodica sa fie facuta:
- la 1 an pentru instalatia de legare la pamant (racord de legare la pamant, nul de protectie, conductoare de echipotentializare, etc.).
- la 2 ani pentru priza de pamant.

Instalatiile electrice proprietatea persoanelor fizice se recomanda a fi verificate o data la 10 ani. pentru casele, apartamentele care sunt date spre inchiriere, aceste verificari ale instalatiei electrice este recomandat sa se faca mai des si anume o data la 5 ani.

6. Cum pot gasi o firma atestata in zona mea?

Pentru a gasi un electrician autorizat sau o firma atestata pentru lucrari sau incercari si verificari de instalatii electrice, consultati site-ul ANRE accesand urmatorul link http://www.anre.ro/activitati.php?id=187&setfilter=1&agent=0&tip_atestare=1&stare=6&judet=10&localitate=&crit=0&ord=asc#listStart

7. Ce responsabilitate am pentru a efectua o verificare periodica a instalatiei electrice?

Daca sunteti o companie, aveti obligatia legala de a face aceste verificari periodice o data pe an.

Daca sunteti persoana fizica nu aveti aceasta obligatie legala. Cu toate acestea recomandarile nationale si europene spun ca este bine ca si peroanele fizice sa faca o verificare completa a instalatiei electrice cel mult o data la 10 ani.

8. Ce se intampla daca nu fac aceste verificari periodice?

Este foarte porsibil sa nu vi se intample nimic, sa nu va intrebe nimeni daca avti aceste verificari periodice obligatorii, dar trebuie sa stiti ca intretinerea in siguranta a unei instalatii electrice este o cerinta legala. prin urmare un accident datorat unui defect al instalatiei electrice poate avea urmari dintre cele mai neplacute: urmarire penala, pierderea asigurarii, etc.

9. Am o afacere mica, sunt obligat sa fac aceste verificari periodice pram?

Da. Legislatia in vigoare stabileste obligatia tuturor firmelor, de la multinationale pana la intreprinzatori individuali sa faca aceste verificari periodice ale instalatiei si echipamentelor electrice pe care le exploateaza.

10. Este responsabilitatea mea in calitate de chirias, sau a proprietarului pentru a face aceste verificari periodice?

In calitate de utilizator aveti responsabilitatea sa va asigurati ca instalatia si echipamentele electrice nu prezinta riscuri de exploatare pentru personalul dvs. Cu toate acestea, daca prin contractul de inchiriere, puteti stabili ca proprietarul sa suporte cheltuielile cu testarea si verificarea periodica.

11. Cum pot face verificarile periodice fara sa opresc activitatea?

Avem o mare flexibilitate privind constrangerile legate de specificul activitatii dvs. Cea mai mare parte a testelor implica efectuarea de masuratori sub tensiune. Pentru acele teste care necesita oprirea tensiunii de alimentare, putem programa ca acestea sa fie facute la sfarsit de saptamana, in timpul reviziilor si opririlor de intretinere programate.

12. Cum voi sti cand trebuie sa fac urmatoarea verificare/testare a instalatiei?

ALC ELECTRICAL TESTING detine o baza de date cu toti clientii si perioada retestarii pentru fiecare dintre acestia. Cu 5 zile inainte de data limita veti fi contactat telefonic sau prin e-mail si vom stabili de comun acord data pentru verificarea si testarea instalatiei.

13. Care sunt normele si legislatia specifica verificarilor pram ?

SR HD 60364-6 - Instalatii electrice de Joasa tensiune. Verificare
SR EN 61140 - Protectia impotriva socurilor electrice. Aspecte comune in instalatiile si echipamentele electrice
EN 62305 - Protectia impotriva trasnetului
I7/2011 - Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor
DGPSI 004/2001 - Dispozitia generala privind reducerea riscurilor de incendiu generate de incarcarile electrostatice
HG 1146/2006 - Hotarare guvernamentala ce stabileste cerintele minime pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca
Legea 319/2006 - Legea sanatatii si securitatii in munca

Share

Atestat ANRE

Share

ACCEPTAREA ACORDULUI

Va rugam sa cititi cu atentie acesti termeni si conditii înainte de a utiliza site-ul.

Serviciile si facilitatile oferite de ALC ELECTRICAL TESTING SRL prin intermediul site-lui www.electricalc.ro  se supun acestui Acord de Utilizare, care poate fi actualizat sau modificat de catre noi fara notificare.

Prin utilizarea, vizualizarea, transmiterea, pastrarea si/sau orice alta folosire a continutului site-ului în orice mod, sunteti de acord cu termenii si conditiile de mai jos si va declinati orice drept de a acuza prezenta unor ambiguitati sau erori în acest Acord.

Daca nu sunteti de acord cu toti termenii si conditiile, nu utilizati site-ul si parasiti-l imediat.

RESTRICTII PRIVIND UTILIZAREA MATERIALELOR

Toate materialele postate, indiferent de forma și conținutul lor, fac obiectul Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.  

Conform Art. 4. aliniat (1) din Legea 8/1996, se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoştinţă publică.

Orice distribuire, modificare, adaptare sau reeditare a conținutului acestora fără acordul scris al proprietarului este pedepsită conform prevederilor legale în vigoare.

Toate materialele continute în site, sunt proprietatea ALC ELECTRICAL TESTING SRL si nu pot fi copiate, reproduse, încarcate, publicate, transmise sau distribuite, indiferent de metoda.

Va angajati asadar, sa nu copiati, reproduceti, modificati, alterati, sa nu creati lucrari derivate sau sa afisati în public continuturi de pe site fara aprobarea noastra prealabila, scrisa si explicita.

Nu veti folosi roboti, alte dispozitive automate sau procese manuale pentru a monitoriza sau copia site-ul sau continutul ori informatiile din acesta, fara acordul nostru prealabil, scris si explicit.

În scopul prezentilor termeni, utilizarea oricarui astfel de material pe orice alt site web, sau în orice mediu digital este interzisa.

 DESPAGUBIRI

Consideram ca marcile noastre comerciale si de servicii, siglele, logo-urile, informatiile din site sunt active valoroase, iar încalcarea drepturilor comerciale aferente lor reprezinta un lucru grav.

Nu puteti utiliza marcile noastre comerciale, siglele sau alte informatii proprietatea noastra (inclusiv imagini, texte, macheta de pagina sau formulare), fara aprobarea noastra prealabila, scrisa explicita.

Prin nerespectarea acestui Acord de utilizare, sunteţi responsabili pentru prejudicii, pierderi, despagubiri, costuri, cheltuieli sau taxe, inclusiv onorariile datorate avocaţilor.

 DECLINAREA RASPUNDERII

ALC ELECTRICAL TESTING încearcă întotdeauna să pastreze un management performant al website-ului sau. Toate documentele si materialele publicate prin intermediul acestui site au fost concepute pentru a pune la dispozitie informatii cu caracter general care nu sunt neaparat complete, detaliate, precise sau la zi.

ALC ELECTRICAL TESTING îşi declină orice răspundere juridică pentru orice fel de daune care pot apărea ca rezultat al unei inexactităţi sau neglijenţe în informaţiile de pe acest site sau pentru consecinţele activităţilor întreprinse pe baza informaţiilor de pe acest site.

Nu putem fi facuti responsabili pentru daunele directe sau indirecte, care rezultă din utilizarea informaţiilor publicate pe site, de erorile tipografice, fotografice, tehnice sau de tarife eronate la serviciile prestate, mentionate pe site-ul nostru.

Ne rezervam dreptul de a refuza servicii, închide conturi, elimina sau edita continuturi si de a anula comenzi, la discretia noastra exclusiva si absoluta.

Ne rezervam dreptul de a anula sau modifica ofertele, daca consideram ca acestea contin, sau rezulta ca urmare a unei greseli sau a unei erori.

Daca din cauza unor erori tehnice, sau alte cauze aflate în afara controlului nostru, o sectiune a site-ului nu poate functiona, ne rezervam dreptul sa modificam sau sa suspendam site-ul sau orice sectiune a acestuia.

Nu vom fi responsabili sub nicio forma, inclusiv, dar fara a se limita la daune directe, indirecte, incidentale, speciale, de încredere, pe cale de consecinta sau punitive care rezulta din utilizarea sau incapacitatea de a utiliza site-ul sau serviciile ori functiile acestuia, ori ca urmare a accesului dvs. sau a incapacitatii de a accesa site-ul sau daca va bazati pe site sau pe serviciile, continuturile, materialele sau functiile acestuia.

Daca sunteti nemultumit de site sau de oricare dintre produsele, serviciile, furnizorii sau partenerii asociati cu acesta, dupa caz, veti avea dreptul doar la a renunta la utilizarea site-ului si la a înceta prezentul acord potrivit termenilor sai.

 CONTRIBUTIA UTILIZATORILOR

Ne bucura sa primim mesaje de feed-bak de la clientii, partenerii sau utilizatorii site-ului nostru, iar comentariile privind datele, articolele si informatiile publicate despre serviciile oferite sunt binevenite.

Apreciem asadar, feedbackul dvs. cu privire la site si la serviciile si produsele oferite, însa va solicitam sa fiti explicit în comentariile dvs. pe aceasta problema si sa nu ne trimiteti materiale care nu au fost solicitate în mod expres de catre noi.

Daca la solicitarea noastra, sau din proprie initiativa, ne trimiteti sugestii, idei, note, proiecte, desene, sau alte informatii, acestea vor fi considerate si vor ramâne proprietatea noastra.

Încarcând materiale pe site sau transmitandu-ne orice alte informatii, ne garantati automat un drept pentru a utiliza, reproduce, modifica, adapta, publica lucrari derivate si/sau a distribui aceste materiale sau a le integra sub orice forma in structura site-ului sau in activitatea noastra.

Nu vom fi raspunzatori pentru utilizarea acestor informatii si vom avea dreptul de a le utiliza fara restrictii indiferent de scop.

Informatiile si/sau documentele pe care ni le furnizati nu vor contine virusi, fisiere troian, fisiere worm, sau alte programe informatice al caror scop este acela de a deteriora, intercepta sau de a expropria din sistem date sau informatii si nu vor crea raspundere pentru noi si nu ne vor determina sa pierdem (integral sau partial) serviciile furnizorilor nostri de internet sau ale altor furnizori.

 CONTINUTURI ASOCIATE SITE-ULUI

La accesarea site-ului www.electricalc.ro puteti gasi legaturi catre alte site-uri pe care le consideram posibil interesante pentru dvs.

Furnizând aceste legaturi, nu sustinem si nu ne asumam nici o raspundere cu privire la aceste site-uri sau materialele diseminate, ori serviciile furnizate de ele si nu suntem responsabili pentru materialele, serviciile sau alte situatii existente, legate sau provenite de pe orice alt site.

Prin urmare, nu putem fi trasi la raspundere pentru exactitatea, relevanta, conformitatea cu drepturile de autor, legalitatea sau decenta materialelor continute în site-urile mentionate în orice rezultate de cautare, sau asociate în alt mod site-ului

 INFORMARE PRIVIND PROTECTIA DATELOR PERSONALE

Conform prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal ALC ELECTRICAL TESTING SRL va administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizati despre dvs.

Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, dreptul de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a va adresa justitiei.

Totodata, aveti dreptul sa va opuneti prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor, care va fi urmata de stergerea contului dvs. din sistem.

Pentru exercitarea acestor drepturi puteti transmite o cerere in scris, la adrsa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 DATELE INREGISTRATE PE WEB-SITE

La optiunea dvs., ne puteti furniza unele date personale, pentru a va crea un cont valabil si/sau pentru a beneficia de serviciile oferite prin intermediul site-ului www.electricalc.ro de catre ALC ELECTRICAL TESTING SRL

Va informam ca datele personale pe care ni le furnizati sunt prelucrate in scop de reclama si pentru servicii de comunicatii electronice.

Va asiguram ca avem ca prioritate, ca datele transmise de utilizatori si stocate in baza de date sa ramana confidentiale si sa fie folosite numai in scopurile pentru care au fost incredintate

ALC ELECTRICAL TESTING SRL isi rezerva dreptul de a trimite mesaje utilizatorilor inregistrati, prin care sa faca anunturi referitoare la serviciile sale, informatii sau oferte speciale.

Share

Autorizare electricieni ANREAtestarea operatorilor economici (persoanelor juridice), care proiecteaza, executa si verifica instalatii electrice, se realizeaza de catre autoritatea competenta - ANRE, conform Regulamentului aprobat prin Ordinul 23/2013.

Activităti supuse atestării

Categoriile de instalatii electrice, pentru proiectarea, executarea si verificarea cărora un operator economic solicită Atestat, sunt:

a) instalatii electrice de joasă tensiune
b) instalaŃii electrice de medie tensiune
c) instalaŃii electrice de înaltă tensiune
 
Atestatele emise de Autoritatea competentă - ANRE pentru joasa tensiune
 
a) Atestat de tip A - încercări de echipamente si instalatii electrice
b) Atestat de tip A1- încercări de echipamente si instalatii electrice de joasă tensiune
c) Atestat de tip A2- încercări de echipamente si instalatii electrice de joasă si medie tensiune
c1) Atestat de tip A3 - încercări de echipamente si instalatii electrice, în vederea certificării
conformitătii centralelor electrice eoliene si fotovoltaice cu normele tehnice aplicabile
d) Atestat de tip B - proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/ constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV;
e) Atestat de tip Bp - proiectare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV;
f) Atestat de tip Be - executare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV;
g) Atestat de tip Bi - executare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/constructii civile si industriale;
 
Procedura de solicitare a unui atestat
 
Pentru obtinerea unui Atestat, solicitantul prin reprezentantul său legal, înregistrează la Autoritatea competentă o cerere de atestare întocmită conform modelului prezentat în Anexa 1 din Regulament (Ordinul 23/2013).
Cererea de atestare va fi insotita de urmatoarele documente:
a) Certificat de înregistrare la Oficiul Registrului ComerŃului, în copie;
b) Certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului ComerŃului, în copie;
c) Organigrama solicitantului, aprobată de reprezentantul legal, din care să reiasă structura organizatorică si numărul total de personal angajat;
d) Curriculum vitae pentru reprezentantul legal;
e) Curriculum vitae pentru electricienii autorizati nominalizati;
f) Lista cuprinzând dotarea tehnico-materială, care să ateste capabilitatea solicitantului de a desfăsura activităti supuse atestării;
g) Structura de personal angajat, alocat activitătilor supuse atestării, conform registrului electronic de evidentă a salariaŃilor
h) Dovada achitarii taxelor de atestare
i) Dovada implementarii/certificarii unui Sistem de Management al Calitatii
j) Procedurile operationale si de sistem daca SMC nu este certificat.
 
Share

Pentru evitarea electrocutarii prin atingere indirecta, in instalatiile electrice de joasa tensiune trebuie sa se aplice doua masuri de protectie:

 O masura de protectie principala care sa asigure protectia in orice conditii – protectia prin legarea la nul sau legare la pamant
 O masura de protectie suplimentara, care sa asigure protectia in cazul deteriorarii protectiei principale – legarea suplimentara a carcaselor echipamentelor electrice la instalatia de legare la pamant, egalizarea potentialelor, izolarea amplasamentelor, folosirea dispozitivelor de protectie impotriva electrocutarii – RCD – urilor.

Cele doua masuri de protectie nu trebuie sa se anuleze una pe cealalta. In locurile putin periculoase din punctul de vedere al pericolului de electrocutare este suficienta aplicarea numai a unei singure masuri, considerata principala.

Un alt element foarte important este stabilirea dispozitivelor de protectie, astfel incat acestea sa asigure deconectarea la aparitia unui curent periculos sau a unei tensiunii de atingere mai mari de 50V pe masele echipamentelor intr-un timp de 0.2 pana la 3 secunde, in functie de tensiunea de alimentare si de curentul dispozitivului de protectie.

Conditii tehnice privind protectia prin legare la nul si/sau pamant

 Echipamentele electrice fixe din instalatiile de utilizare realizate cu protectia principala prin legare la nul trebuie sa aiba o dubla legatura de protectie: una printr-un conductor de protectie aflat in cablul de alimentare, prin care se leaga borna de protectie aflata in cutia de borne a echipamentului de bara de nul a tabloului de distributie; a doua printr-un conductor vizibil sau platbanda care leaga borna de protectie, aflata pe carcasa echipamentului in exterior, de instalatia de legare la pamant care se afla in incinta unde este montat echipamentul.
 Echipamentele electrice mobile si portabile trebuie prevazute la capatul cablului de alimentare cu fise cu contact de protectie. Cablul trebuie sa contina un conductor separat prin care masele echipamentului electric sunt legate la contactul de protectie al fisei.
Pe conductoarele de protectie este interzis a se intercala sigurante, intreruptoare sau oricare alt element care poate sa intrerupa circuitul. 
 Masele echipamentelor tehnice electrice trebuie legate la pamant prin conductoare astfel dimensionate incat sa reziste curentului de scurtcircuit care apare in caz de defect pentru nulul de lucru si de protectie.
 Carcasele metalice ale corpurilor de iluminat interior, din locurile de munca periculoase si foarte periculoase, alimentate la tensiuni mai mari de 50 V, trebuie sa fie legate la nul de protectie daca distanta de la sol sau pardoseala pana la ele este mai mica de 2,5 metri.
 Este interzisa legarea in serie la conductorul de nul de protectie a carcaselor mai multor aparate. Fiecare utilaj trebuie legat la conductorul de nul de protectie cu o legatura speciala.
 Conductorul de nul de protectie trebuie sa fie separat de conductorul de nul de lucru, incepand de la ultimul tablou la care bara de nul este legata la pamant pana la masa echipamentului tehnic care trebuie protejat.
 Pana la ultimul tablou electric de distributie, se admite existenta unui singur conductor de nul, utilizat atat drept conductor de lucru cat si de protectie. De la ultimul tablou, la care se racordeaza receptorul, in sensul de distribuire a energiei electrice, conductorul de nul de lucru trebuie sa fie separat de conductorul de nul de protectie. Bara de la care se separa conductorul de nul de lucru de cel de protectie trebuie sa fie legata la instalatia de legare la pamant a incintei.
 Conductoarele de legare la nul de protectie trebuie sa aiba sectiunea dimensionala corespunzator prevederilor standardelor in vigoare si culoarea de izolatie galben-verde.
 Toate tablourile electrice trebuie sa aiba o bara de nul, racordata la instalatia de legare la pamant care se afla in incinta unde este montat tabloul; in cazul tablourilor electrice cu carcasa metalica, bara de nul se leaga la carcasa, iar carcasa se leaga vizibil la instalatia de legare la pamant.
 Bara de nul trebuie sa aiba cel putin atatea borne cate conductoare sunt racordate la aceasta bara. Nu se admit mai multe conductoare racordate la o singura borna.
 Toate conductoarele de protectie trebuie sa aiba papuci la capete, iar bornele de protectie trebuie sa fie asigurate impotriva desurubarii,
 Instalatia de legare la pamant a fiecarei incinte, la care sunt racordate instalatiile, echipamentele si utilajele la care protectia principala o constituie legarea la nul, trebuie sa aiba o rezistenta de dispersie de maxim 4 ohmi
 Toate instalatiile de legare la pamant din incinta unei unitati industriale trebuie sa fie legate electric intre ele cel putin prin conductorul de nul de protectie al retelei de alimentare

Mentinerii nivelului de securitate a echipamentelor si instalatiilor electrice

Pentru mentinerea nivelului de securitate a echipamentelor si instalatiilor electrice, utilizatorul trebuie:

 Sa intocmeasca si sa respecte un program de intretinerea si verificare periodica a instalatiilor electrice
 Sa tina evidenta instalatiilor si echipamentelor, referitor la verificarile din punctul de vedere al protectiei muncii la care trebuie supuse si periodicitatile de verificare.
 Sa mentina pe durata exploatarii instalatiilor si echipamentelor nivelul de securitate conceput din proiectare;
 In instalatiile electrice temporare sau definitive sunt interzise orice fel de improvizatii.
 Modificarile sau extinderile instalatiilor electrice de utilizare trebuie efectuate numai de catre un electrician autorizat profesional dar si din punctul de vedere al protectiei muncii.

Share

Suntem constienti ca taxele ascunse sunt o preocupare pentru clientii nostri si din acest motiv dorim sa fim transparenti privind pretul serviciilor oferite.

Lucrarile executate de noi pot fi taxate la ora, sau pot fi negociate la pret fix. Nu percepem taxe de estimare si nici de deplasare daca lucrarile se executa pe raza municipiului Bucuresti.

Pentru lucrari solicitate in afara localitatii vom percepe suplimentar o taxa de deplasare de 1 leu/Km.

Vom cauta sa va sfatuim in alegerea celei mai bune solutii pentru bugetul alocat si vom discuta cu dvs. toate obtiunile privind executia lucrarii, iar munca noastra va fi la cele mai inalte standarde.

Timpul petrecut pentru achizitia de materiale pe care nu le avem in stoc va fi contabilizat ca timp standard de lucru in urmatoarele conditii:

 Timpul este mentinut la un nivel minim rezonabil
 Clientul va fi informat privind necesitatea achizitiilor de materiale suplimentare
 Clientul solicita prezenta unui specialist pentru achizitia de materialele necesare lucrarii

Servicii execuţie instalaţii electrice

Tarife standard
08.00 – 18.00

Tarife suplimentare*
18.00 – 24.00

Electrician intervenţii/reparaţii/deranjamente

50 lei/ora

100 lei/ora

Electrician angajat pentru o zi de muncă

20 lei/ora

30 lei/ora

*În weekend şi sărbători legale

Servicii de măsurători, testări şi încercări PRAM

Tarife standard

Tarife suplimentare

Măsurarea rezistenţei de dispersie a prizei de pământ

30 lei/buc > 3 buc

50 lei/buc < 3 buc

Continuitatea centurii de împământare

10 lei/buc

-

Continuitatea racordurilor de la centura de împământare la TEG şi de la TEG la fiecare TED

10 lei/buc

-

Continuitatea nulului de protecţie din barele PE ale fiecărui TED până la locul de racordare a consumatorilor

2,5 lei > 100 buc

5 lei < 1 – 100 buc

 

Eliberare buletin PRAM

Minim 150 lei

Tarife la pret fix (negociat)

Lucrarile la pret fix se percep atat pentru materialele folosite cat si pentru forta de munca (manopera), in functie de fiecare solicitare de lucrari, suma stabilita de comun acord in urma negocierilor.

Estimari de pret. Cereri de oferta

Estimarile furnizate prin telefon sau prin e-mail pe baza informatiilor transmise de client, sunt doar in scop informativ si nu au caracter obligatoriu. In cazul in care furnizam o estimare de pret nu suntem obligati sa oferim cotatii.

Modificari privind pretul serviciilor

Orice modificare privind pretul serviciilor executate se va face cu acordul partilor. Aceste modificari fac referire la lucrarile care nu au fost mentionate in cererea initiala, lucrari ce vor fi executate doar cu acordul clientului.

Plata pentru lucrarile suplimentare vor fi facturate in functie de tarifele orare sau prin negociere (intelegere intre parti).

Plata serviciilor

Plata pentru serviciile executate se va face la finalizarea lucrarii, daca prin intelegerea partilor nu s-a convenit altfel.

Pentru lucrari in care valoarea materialelor este mai mare de 500 lei, putem solicita plata in avans a acestora.

In cazul in care plata integrala nu a fost realizata intr-un termen de 21 zile de la prezentarea facturii, ne rezervam dreptul de apercepe penalizari.

Colectarea platilor restante mai vechi de 60 zile se vor face prin companii specializate, iar costurile privind colectarea se vor adauga la suma restanta.

Share
Verificari periodice instalatii electrice

Electricitatea face parte din viața noastră. La serviciu, folosim diferite echipamente electrice, acasa cand sosim ascultam muzica, stiri, vizionam programele noastre preferate, avem unu sau mai multe calculatoare, etc. Cu toate acestea uitam uneori cât de periculoasa poate fi energie electrica si ca instalatiile electrice necorespunzatoare sunt printre principalele cauzele ale incendiilor accidentale din casele noastre.

Stilul de viata modern aduce dupa sine folosirea a tot mai multe aparate electrice in casa. Cu doar 20 de ani în urma, aveam doar un Tv, radio si un frigider. Astazi, mai mult decat probabil, in fiecare locuinta exista cel puțin două televizoare, 1 - 2 calculatoare, aer conditionat, masina de spalat, etc. O data cu cresterea numarului de aparate si echipamente electrice, riscul de accidente electrice in casa este mult mai mare decât înainte.

Statisticile IGSU arată ca electricitatea cauzeaza mai mult 20% din incendiile produse intr-un an in locuintele din Romania, dintre care 923/an cauzate de instalatii electrice improvizate, 260/an – aparate electrice uitate in prize, 569/an – aparate de incalzire defecte, 45/an – incendii provocate de trasnet si alte cauze naturale.

Din acest motiv, identificarea instalațiilor electrice nesigure sau a aparatelor defecte, trebuie sa ne preocupe pe fiecare dintre noi. Cateva proceduri simple, eficiente in practica, la indemana fiecaruia dintre noi, ne poate ajuta sa avem o casa sigura din punct de vedere a utilizarii energiei electrice.

Cât de veche este instalatia electrica?

Cablurile defecte și îmbătrânirea acestora, improvizatiile si exploatarea instalatiei cu defectiuni, sunt principalele cauzele de incendii electrice din casă. Puteți evita toate aceste riscuri prin verificari regulate ale instalatiei electrice, efectuate de electriceni autorizati.

Există semne clare care vă pot ajuta să vă evaluati vechimea si starea instalatiei electrice a casei tale. Acestea sunt:

 Conductoare tip panglica (intenc) din aluminiu
 Tablouri electrice cu sigurante fuzibile
 Imbatranirea evidenta a izolatiei conductoarelor, intarirea si schimbarea culorii acesteia
 Inadirea conductoarelor
 Prize avand contactele arse, etc.

Cine este electricianul autorizat sa intervina in instalatia electrica din casa mea? 

Foarte multe dintre acidentele de natura electrica sunt cauzate mai degrabă de utilizarea aparatelor defecte, decat de instalația electrică în sine. O instalare si o intretinere corespunzătoare ar putea reduce semnificativ posibilitatea unui accident sau incendiu.

Asadar, este foarte important ca orice lucrare de instalare electrica, sa se efectuează numai de către electricieni autorizati si competenti pentru aceste lucrari. Acest lucru înseamnă că au cunoștințele, abilitățile și experiența necesare pentru a instala corect, cu respectarea cerintelor de securitate electrica. 

Este ușor de a face un circiuit electric, este mult mai greu pentru a face aceasta munca în condiții de siguranță si cu respectarea normativelor tehnice. Siguranța persoanala, dar si acasei tale este foarte importantă și de aceea vă recomandăm cu tărie să utilizați un electrician autorizat.

Lucrările de instalații electrice trebuiesc proiectate, executate, inspectate și testate în conformitate cu standardele si normativele in vigoare. Cerințele legale pentru instalații electrice din Romania sunt reglementate in special de normativul I 7/2011. 

Electricienii care efectuează lucrări de instalații electrice în Romania, trebuiesc autorizati de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si trebuie sa cunoasca si sa respecte o serie intreaga de regulamente, prescriptii si standarde specifice domeniului electric. 

Care sunt pericolele? 

 Soc electric, arsuri, chiar si moartea la contactul direct sau indirect cu partile active ale conductoarelor sau cablurilor electrice
 Incendii, provocate de defecțiuni ale aparatelor sau instalații electrice defecte sau improvizate.

Ce trebuie sa cunoastem despre Tabloul Electric?

 Intrerupatorul general – va permite să opriți alimentarea cu energie electrica in caz de urgenta.
 Siguranțele fuzibile – deconecteaza circuitul electric in cazul unuiscurtcircuit sau supraîncărcării. In cazul in care curentul absorbit de instalatia electrica depaseste valoarea calibrata a acesteia, fuzibilul se topeste deconectand circuitul pentru care curentul absorbit depaseste nivelul de siguranta.
 Întreruptoarele automate (sigurantele automate) - oferă o protecție mai precisa decât siguranțele fuzibile. Când intrerupe circuitul defect, acestea au o parghie care poate conecta circuitul in cazul in care defectul a fost inlaturat.
 Dispozitive de curent rezidual - RCD (diferentialele) – suntdispozitive de protectie impotriva electrocutarii, care sunt proiectate pentru aimpiedica șocul electric fatal, in cazul in care atingi un conductor activ (conductorul de faza).

Acesta oferă un nivel de protecție pe care siguranțele fuzibile si intreruptoarele automate nu sunt proiectate sa il ofere. Conform standardelor de siguranta electrica, toate circuitele de prize din instalațiile electrice noi trebuie să aibă protecție RCD. 

Dacă instalarea electrică include unul sau mai multe asemenea dispositive de protectie (RCD), ar trebui să verificați că acestea sunt funcționează corect prin apăsarea butonului de test in fiecare luna. Dacă atunci când apăsați butonul de test, RCD - ul nuva opri alimentarea cu energie electrică a circuitelor protejate, sau dacă butonul nu se resetează, trebuie urgent sa cereti ajutorul unui electrician autorizat. 

Share

Instalatiile electrice in incaperile cu cada de baie sau dus, fac parte din categoria instalatiilor speciale. Baile sunt delimitate din punct de vedere al prescriptiilor si normativelor din domeniul electric in volume.

In functie de volumul respectiv este permis a se executa anumite instalatii electrice.

Descrierea volumelor

Delimitare volumelor pentru executarea instalatiilor electrice

Volumul 0, este zona din interiorul cazii de baie sau a dusului, avand suprafata delimitata de cada baii sau a dusului.

Volumul 1, este zona delimitata de inaltimea cazii si suprafata verticala circumscrisa acesteia pana la inaltimea de 2.25 m. Volumul sub cada de baie sau de dus se considera ca apartine deasemenea volumului 1.

Volumul 2, este delimitat de suprafata verticala exterioara volumului 1 si de suprafata verticala paralela situata la o distanta de 60 cm de marginea volumului 1, pana la inaltimea de 2,25 m.

Masuri de protectie impotriva socurilor electrice

Protectia impotriva socurilor electrice se poate realiza prin utilizarea tensiunilor foarte joase de protectie sau de securitate (TFJP si TFJS). Aceste masuri sunt obligatorii in volumul 0, 1 si 2. Exemplu edificator este alimentarea cabinelor de dus prin intermediul alimentatoarelor de 12 V.

Normativul I7/2011 specifica clar asigurarea protectiei suplimentare prin utilizarea dispozitivelor de protectie la curent rezidual (DDR), dar si utilizarea legaturilor de echipotentializare pentru toate tevile si racordurile metalice din aceste incaperi.

Utilizarea DDR-urilor nu este necesara daca:

- este folosita ca masura de protectie separarea electrica prin transformatoare de separare care alimenteaza un singur consumator.

- echipamentele montate in aceste volume, sunt alimentate cu TFJP sau TFJS (U<50 V ca sau U <120V c c)

Sistemul de pozare a circuitelor electrice

Circuitele electrice care alimenteaza echipamentele electrice situate in volumele 0, 1 sau 2, vor fi ingropate pe peretii acestor volume la o adancime de minim 5 cm.

 Echipamente electrice 

Echipamentele electrice montate in aceste volume trebuie sa aiba grad de protectie IP 67 pentru volumul 0 si IP 54 pentru volumele 1 si 2.

Volumul 0 - nu se permite montarea nici unui aparat sau dispozitiv

Volumul 1 - este permisa montarea dozelor pentru alimentarea receptoarelor din acelasi volum, accesorii ale circuitelor protejate prin prin TFJP sau TFJS cu o tensiune nominala care nu depaseste 25 V ca sau 60 V cc.

Volumul 2 - alte accesorii ale circuitelor de TFJP sau TFJS, alimentarea aparatelor de ras,dar nu prize pentru alimentarea altor receptoare.

Share

Instalatii electrice pentru case din lemnInstalatiile electrice pentru constructiile de lemn, intra in categoria instalatiilor electrice speciale. La executarea instalatiilor electrice, indiferent de destinatia sau tipul acestora, beneficiarii trebuie sa se adreseze numai electricienilor autorizati, care cunosc prevederile normativelor si prescriptiilor tehnice.

Stim foarte bine din practica ca foarte multe instalatii electrice sunt realizate de persoane fara calificare in domeniu, dar "priceputi" (electricieni auto, zugravi, tamplari, etc.), dar si electricieni neautorizati, electricieni care nu cunosc si nu respecta o serie intreaga de reglementari.

Riscul la care va supuneti in calitate de beneficiari ai unor astfel de instalatii este enorm si in cele mai multe cazuri remedierea unor astfel de instalatii electrice este aproape imposibila.

Prevederi privind echipamentele folosite

La executarea instalatiilor electrice inglobate in elementele de constructie de lemn se recomanda utilizarea cablurilor din cupru, cabluri care trebuie sa fie din categoria celor cu intarziere la propagarea flacarii, iar incarcarea sa fie la maxim 85% din curentul maxim admisibil.

Dozele de derivatie,dar si cele pentru aparat (prize, intrerupatoare), trebuiesc sa fie din metal sau din material plastic ignifug care satisface proba cu fir incadescent la 960o C. 

Tuburile pe care se trag cablurile trebuiesc sa sa fie metalice sau din materiale plastice omologate pentru constructiile din lemn. Accesoriile de imbinare ale tuburilor trebuie sa asigure aceeasi rezistenta mecanica, izolatie electrica, grad de etansare ca si tuburile la care se folosesc.

Tablourile electrice trebuiesc alese dintre cele care care sunt confectionate din materiale incombustibile, omologate pentru a fi folosite la constructiile de lemn.

Corpurile de iluminat trebuiesc deasemenea sa fie dintre acelea special omologate pentru constructiile de lemn si daca sunt montate direct pe lemn, trebuiesc sa aiba cel putin grad de protectie IP 54. Lampile vor fi prevazute cu dispersoare din materiale plastice rezistente,gratare sau sticla rezistenta, pentru a fi protejate impotriva loviturilor accidentale.

Conditii de montaj

Executia instalatiei electrice se face dupa terminarea structurii de rezistenta, dar si a acoperisului. Se recomanda ca in cazul in care instalatia electrica este inglobata in interiorul peretelui, aceasta sa fie  montata intre placa dinspre interior si bariera de vapori inainte de montarea materialului fonoizolant.

Este admisa si montarea aparenta a instalatiei electrice, cu conditia de a folosi numai materiale omologate pentru constructiile de lemn.

Tuburile flexibile (copex-urile) sunt recomandate a se utiliza numai pe trasee scurte, grau de realizat cu tuburi rigide.

Toate circuitele electrice vor fi prevazute cu protectie diferentiala si vor avea conductor de impamantare.

Se recomanda de asemenea reducerea la minim a numarului de doze de derivatie pe parcursul unui circuit electric, stiind cat sunt de pericoluase situatiile cand intr-o doza de derivatie apare arcul electric ca urmare a unui contact slab.

Trebuie de asemenea acordata o atentie deosebita legaturilor din dozele de derivatie, executandu-se legaturi care sa nu permita formarea de scantei sau arc electric

Masuri de protectie

Toate circuitele electrice vor fi protejate prin intreruptoare automate cu protectie la curent diferential de cel mult 30 mA (DDR).

Bransametul electric, fie ca este in distributie monofazata sau trifazata, va fi prevazut cu intreruptor automat cu protectie la curent diferential de cel mult 300 mA de tip S.

Selectivitatea protectiilor este foarte importanta si va fi realizata astfel incat raportul intre curentii diferentiali reziduali sa fie de cel putin 3

Share

Electrosecuritatea in instalatiile electricePrezenta „curentului electric” nu mai poate fi evitata de nimeni, indiferent de locul de munca. Esti nevoit sa traiesti cu aceasta prezenta peste tot unde esti, acasa sau la serviciu. Functionarea defectuoasa a unui aparat sau a instalatiei electrice chiar, iti poate pune in pericol viata si chiar locuinta.

Reducerea acestor riscuri nu poate fi facuta decat prin verificari si masuratori periodice a starii de sanatate a instalatiei electrice (Verificari PRAM), dar si prin o buna exploatare si intretinere a instalatiei electrice si a aparaturii si echipamentelor folosite (Testari PAT).

Incepand din faza de proiectare, continuind cu executia instalatiei electrice, protectia impotriva efectelor curentului electric va fi un aspect pe care doar profesionistii in domeniu il stapanesc si anume electriceni autorizati si certificati pentru astfel de lucrari.

Masuri de protectie electrica

Este foarte important ca atunci cand avem de intervenit asupra unei  instalatii electrice sa ne asiguram ca:

Avem competenta si avizele de a executa aceasta lucrare
Deconectam portiunea de instalatie unde vrem sa intervenim 
Eliminam posibilitatii de acces la alte elemente ale instalatiei aflate sub tensiune

Aparitia tensiunilor accidentale reprezinta un real pericol chiar pentru electricieni autorizati, cu mare experienta, pentru ca aceasta aparitie nu este previzibila, dar poate fi contracarata printr-o serie de masuri organizatorice si tehnice.

Efectele curentului electric

Efectele curentului electric reprezinta un mare pericol pentru fiecare dintre noi, in calitate de electricieni autorizati, dar si utilizatori. Acestea depind de mai multi factori printre care:

Valoarea curentului
Durata expunerii
Rezistenta organismului
Mediul (uscat sau umed)
Traseul curentului

Plecand de la aceste date, au fost stabilite valorile admisibile ale curentului pentru anumite durate de expunere. Astfel, prin studiile si cercetarile efectuate a fost stabilita ca limita, o valoare de 30 mA pentru curentul la care poate fi supus un om. Peste aceasta limita intervine paralizia respiratorie si pierderea vietii.

Pentru valori sub aceasta limita, si timp de expunere sub 10 secunde, efectele asupra organismului uman sunt urmatoarele:

0.5 mA – furnicaturi usoare
6 mA – intepaturi suparatoare, pastram controlul muscular
10 mA – este valoarea la care mai putem sa ne desprindem de elementul sub tensiune
15 mA – apar dificultati de respiratie
Peste 30 mA intervine paralizia respiratorie

Aceste efecte pentru valorile de curent aratate mai sus, cresc proportional cu durata trecerii curentului prin organismul nostru. De aceea evaluarea gradului de pericol este strans legata de relatia timp si pe acest considerent sunt proiectate toate dispozitivele de protectie impotriva electrocutarii.

Cum valoarea curentului nu este determinata de instalatia electrica ci numai tensiunea electrica, s-au stabilit valori limita ale acesteia, numita tensiune limita de securitate.

Valoarea tensiunii maxime admisibila, pentru care nu exista un risc major pentru om, este considerata 50 V pentru medii uscate si 24 V pentru medii umede (subsoluri).

Share


Riscul de soc electric, protectia la electrocutareRiscul electric va exista intotdeauna cand se lucreaza cu aparatura electrica sau se fac interventii asupra instalatiei electrice. Datorita utilizarii pe scara larga a energiei electrice acest pericol va fi intotdeauna prezent.

Asa cum multi dintre dumneavoastra stiu, rezistenta pieli, a organismului fiecaruia dintre noi, joaca un rol important in protectia relativa impotriva socurilor electrice. O rezistenta mai mare face ca socul electric sa fie resimtit mult mai usor decat in situatia in care aceasta rezistenta este foarte mica ca urmare a umiditatii sau a altor cauze.

Cel mai frecvent mod de a reduce rezistenta pielii este sa o udam. Prin urmare, atingerea dispozitive electrice cu mâinile ude, picioarele ude, sau mai ales cand suntem transpirati este periculoasa (apă sărată conduce mult mai bine curentul electric decat apa dulce) 

În casa fiecaruia dintre noi, baia este unul dintre locurile cu cel mai ridicat risc de electrocutare, unde oamenii pot atinge aparate electrice avand mainile ude.

O proiectare buna a instalatiei electrice va tine cont de recomandarile Normativului I 7/2011 si va instala circuitele electrice de alimentare a diferitelor aparate, departe chiuvete, de cazi de baie sau cabine de dus.

Aparate cum ar fi telefoane, radiouri nu trebuie niciodată să fie utilizate în timp ce stăm într-o cadă de baie. Chiar și dispozitivele cu baterii trebuiesc evitate. Unele dispozitive cu baterii folosesc circuite de tensiune capabile de a genera potentiale pericole pentru utilizatori, mai ales intr-un mediu extreme de periculos cum este baia.

Piscinele sunt o altă sursă de risc, din moment ce oamenii operează adesea telefoane si alte aparate electrice in apropiere.

Prelungitoare, atât de frecvent folosite in casele noastre dar si la locul de munca, sunt de asemenea surse de pericol electric potential. Toate cablurile trebuie să fie inspectate periodic pentru defecte de izolare, și reparate imediat.

O metodă sigură de a scoate un cablu deteriorat din functiune, este să-l scoateți din priză, apoi sa taiati stecherul cu un cleste izolat, pentru a se asigura că nimeni nu poate folosi până când nu va fi inlocuit sau reparat.

Acest lucru este important mai ales pe șantiere, birouri, locuri de munca unde mai mulți oameni folosesc aceeași echipament și nu toți oamenii s-ar putea să fie conștienți de pericolul de electrocutare la care sunt supusi prin folosirea aparatelor sau prelungitoarelor deteriorate.

Orice echipament, aparat sau dispozitiv care face dovada unei probleme de natura electrica ar trebui să fie imediat scos din functiune si dus la service.

Liniile electrice

Cablurile si liniile electrice căzute sunt o sursă evidentă de pericol de electrocutare și ar trebui să fie evitate cu orice preț. Tensiunea electrica (diferenta de potential) creata intre conductorul activ si sol (pamant), este de obicei foarte mare.

În cazul în care o linie de alimentare este rupta și cade la pământ, rezultatul imediat va fi un puternic arc electric (scântei produse), suficient de puternic pentru a îndepărta bucăți de beton sau asfalt din suprafața drumului.

Intrarea în contact direct cu o linie de putere doborât este aproape sigur ca va poate provoca moartea, dar există si multe alte alte pericole care nu sunt atat de evidente.

Atunci când o linie atinge solul, scurgerea de curent va avea ca destinatie cel mai apropiat punct de impamantare, stbilindu-se astfel un circuit electric.

Pământul, fiind un conductor va ajuta ca acel curent din linia de doborâta sa fie transportat spre punctul de impamantare.

Fiindcă pământul nu este un foarte bun conductor de electricitate precum un cablu, va exista o tensiune substanțială de-a lungul circuitului format între punctul de contact cu solul a cablului punctul de scurgere in pamant.

Dacă distanța dintre cele două puncte de contact la sol (cablul prăbușit și sistemul de impamantare) este mica, va exista o tensiune între cele două puncte. Prin urmare, o persoană aflată pe teren între cele două puncte va fi în pericol de a primi un șoc electric prin interceptarea acelei tensiuni (asa numita tensiune de pas).

Toate aceste date servesc pentru a ilustra un potențial pericol si anume: că o persoană poate primi un șoc electric de la o linie de putere doborât chiar și fără a intra în contact cu acea linie!

Asadar, liniile electrice sunt foarte periculoase și ar trebui să fie evitate cu orice preț. Dacă vedeți o linie electrica cazuta la sol, nu alerga sa te indepartezi de acel loc. Incearca sa stai intr-un picior pentru a preveni șocul de la circuitul care se formaza intre punctele de contact cu pamantul (piciorele tale) si iesi cu calm din acea zona intr-un picior. 

Share

Evaluare riscuri, verificari PRAM, masuratori PRAM, CERTIFICAT PRAMFiecare companie, indiferent de marimea sa este obligata sa efectueze o evaluare a riscurilor la locul de munca. Reglementarile in vigoare impun ca echipamentele si instalatiile electrice sa fie evaluate periodic de un electrician autorizat. Pentru inlaturarea acestor pericole avem posibilitatea de a reduce semnificativ riscul prin luarea unor masuri de precautie.

Verificarile PRAM sunt parte ale acestui proces de evaluare a instalatiilor electrice din punct de vedere a sigurantei in exploatare. O evaluare a riscului este pur si simplu o examinare a ceea ce la locul de munca ar putea fi o cauza de accident, indiferent de natura acestuia.

Accidentele pot duce la pierderea de vieti omenesti si chiar ar putea avea efecte dintre cele mai nedorite asupra afacerii dvs. Curentul electric poate provoca incendii aducand pagube importante, soc electric ranind grav oamenii sau poate chiar duce la moartea acestora.

 Care sunt pericolele?

Electrocutarea si arsuri la contactul accidental cu element activ al unei instalatii electrice, ca urmare a unui defect
Incendii prin scurtcircuite in instalatiile electrice defecte
Explozii provocate de elelctricitatea statica, care poate aprinde vapori sau pulberi inflamabile

Ce trebuie sa facem pentru a evalua riscul electric?

In primul rand trebuie sa se asigure o evaluare periodica din punct de vedere al pericolelor de natura electrica care sa stabileasca:

Care sunt pericolele si cum ar putea afecta acestea siguranta la locul de munca
Nivelul de risc
Masuri pentru controlul acestor riscuri

Cum evaluam riscurile la locul de munca?

Identificati pericolele
Evaluati riscurile si decideti asupra masurilor de precautie
Hotarati care sunt masurile si punetile in aplicare
Aplicarea controlelor pentru reducerea riscului
Realizati evaluari periodice ale masurilor luate

Daca sunteti o firma mica, o evaluare poate fi facuta de dvs. in calitate de administrator si persoana responsabila din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca,pe cand in firmele mari o evaluare corespunzatoare nu poate fi facuta decat de un specialist in SSM.

 Este bine de stiut !!

Muncitorii stiu cum sa foloseasca echipamentul electric in conditii de siguranta
Avem suficiente prize disponibile si nu sunt supraincarcate
Asigurativa ca oricine lucreaza cu electricitate are competentele necesare, cunostinte si experienta pentru a face acel lucru
Luati in considerare folosirea protectiilor impotriva electrocutarii prin folosirea RCD-urilor ca aparatura suplimentara de protectie

Concluzie

Evaluarea riscurilor ar trebui sa fie o activitate continua, flexibila, revizuita in mod regulat pentru a imbunatatii siguranta si prevenirea accidentelor.

Notiunea de risc nu este un element constant, intodeauna va exista divergente de perceptie si anticipare a nivelului de pericol.

Comportamentul uman fata de toate aceste problemele, de conștientizare generala si vigilenta constanta a celor implicati, joaca un rol vital in procesul de luare a deciziilor organizatiei in evaluarea riscului. 

Share

Factorul de putere prezintă un interes deosebit atât pentru producătorul de energie electrică, cât şi pentru transportator, furnizor şi utilizatorul final, deoarece el influenţează performanţa si costurile de furnizare a energiei electrice.

In circuitele de curent alternativ intalnim trei tipuri de puteri:

Puterea aparenta (S = U*I). Permite determinarea limitelor de utilizare a unei instalaţii 
Puterea activa, P = U*I*cos φ - reprezintă puterea electrică ce poate fi transformată în putere utilă
Puterea reactiva, Q = U*I*sin φ însoţeşte transportul, distribuţia şi consumul de putere activă
   
Un circuit absoarbe putere reactiva dacă este inductiv şi furnizează putere reactiva dacă este capacitiv.
 
Factorul de putere in instalatiile electriceRaportul între puterea active (P) si puterea aparenta (S) reprezinta factor de putere si este egal cu cosinusul unghiului de defazaj dintre tensiune si curent, putând varia în intervalul 0 - 1.
 
Funcţionarea cu un factor de putere redus are efecte economice nefavorabile, fiind luat în considerare la stabilirea tarifului pentru energia electrica consumata.  
 
Reducerea factorului de putere este datorat in special unor cauze locale. 

Un factor de putere ridicat reduce circulatia de putere reactiva din centralele electrice spre consumatori, micsorând pierderile de energie electrica pâna la un nivel minim determinat de consumul tehnologic propriu.

Se obtine astfel o crestere a randamentelor instalatiilor de transport, transformare si distributie a energiei electrice, a sigurantei de functionare si o mai buna utilizare a retelei electrice prin reducerea puterii aparente cu care este încarcata.

Când factorul de putere are valoarea sa maxima, adica cosφ = 1, puterea activa devine egala cu puterea aparenta.

Inegalitatea dintre puterea aparenta si cea activa se datoreaza faptului ca în afara de curentul activ, în faza cu tensiunea, receptorul mai absoarbe un curent reactiv, necesar magnetizarii circuitelor receptorului.

Cauzele scaderii factorului de putere (cresterea consumului de putere reactiva)

Consumul de putere active si putere reactiva este specific multor masini electrice, dar si liniilor electrice aeriene, astfel:

Motoare electrice. Prin functionarea in gol a motoarelor asincrone creste consumul de putere reactiva
Transformatoarele electrice
Lampile cu descarcari în vapori metalici în scheme cu balast inductiv, necompensate
Liniile electrice aeriene pot consuma putere reactiva datorita inductantei proprii L, sau poate genera putere reactiva datorita capacitatii lor fata de pamânt C.

Reducerea consumului de putere reactiva de catre masinile elelctrice, se obtine prin utilizarea rationala a acestora, astfel încât sa fie încarcate la o putere de cel putin 0,75 din puterea lor nominala, astfel:

Inlocuirea motoarelor si transformatoarelor subîncarcate cu motoare sau transformatoare de putere mai mica, încarcate cât mai aproape de sarcina nominala
Intreruperea functionarii motorului pentru durate de mers în gol mai mari de 10 s 
Folosirea motoarelor sincrone la puteri peste 100 kW, daca nu este necesara reglarea turatiei

Motoarele sincrone pot functiona cu factor de putere cosj = 1 si în plus, pot produce energie reactiva pe care o injecteaza în retea.

Efectele scaderii factorului de putere

Un factor de putere redus are o serie de consecinte negative asupra functionarii retelei electrice, printre care:

Cresterea pierderilor de putere activa
Supradimensionarea instalatiilor de producere, transport si distributie a energiei electrice si implicit, cresterea valorilor de investitii

Compensarea puterii reactive

În prezent, puterile cerute de întreprinderi de la sistemul energetic sunt din ce în ce mai mari. În consecinta, problema factorului de putere are o importanta deosebita.

În cazul unei instalatii noi proiectate, luând toate masurile ca factorul de putere sa fie cât mai mare, instalatia proiectata va fi mai economica (sectiunea conductoarelor mai mica, puterea postului de transformare mai mica).

Marirea factorului de putere sau, cum se spune, îmbunatatirea factorului de putere pentru o instalatie data va duce la micsorarea curentului total absorbit si prin aceasta, la posibilitatea de a conecta noi receptori la aceeasi retea.

Îmbunatatirea factorului de putere se poate face pe doua cai:

 Prin masuri organizatorice, cu ajutorul carora factorul de putere este marit fara nici un fel de investitii
Prin producerea puterii reactive la fata locului prin utilizarea unor surse specializate de putere reactiva

 Sursa principala a consumului de putere reactiva este data de utilizarea motoarelor asincrone si a transformatoarelor în regim de încarcare redusa.

Cum se face compensarea puterii reactive?

Individual – instalând condensatoare (baterii) lânga fiecare receptor în parte
Centralizat – instalând bateria de condensatoare în statia de transformare principala a întreprinderii.

Factorul de putere minim pe care trebuie sa-l asigure consumatorul la punctul de delimitare cu reteaua furnizorului pentru a nu plati energia reactiva consumata se numeste neutral; este stabilit la 0,92

Share

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !