Realizarea unei prize de pamant naturaleRealizarea unei instalatii de legare la pamant (prizelor de pamant) este foarte importanta pentru asigurarea masurilor minime de electrosecuritate a utilizatorilor unei instalatii electrice. Pentru cele mai mjulte dintre cladirile rezidentiale de tip familial, realizarea unei instalatii de legare la pamant cade pe un loc secund. Proprietari nu acorda atentie acestui aspect foarte important si care trebuie luat in considerare inca din faza de proiect.

Motivul pentru care acest element scapa din atentia proprietarilor poate fi divers: informatii insuficiente, lipsa proiectului de instalatii electrice, proiecte incomplete, angajarea pentru astfel de lucrari a persoanelor neautorizate.

Stim foarte bine din practica, ca cele mai multe dintre instalatiile electrice din domeniul rezidential sunt executate de persoane neautorizate, plecand de la zugravi, instalatori, electronisti si chiar electricieni de alte specializari si neautorizati pentru realizarea de astfel de lucrari.

Din punct de vedere constructiv, Instalatiile de legare la pamant (priza de pamant) poate fi de doua feluri:

 prize de pamant naturale - prize de pamant realizate in fundatia constructiei si legata la armaturile metalice ale acesteia
 prize de pamant artificiale - prize de pamant realizate cu tarusi ingropati in sol

Cele mai bune si sigure, dar si cu o eficacitate pastrata pentru aproape toata durata de existenta a constructiei este priza de pamant naturala adica acea priza realizata in fundatia cladirii.

Pentru realizarea unei prize de pamant naturale ne putem folosi de armaturile metalice ale constructiilor de beton armat (fundatie, stalpi, planseu, cadre). Folosirea acestor armaturi metalice drept prize de pamant, se face cu respectarea urmatoarelor conditii:

 Este necesara realizarea unei legaturi electrice (prin sudura) intre barele verticale ale stalpilor prin intermediul etrierelor
 Se va realiza legatura electrica prin sudare intre barele verticale ale stalpilor si armaturile metalice ale fundatiei si planseului
 Sectiunea minima a armaturii fiecarui element de beton armat, folosit drept priza de pamant, trebuie sa aibe o sectiune de cel putin 100 mm2
 Se va prevedea o piesa metalica din platbanda zincata, sudata de barele verticale ale stalpilor, unde se va lega bara principala de echipotentializare, locul de racord al conductoarelor principale de legare la pamant
 Piesa de racord a conductoarelor principale de legare la pamant, va avea o sectiune de cel putin 120 mm, adica o platbanda cu o grosime de 3 mm si o latime de 40 mm

Prin aceasta continuitate electrica a rmaturilor metalice ale constructiei vom realiza o priza de pamant naturala si cu perioda de functionare net superioara prizelor clasice cu electrozi ingropati in pamant.

Daca aceste conditii legate de sectiunea armaturilor metalice nu pot fi indeplinite, putem folosi platbanda de 40x3 mm si care va fi fixata cu ajutorul unor cleme de racord la armatura metalica a fundatiei.

Platbanda se poate si suda de armatura metalica a fundatiei (varianta economica), dar eu folosesc cu succes cleme speciale de racord la armatura si cleme cruce pentru realizarea continuitatii electrice a elementelor de platbanda fixata perimetral pe fundatie.

Daca suprafata fundatiei este mica si conderam ca este necesar, putem conecta si unu, doi tarusi suplimentari cu o lungime de 2 m.

Dupa fixarea platbandei pe conturul fundatiei, va trebui sa scoatem piese racord catre:

 Bara principala de echipotentializare
 Tablou electric
 Coborari paratrasnet - cel putin doua

Cel mai bun loc de montare a barei principale de edhipotentializare este camera tehnica. Din acest loc de racord putem mai apoi sa plecam cu conductorul principal de legare la pamant in bara PE a tabloului electric, conductoarele de legatura suplimentara la pamant a echipamentelor din camera tehnica, echipotentializarea serviciilor (tevile metalice de apa, gaze, etc.).

Dupa realizarea prizei de pamant si turnarea betonului, vom astepta cateva saptamani ca umiditatea betonului sa scada si vom realiza masuratorile de verificare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

Valorile cerute de standard sunt urmatoarele:

 4 Ω pentru instalatia electrica de utilizare
 1 Ω daca priza de pamant este comuna cu instalatia de protectie la trasnet

 

 

Share

Electricitate îmbunătățește viața noastră de zi cu zi, dar numai atunci când este utilizata în condiții de siguranță.

Nu crea pericole prin suprasolicitarea prizelor și nu ignora semnele de avertizare, cum ar fi mirosurile de ardere, arcul electric sau declansarea repetata a întreruptoarelor automate sau a diferentialelor de protectie. 

Accidente electrice sunt cel mai probabil să se întâmple atunci când echipamentul sau aparatura utilizata este deteriorata sau utilizata în mod abuziv. Acest lucru suna ca o masura de bun simț, dar ve-ti fi surprinsi de cât de mulți dintre noi nu reușesc să urmeze aceste minime masuri de siguranță.

Cât de mult te bazezi pe adaptoare și prelungitoare in casă?

O camera de locuit trebuie sa aiba in medie 3 – 4 prize. Deși acest lucru este suficient pentru cele mai multe situatii, o creștere în utilizarea calculatoarelor, dar si a altor aparate a condus la necesitatea ca numarul de prize într-o cameră să crească. 

Prelungitoare ofera de multe ori o soluție rapidă și ușoară, dar în realitate acestea unt adesea utilizate abuziv și poate prezenta un pericol foarte real. 

Când ai verificat ultima dată starea prizelor și a prelungitoarelor?

Prizele deteriorate, cabluri flexibile de alimentare ale aparaturii din casa, dar si prelungitoarele defecte, pot provoca socuri electrice, arsuri și incendii. Pentru tine si siguranta familiei tale:

 Verificați ștecherul și priza de urme de arsuri, la sunete produse de arcul electric dar si temperature acestora.
 Verificati conectarea conductorului de impamantare la prize si prelungitoare
 Inlocuiti imediat cablurile, stecherele sau prizele defecte cu urme de arsuri

Masuri de siguranta

 Nu folositi echipamentele electrice cu mainile ude
 Nu infasurati cabluri flexibile în jurul un echipament atunci când este cald
 Nu curatati aparatele electrice cand sunt conectate la prize

 Verificati periodic starea stecherelor si a cablurilor de alimentare ale aparatelor din bucataria dvs.

Pericole evidente - dar toți facem aceste greșeli

 Scoateți întotdeauna din priza un aparat electric înainte de a încerca să faci orice fel de întreținere. Te supui astfel riscului de accidentare prin electrocutare, arsuri sau pornire accidentala.
 Prelungitoarele montate sub covoare, perdele sau draperii, prezinta un  riscmajor de incendiu.
 Nu utilizati prelungitoare conectate in alte prelungitoare
 Suprasolicitarea prelungitoarelor prin alimentarea aparatelor de incalzire, aer conditionat, masina de spalat rufe, fier de calcat, etc.
 Cumpararea de prelungitoare ieftine, avand o sectiune foarte mica a cablului
 Uscarea hainelor pe unaparat electric de incalzit, este un lucru deosebit de periculos, și ar putea provoca un șoc electric sau un incendiu.
 Opturarea fantelor de ventilatie a diferitelor aparate, poate duce la supraincalzirea acestora si indirect la incendiu.

Cea mai buna solutie este sa cereti unui electrician autorizat instalarea de prize suplimentare, decat sa recurgeti la folosirea abuziva a prelungitoarelor.

Siguranța in bucătărie

Știm cu toții că de apă și electricitate face o combinație letală. Deci, este important ca echipamentele si aparatura electrica din bucatarie sa fie instalate corect. Pentru a evita contactul apei cu energie electrică, asigurați-vă că prize și întrerupătoare sunt montate la o distanță de siguranță (cel puțin 30 cm pe orizontală) de la chiuveta.
În conformitate cu standardele de securitate, aproape toate prizele unei instalații electrice noi trebuie să aibă protecție RCD.

Siguranta in baie

Din punct de vedere al sigurantei electrice, baia este probabil camera cea mai periculoasa din casa. Consecințele unui șoc electric sunt mult mai severe într-o cameră baie sau duș, pentru ca pielea umedă reduce rezistenta organismului.

Din acest motiv există cerințe speciale pentru instalații electrice în baie:

 Prizele nu sunt permise în camera de baie, decat in cazuri speciale
 Luminile incastrate in tavan sunt preferate celor suspendate
Intrerupatoarele trebuiesc montate pe peretele exterior
 Nu sunt premise montarea dozelor de derivatie
 Este de preferat incalzirea centrala in defavoarea incalzitoarelor electrice montate in baie
 Daca totusi se impune montarea unor radiatoare sau instanturi de apa calda, acestea trebuiesc alimentate direct in cutia de borne si din circuite propii, protejate de RCD-uri (diferentiale impotriva electrocutarii).

Share

1. Ce este o verificare periodica pram?

O verificare periodica pram presupune o serie de incercari, masuratori si teste ale instalatiei electrice, pentru a confirma ca aceasta corespunde scopului pentru care a proiectata, iar exploatarea sa se poate face in conditii de siguranta.

2. Ce este un Raport de verificare periodica pram?

La finalizarea inspectiei si masuratorilor, este obligatoriu ca firma angajata pentru aceasta verificare sa emita un Raport in care sa evidentieze in detaliu orice defect, conditii periculoase, dar si neconformitati cu standardele de siguranta valabile, care ar putea duce la pericol.

3. Ce este un buletin pram ?

Pentru toate incercarile, masuratorile facute trebuie emis un Buletin de incercare in care sunt trecute valorile inregistrate in urma masuratorilor.

4. Cine este autorizat sa faca aceste verificari periodice?

Inspectia si testarea instalatiilor electrice trebuie facuta numai de firme atestate ANRE pentru incercari de echipamente si instalatii electrice.

5. La ce intervale de timp trebuie facuta verificarea periodica pram?

Normativul I7/2011 recomanda ca inspectia si testarea periodica sa fie facuta:
- la 1 an pentru instalatia de legare la pamant (racord de legare la pamant, nul de protectie, conductoare de echipotentializare, etc.).
- la 2 ani pentru priza de pamant.

Instalatiile electrice proprietatea persoanelor fizice se recomanda a fi verificate o data la 10 ani. pentru casele, apartamentele care sunt date spre inchiriere, aceste verificari ale instalatiei electrice este recomandat sa se faca mai des si anume o data la 5 ani.

6. Cum pot gasi o firma atestata in zona mea?

Pentru a gasi un electrician autorizat sau o firma atestata pentru lucrari sau incercari si verificari de instalatii electrice, consultati site-ul ANRE accesand urmatorul link http://www.anre.ro/activitati.php?id=187&setfilter=1&agent=0&tip_atestare=1&stare=6&judet=10&localitate=&crit=0&ord=asc#listStart

7. Ce responsabilitate am pentru a efectua o verificare periodica a instalatiei electrice?

Daca sunteti o companie, aveti obligatia legala de a face aceste verificari periodice o data pe an.

Daca sunteti persoana fizica nu aveti aceasta obligatie legala. Cu toate acestea recomandarile nationale si europene spun ca este bine ca si peroanele fizice sa faca o verificare completa a instalatiei electrice cel mult o data la 10 ani.

8. Ce se intampla daca nu fac aceste verificari periodice?

Este foarte porsibil sa nu vi se intample nimic, sa nu va intrebe nimeni daca avti aceste verificari periodice obligatorii, dar trebuie sa stiti ca intretinerea in siguranta a unei instalatii electrice este o cerinta legala. prin urmare un accident datorat unui defect al instalatiei electrice poate avea urmari dintre cele mai neplacute: urmarire penala, pierderea asigurarii, etc.

9. Am o afacere mica, sunt obligat sa fac aceste verificari periodice pram?

Da. Legislatia in vigoare stabileste obligatia tuturor firmelor, de la multinationale pana la intreprinzatori individuali sa faca aceste verificari periodice ale instalatiei si echipamentelor electrice pe care le exploateaza.

10. Este responsabilitatea mea in calitate de chirias, sau a proprietarului pentru a face aceste verificari periodice?

In calitate de utilizator aveti responsabilitatea sa va asigurati ca instalatia si echipamentele electrice nu prezinta riscuri de exploatare pentru personalul dvs. Cu toate acestea, daca prin contractul de inchiriere, puteti stabili ca proprietarul sa suporte cheltuielile cu testarea si verificarea periodica.

11. Cum pot face verificarile periodice fara sa opresc activitatea?

Avem o mare flexibilitate privind constrangerile legate de specificul activitatii dvs. Cea mai mare parte a testelor implica efectuarea de masuratori sub tensiune. Pentru acele teste care necesita oprirea tensiunii de alimentare, putem programa ca acestea sa fie facute la sfarsit de saptamana, in timpul reviziilor si opririlor de intretinere programate.

12. Cum voi sti cand trebuie sa fac urmatoarea verificare/testare a instalatiei?

ALC ELECTRICAL TESTING detine o baza de date cu toti clientii si perioada retestarii pentru fiecare dintre acestia. Cu 5 zile inainte de data limita veti fi contactat telefonic sau prin e-mail si vom stabili de comun acord data pentru verificarea si testarea instalatiei.

13. Care sunt normele si legislatia specifica verificarilor pram ?

SR HD 60364-6 - Instalatii electrice de Joasa tensiune. Verificare
SR EN 61140 - Protectia impotriva socurilor electrice. Aspecte comune in instalatiile si echipamentele electrice
EN 62305 - Protectia impotriva trasnetului
I7/2011 - Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor
DGPSI 004/2001 - Dispozitia generala privind reducerea riscurilor de incendiu generate de incarcarile electrostatice
HG 1146/2006 - Hotarare guvernamentala ce stabileste cerintele minime pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca
Legea 319/2006 - Legea sanatatii si securitatii in munca

Share

Atestat ANRE

Share

ACCEPTAREA ACORDULUI

Va rugam sa cititi cu atentie acesti termeni si conditii înainte de a utiliza site-ul.

Serviciile si facilitatile oferite de ALC ELECTRICAL TESTING SRL prin intermediul site-lui www.electricalc.ro  se supun acestui Acord de Utilizare, care poate fi actualizat sau modificat de catre noi fara notificare.

Prin utilizarea, vizualizarea, transmiterea, pastrarea si/sau orice alta folosire a continutului site-ului în orice mod, sunteti de acord cu termenii si conditiile de mai jos si va declinati orice drept de a acuza prezenta unor ambiguitati sau erori în acest Acord.

Daca nu sunteti de acord cu toti termenii si conditiile, nu utilizati site-ul si parasiti-l imediat.

RESTRICTII PRIVIND UTILIZAREA MATERIALELOR

Toate materialele postate, indiferent de forma și conținutul lor, fac obiectul Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.  

Conform Art. 4. aliniat (1) din Legea 8/1996, se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoştinţă publică.

Orice distribuire, modificare, adaptare sau reeditare a conținutului acestora fără acordul scris al proprietarului este pedepsită conform prevederilor legale în vigoare.

Toate materialele continute în site, sunt proprietatea ALC ELECTRICAL TESTING SRL si nu pot fi copiate, reproduse, încarcate, publicate, transmise sau distribuite, indiferent de metoda.

Va angajati asadar, sa nu copiati, reproduceti, modificati, alterati, sa nu creati lucrari derivate sau sa afisati în public continuturi de pe site fara aprobarea noastra prealabila, scrisa si explicita.

Nu veti folosi roboti, alte dispozitive automate sau procese manuale pentru a monitoriza sau copia site-ul sau continutul ori informatiile din acesta, fara acordul nostru prealabil, scris si explicit.

În scopul prezentilor termeni, utilizarea oricarui astfel de material pe orice alt site web, sau în orice mediu digital este interzisa.

 DESPAGUBIRI

Consideram ca marcile noastre comerciale si de servicii, siglele, logo-urile, informatiile din site sunt active valoroase, iar încalcarea drepturilor comerciale aferente lor reprezinta un lucru grav.

Nu puteti utiliza marcile noastre comerciale, siglele sau alte informatii proprietatea noastra (inclusiv imagini, texte, macheta de pagina sau formulare), fara aprobarea noastra prealabila, scrisa explicita.

Prin nerespectarea acestui Acord de utilizare, sunteţi responsabili pentru prejudicii, pierderi, despagubiri, costuri, cheltuieli sau taxe, inclusiv onorariile datorate avocaţilor.

 DECLINAREA RASPUNDERII

ALC ELECTRICAL TESTING încearcă întotdeauna să pastreze un management performant al website-ului sau. Toate documentele si materialele publicate prin intermediul acestui site au fost concepute pentru a pune la dispozitie informatii cu caracter general care nu sunt neaparat complete, detaliate, precise sau la zi.

ALC ELECTRICAL TESTING îşi declină orice răspundere juridică pentru orice fel de daune care pot apărea ca rezultat al unei inexactităţi sau neglijenţe în informaţiile de pe acest site sau pentru consecinţele activităţilor întreprinse pe baza informaţiilor de pe acest site.

Nu putem fi facuti responsabili pentru daunele directe sau indirecte, care rezultă din utilizarea informaţiilor publicate pe site, de erorile tipografice, fotografice, tehnice sau de tarife eronate la serviciile prestate, mentionate pe site-ul nostru.

Ne rezervam dreptul de a refuza servicii, închide conturi, elimina sau edita continuturi si de a anula comenzi, la discretia noastra exclusiva si absoluta.

Ne rezervam dreptul de a anula sau modifica ofertele, daca consideram ca acestea contin, sau rezulta ca urmare a unei greseli sau a unei erori.

Daca din cauza unor erori tehnice, sau alte cauze aflate în afara controlului nostru, o sectiune a site-ului nu poate functiona, ne rezervam dreptul sa modificam sau sa suspendam site-ul sau orice sectiune a acestuia.

Nu vom fi responsabili sub nicio forma, inclusiv, dar fara a se limita la daune directe, indirecte, incidentale, speciale, de încredere, pe cale de consecinta sau punitive care rezulta din utilizarea sau incapacitatea de a utiliza site-ul sau serviciile ori functiile acestuia, ori ca urmare a accesului dvs. sau a incapacitatii de a accesa site-ul sau daca va bazati pe site sau pe serviciile, continuturile, materialele sau functiile acestuia.

Daca sunteti nemultumit de site sau de oricare dintre produsele, serviciile, furnizorii sau partenerii asociati cu acesta, dupa caz, veti avea dreptul doar la a renunta la utilizarea site-ului si la a înceta prezentul acord potrivit termenilor sai.

 CONTRIBUTIA UTILIZATORILOR

Ne bucura sa primim mesaje de feed-bak de la clientii, partenerii sau utilizatorii site-ului nostru, iar comentariile privind datele, articolele si informatiile publicate despre serviciile oferite sunt binevenite.

Apreciem asadar, feedbackul dvs. cu privire la site si la serviciile si produsele oferite, însa va solicitam sa fiti explicit în comentariile dvs. pe aceasta problema si sa nu ne trimiteti materiale care nu au fost solicitate în mod expres de catre noi.

Daca la solicitarea noastra, sau din proprie initiativa, ne trimiteti sugestii, idei, note, proiecte, desene, sau alte informatii, acestea vor fi considerate si vor ramâne proprietatea noastra.

Încarcând materiale pe site sau transmitandu-ne orice alte informatii, ne garantati automat un drept pentru a utiliza, reproduce, modifica, adapta, publica lucrari derivate si/sau a distribui aceste materiale sau a le integra sub orice forma in structura site-ului sau in activitatea noastra.

Nu vom fi raspunzatori pentru utilizarea acestor informatii si vom avea dreptul de a le utiliza fara restrictii indiferent de scop.

Informatiile si/sau documentele pe care ni le furnizati nu vor contine virusi, fisiere troian, fisiere worm, sau alte programe informatice al caror scop este acela de a deteriora, intercepta sau de a expropria din sistem date sau informatii si nu vor crea raspundere pentru noi si nu ne vor determina sa pierdem (integral sau partial) serviciile furnizorilor nostri de internet sau ale altor furnizori.

 CONTINUTURI ASOCIATE SITE-ULUI

La accesarea site-ului www.electricalc.ro puteti gasi legaturi catre alte site-uri pe care le consideram posibil interesante pentru dvs.

Furnizând aceste legaturi, nu sustinem si nu ne asumam nici o raspundere cu privire la aceste site-uri sau materialele diseminate, ori serviciile furnizate de ele si nu suntem responsabili pentru materialele, serviciile sau alte situatii existente, legate sau provenite de pe orice alt site.

Prin urmare, nu putem fi trasi la raspundere pentru exactitatea, relevanta, conformitatea cu drepturile de autor, legalitatea sau decenta materialelor continute în site-urile mentionate în orice rezultate de cautare, sau asociate în alt mod site-ului

 INFORMARE PRIVIND PROTECTIA DATELOR PERSONALE

Conform prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal ALC ELECTRICAL TESTING SRL va administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizati despre dvs.

Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, dreptul de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a va adresa justitiei.

Totodata, aveti dreptul sa va opuneti prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor, care va fi urmata de stergerea contului dvs. din sistem.

Pentru exercitarea acestor drepturi puteti transmite o cerere in scris, la adrsa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 DATELE INREGISTRATE PE WEB-SITE

La optiunea dvs., ne puteti furniza unele date personale, pentru a va crea un cont valabil si/sau pentru a beneficia de serviciile oferite prin intermediul site-ului www.electricalc.ro de catre ALC ELECTRICAL TESTING SRL

Va informam ca datele personale pe care ni le furnizati sunt prelucrate in scop de reclama si pentru servicii de comunicatii electronice.

Va asiguram ca avem ca prioritate, ca datele transmise de utilizatori si stocate in baza de date sa ramana confidentiale si sa fie folosite numai in scopurile pentru care au fost incredintate

ALC ELECTRICAL TESTING SRL isi rezerva dreptul de a trimite mesaje utilizatorilor inregistrati, prin care sa faca anunturi referitoare la serviciile sale, informatii sau oferte speciale.

Share

Atestarea operatorilor economici (persoanelor juridice), care proiecteaza, executa si verifica instalatii electrice, se realizeaza de catre autoritatea competenta - ANRE, conform Regulamentului aprobat prin Ordinul 23/2013.

Activităti supuse atestării

Categoriile de instalatii electrice, pentru proiectarea, executarea si verificarea cărora un operator economic solicită Atestat, sunt:

a) instalatii electrice de joasă tensiune
b) instalaŃii electrice de medie tensiune
c) instalaŃii electrice de înaltă tensiune
 
Atestatele emise de Autoritatea competentă - ANRE pentru joasa tensiune
 
a) Atestat de tip A - încercări de echipamente si instalatii electrice
b) Atestat de tip A1- încercări de echipamente si instalatii electrice de joasă tensiune
c) Atestat de tip A2- încercări de echipamente si instalatii electrice de joasă si medie tensiune
c1) Atestat de tip A3 - încercări de echipamente si instalatii electrice, în vederea certificării
conformitătii centralelor electrice eoliene si fotovoltaice cu normele tehnice aplicabile
d) Atestat de tip B - proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/ constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV;
e) Atestat de tip Bp - proiectare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV;
f) Atestat de tip Be - executare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV;
g) Atestat de tip Bi - executare de instalatii electrice exterioare/ interioare pentru incinte/constructii civile si industriale;
 
Procedura de solicitare a unui atestat
 
Pentru obtinerea unui Atestat, solicitantul prin reprezentantul său legal, înregistrează la Autoritatea competentă o cerere de atestare întocmită conform modelului prezentat în Anexa 1 din Regulament (Ordinul 23/2013).
Cererea de atestare va fi insotita de urmatoarele documente:
a) Certificat de înregistrare la Oficiul Registrului ComerŃului, în copie;
b) Certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului ComerŃului, în copie;
c) Organigrama solicitantului, aprobată de reprezentantul legal, din care să reiasă structura organizatorică si numărul total de personal angajat;
d) Curriculum vitae pentru reprezentantul legal;
e) Curriculum vitae pentru electricienii autorizati nominalizati;
f) Lista cuprinzând dotarea tehnico-materială, care să ateste capabilitatea solicitantului de a desfăsura activităti supuse atestării;
g) Structura de personal angajat, alocat activitătilor supuse atestării, conform registrului electronic de evidentă a salariaŃilor
h) Dovada achitarii taxelor de atestare
i) Dovada implementarii/certificarii unui Sistem de Management al Calitatii
j) Procedurile operationale si de sistem daca SMC nu este certificat.
 
Share

Pentru evitarea electrocutarii prin atingere indirecta, in instalatiile electrice de joasa tensiune trebuie sa se aplice doua masuri de protectie:

 O masura de protectie principala care sa asigure protectia in orice conditii – protectia prin legarea la nul sau legare la pamant
 O masura de protectie suplimentara, care sa asigure protectia in cazul deteriorarii protectiei principale – legarea suplimentara a carcaselor echipamentelor electrice la instalatia de legare la pamant, egalizarea potentialelor, izolarea amplasamentelor, folosirea dispozitivelor de protectie impotriva electrocutarii – RCD – urilor.

Cele doua masuri de protectie nu trebuie sa se anuleze una pe cealalta. In locurile putin periculoase din punctul de vedere al pericolului de electrocutare este suficienta aplicarea numai a unei singure masuri, considerata principala.

Un alt element foarte important este stabilirea dispozitivelor de protectie, astfel incat acestea sa asigure deconectarea la aparitia unui curent periculos sau a unei tensiunii de atingere mai mari de 50V pe masele echipamentelor intr-un timp de 0.2 pana la 3 secunde, in functie de tensiunea de alimentare si de curentul dispozitivului de protectie.

Conditii tehnice privind protectia prin legare la nul si/sau pamant

 Echipamentele electrice fixe din instalatiile de utilizare realizate cu protectia principala prin legare la nul trebuie sa aiba o dubla legatura de protectie: una printr-un conductor de protectie aflat in cablul de alimentare, prin care se leaga borna de protectie aflata in cutia de borne a echipamentului de bara de nul a tabloului de distributie; a doua printr-un conductor vizibil sau platbanda care leaga borna de protectie, aflata pe carcasa echipamentului in exterior, de instalatia de legare la pamant care se afla in incinta unde este montat echipamentul.
 Echipamentele electrice mobile si portabile trebuie prevazute la capatul cablului de alimentare cu fise cu contact de protectie. Cablul trebuie sa contina un conductor separat prin care masele echipamentului electric sunt legate la contactul de protectie al fisei.
Pe conductoarele de protectie este interzis a se intercala sigurante, intreruptoare sau oricare alt element care poate sa intrerupa circuitul. 
 Masele echipamentelor tehnice electrice trebuie legate la pamant prin conductoare astfel dimensionate incat sa reziste curentului de scurtcircuit care apare in caz de defect pentru nulul de lucru si de protectie.
 Carcasele metalice ale corpurilor de iluminat interior, din locurile de munca periculoase si foarte periculoase, alimentate la tensiuni mai mari de 50 V, trebuie sa fie legate la nul de protectie daca distanta de la sol sau pardoseala pana la ele este mai mica de 2,5 metri.
 Este interzisa legarea in serie la conductorul de nul de protectie a carcaselor mai multor aparate. Fiecare utilaj trebuie legat la conductorul de nul de protectie cu o legatura speciala.
 Conductorul de nul de protectie trebuie sa fie separat de conductorul de nul de lucru, incepand de la ultimul tablou la care bara de nul este legata la pamant pana la masa echipamentului tehnic care trebuie protejat.
 Pana la ultimul tablou electric de distributie, se admite existenta unui singur conductor de nul, utilizat atat drept conductor de lucru cat si de protectie. De la ultimul tablou, la care se racordeaza receptorul, in sensul de distribuire a energiei electrice, conductorul de nul de lucru trebuie sa fie separat de conductorul de nul de protectie. Bara de la care se separa conductorul de nul de lucru de cel de protectie trebuie sa fie legata la instalatia de legare la pamant a incintei.
 Conductoarele de legare la nul de protectie trebuie sa aiba sectiunea dimensionala corespunzator prevederilor standardelor in vigoare si culoarea de izolatie galben-verde.
 Toate tablourile electrice trebuie sa aiba o bara de nul, racordata la instalatia de legare la pamant care se afla in incinta unde este montat tabloul; in cazul tablourilor electrice cu carcasa metalica, bara de nul se leaga la carcasa, iar carcasa se leaga vizibil la instalatia de legare la pamant.
 Bara de nul trebuie sa aiba cel putin atatea borne cate conductoare sunt racordate la aceasta bara. Nu se admit mai multe conductoare racordate la o singura borna.
 Toate conductoarele de protectie trebuie sa aiba papuci la capete, iar bornele de protectie trebuie sa fie asigurate impotriva desurubarii,
 Instalatia de legare la pamant a fiecarei incinte, la care sunt racordate instalatiile, echipamentele si utilajele la care protectia principala o constituie legarea la nul, trebuie sa aiba o rezistenta de dispersie de maxim 4 ohmi
 Toate instalatiile de legare la pamant din incinta unei unitati industriale trebuie sa fie legate electric intre ele cel putin prin conductorul de nul de protectie al retelei de alimentare

Mentinerii nivelului de securitate a echipamentelor si instalatiilor electrice

Pentru mentinerea nivelului de securitate a echipamentelor si instalatiilor electrice, utilizatorul trebuie:

 sa intocmeasca si sa respecte un program de intretinerea si verificare periodica a instalatiilor electrice
 sa tina evidenta instalatiilor si echipamentelor, referitor la verificarile din punctul de vedere al protectiei muncii la care trebuie supuse si periodicitatile de verificare.
 sa mentina pe durata exploatarii instalatiilor si echipamentelor nivelul de securitate conceput din proiectare;
 in instalatiile electrice temporare sau definitive sunt interzise orice fel de improvizatii.
 modificarile sau extinderile instalatiilor electrice de utilizare trebuie efectuate numai de catre un electrician autorizat profesional dar si din punctul de vedere al protectiei muncii.

Share

Suntem constienti ca taxele ascunse sunt o preocupare pentru clientii nostri si din acest motiv dorim sa fim transparenti privind pretul serviciilor oferite.

Lucrarile executate de noi pot fi taxate la ora, sau pot fi negociate la pret fix. Nu percepem taxe de estimare si nici de deplasare daca lucrarile se executa pe raza municipiului Bucuresti.

Pentru lucrari solicitate in afara localitatii vom percepe suplimentar o taxa de deplasare de 1 leu/Km.

Vom cauta sa va sfatuim in alegerea celei mai bune solutii pentru bugetul alocat si vom discuta cu dvs. toate obtiunile privind executia lucrarii, iar munca noastra va fi la cele mai inalte standarde.

Timpul petrecut pentru achizitia de materiale pe care nu le avem in stoc va fi contabilizat ca timp standard de lucru in urmatoarele conditii:

 Timpul este mentinut la un nivel minim rezonabil
 Clientul va fi informat privind necesitatea achizitiilor de materiale suplimentare
 Clientul solicita prezenta unui specialist pentru achizitia de materialele necesare lucrarii

Servicii execuţie instalaţii electrice

Tarife standard
08.00 – 18.00

Tarife suplimentare*
18.00 – 24.00

Electrician intervenţii/reparaţii/deranjamente

50 lei/ora

100 lei/ora

Electrician angajat pentru o zi de muncă

20 lei/ora

30 lei/ora

*În weekend şi sărbători legale

Servicii de măsurători, testări şi încercări PRAM

Tarife standard

Tarife suplimentare

Măsurarea rezistenţei de dispersie a prizei de pământ

30 lei/buc > 3 buc

50 lei/buc < 3 buc

Continuitatea centurii de împământare

10 lei/buc

-

Continuitatea racordurilor de la centura de împământare la TEG şi de la TEG la fiecare TED

10 lei/buc

-

Continuitatea nulului de protecţie din barele PE ale fiecărui TED până la locul de racordare a consumatorilor

2,5 lei > 100 buc

5 lei < 1 – 100 buc

 

Eliberare buletin PRAM

Minim 150 lei

Tarife la pret fix (negociat)

Lucrarile la pret fix se percep atat pentru materialele folosite cat si pentru forta de munca (manopera), in functie de fiecare solicitare de lucrari, suma stabilita de comun acord in urma negocierilor.

Estimari de pret. Cereri de oferta

Estimarile furnizate prin telefon sau prin e-mail pe baza informatiilor transmise de client, sunt doar in scop informativ si nu au caracter obligatoriu. In cazul in care furnizam o estimare de pret nu suntem obligati sa oferim cotatii.

Modificari privind pretul serviciilor

Orice modificare privind pretul serviciilor executate se va face cu acordul partilor. Aceste modificari fac referire la lucrarile care nu au fost mentionate in cererea initiala, lucrari ce vor fi executate doar cu acordul clientului.

Plata pentru lucrarile suplimentare vor fi facturate in functie de tarifele orare sau prin negociere (intelegere intre parti).

Plata serviciilor

Plata pentru serviciile executate se va face la finalizarea lucrarii, daca prin intelegerea partilor nu s-a convenit altfel.

Pentru lucrari in care valoarea materialelor este mai mare de 500 lei, putem solicita plata in avans a acestora.

In cazul in care plata integrala nu a fost realizata intr-un termen de 21 zile de la prezentarea facturii, ne rezervam dreptul de apercepe penalizari.

Colectarea platilor restante mai vechi de 60 zile se vor face prin companii specializate, iar costurile privind colectarea se vor adauga la suma restanta.

Share
Verificari periodice instalatii electrice

Electricitatea face parte din viața noastră. La serviciu, folosim diferite echipamente electrice, acasa cand sosim ascultam muzica, stiri, vizionam programele noastre preferate, avem unu sau mai multe calculatoare, etc. Cu toate acestea uitam uneori cât de periculoasa poate fi energie electrica si ca instalatiile electrice necorespunzatoare sunt printre principalele cauzele ale incendiilor accidentale din casele noastre.

Stilul de viata modern aduce dupa sine folosirea a tot mai multe aparate electrice in casa. Cu doar 20 de ani în urma, aveam doar un Tv, radio si un frigider. Astazi, mai mult decat probabil, in fiecare locuinta exista cel puțin două televizoare, 1 - 2 calculatoare, aer conditionat, masina de spalat, etc. O data cu cresterea numarului de aparate si echipamente electrice, riscul de accidente electrice in casa este mult mai mare decât înainte.

Statisticile IGSU arată ca electricitatea cauzeaza mai mult 20% din incendiile produse intr-un an in locuintele din Romania, dintre care 923/an cauzate de instalatii electrice improvizate, 260/an – aparate electrice uitate in prize, 569/an – aparate de incalzire defecte, 45/an – incendii provocate de trasnet si alte cauze naturale.

Din acest motiv, identificarea instalațiilor electrice nesigure sau a aparatelor defecte, trebuie sa ne preocupe pe fiecare dintre noi. Cateva proceduri simple, eficiente in practica, la indemana fiecaruia dintre noi, ne poate ajuta sa avem o casa sigura din punct de vedere a utilizarii energiei electrice.

Cât de veche este instalatia electrica?

Cablurile defecte și îmbătrânirea acestora, improvizatiile si exploatarea instalatiei cu defectiuni, sunt principalele cauzele de incendii electrice din casă. Puteți evita toate aceste riscuri prin verificari regulate ale instalatiei electrice, efectuate de electriceni autorizati.

Există semne clare care vă pot ajuta să vă evaluati vechimea si starea instalatiei electrice a casei tale. Acestea sunt:

 Conductoare tip panglica (intenc) din aluminiu
 Tablouri electrice cu sigurante fuzibile
 Imbatranirea evidenta a izolatiei conductoarelor, intarirea si schimbarea culorii acesteia
 Inadirea conductoarelor
 Prize avand contactele arse, etc.

Cine este electricianul autorizat sa intervina in instalatia electrica din casa mea? 

Foarte multe dintre acidentele de natura electrica sunt cauzate mai degrabă de utilizarea aparatelor defecte, decat de instalația electrică în sine. O instalare si o intretinere corespunzătoare ar putea reduce semnificativ posibilitatea unui accident sau incendiu.

Asadar, este foarte important ca orice lucrare de instalare electrica, sa se efectuează numai de către electricieni autorizati si competenti pentru aceste lucrari. Acest lucru înseamnă că au cunoștințele, abilitățile și experiența necesare pentru a instala corect, cu respectarea cerintelor de securitate electrica. 

Este ușor de a face un circiuit electric, este mult mai greu pentru a face aceasta munca în condiții de siguranță si cu respectarea normativelor tehnice. Siguranța persoanala, dar si acasei tale este foarte importantă și de aceea vă recomandăm cu tărie să utilizați un electrician autorizat.

Lucrările de instalații electrice trebuiesc proiectate, executate, inspectate și testate în conformitate cu standardele si normativele in vigoare. Cerințele legale pentru instalații electrice din Romania sunt reglementate in special de normativul I 7/2011. 

Electricienii care efectuează lucrări de instalații electrice în Romania, trebuiesc autorizati de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si trebuie sa cunoasca si sa respecte o serie intreaga de regulamente, prescriptii si standarde specifice domeniului electric. 

Care sunt pericolele? 

 Soc electric, arsuri, chiar si moartea la contactul direct sau indirect cu partile active ale conductoarelor sau cablurilor electrice
 Incendii, provocate de defecțiuni ale aparatelor sau instalații electrice defecte sau improvizate.

Ce trebuie sa cunoastem despre Tabloul Electric?

 Intrerupatorul general – va permite să opriți alimentarea cu energie electrica in caz de urgenta.
 Siguranțele fuzibile – deconecteaza circuitul electric in cazul unuiscurtcircuit sau supraîncărcării. In cazul in care curentul absorbit de instalatia electrica depaseste valoarea calibrata a acesteia, fuzibilul se topeste deconectand circuitul pentru care curentul absorbit depaseste nivelul de siguranta.
 Întreruptoarele automate (sigurantele automate) - oferă o protecție mai precisa decât siguranțele fuzibile. Când intrerupe circuitul defect, acestea au o parghie care poate conecta circuitul in cazul in care defectul a fost inlaturat.
 Dispozitive de curent rezidual - RCD (diferentialele) – suntdispozitive de protectie impotriva electrocutarii, care sunt proiectate pentru aimpiedica șocul electric fatal, in cazul in care atingi un conductor activ (conductorul de faza).

Acesta oferă un nivel de protecție pe care siguranțele fuzibile si intreruptoarele automate nu sunt proiectate sa il ofere. Conform standardelor de siguranta electrica, toate circuitele de prize din instalațiile electrice noi trebuie să aibă protecție RCD. 

Dacă instalarea electrică include unul sau mai multe asemenea dispositive de protectie (RCD), ar trebui să verificați că acestea sunt funcționează corect prin apăsarea butonului de test in fiecare luna. Dacă atunci când apăsați butonul de test, RCD - ul nuva opri alimentarea cu energie electrică a circuitelor protejate, sau dacă butonul nu se resetează, trebuie urgent sa cereti ajutorul unui electrician autorizat. 

Share

Instalatiile electrice in incaperile cu cada de baie sau dus, fac parte din categoria instalatiilor speciale. Baile sunt delimitate din punct de vedere al prescriptiilor si normativelor din domeniul electric in volume.

In functie de volumul respectiv este permis a se executa anumite instalatii electrice.

Descrierea volumelor

Delimitare volumelor pentru executarea instalatiilor electrice

Volumul 0, este zona din interiorul cazii de baie sau a dusului, avand suprafata delimitata de cada baii sau a dusului.

Volumul 1, este zona delimitata de inaltimea cazii si suprafata verticala circumscrisa acesteia pana la inaltimea de 2.25 m. Volumul sub cada de baie sau de dus se considera ca apartine deasemenea volumului 1.

Volumul 2, este delimitat de suprafata verticala exterioara volumului 1 si de suprafata verticala paralela situata la o distanta de 60 cm de marginea volumului 1, pana la inaltimea de 2,25 m.

Masuri de protectie impotriva socurilor electrice

Protectia impotriva socurilor electrice se poate realiza prin utilizarea tensiunilor foarte joase de protectie sau de securitate (TFJP si TFJS). Aceste masuri sunt obligatorii in volumul 0, 1 si 2. Exemplu edificator este alimentarea cabinelor de dus prin intermediul alimentatoarelor de 12 V.

Normativul I7/2011 specifica clar asigurarea protectiei suplimentare prin utilizarea dispozitivelor de protectie la curent rezidual (DDR), dar si utilizarea legaturilor de echipotentializare pentru toate tevile si racordurile metalice din aceste incaperi.

Utilizarea DDR-urilor nu este necesara daca:

- este folosita ca masura de protectie separarea electrica prin transformatoare de separare care alimenteaza un singur consumator.

- echipamentele montate in aceste volume, sunt alimentate cu TFJP sau TFJS (U<50 V ca sau U <120V c c)

Sistemul de pozare a circuitelor electrice

Circuitele electrice care alimenteaza echipamentele electrice situate in volumele 0, 1 sau 2, vor fi ingropate pe peretii acestor volume la o adancime de minim 5 cm.

 Echipamente electrice 

Echipamentele electrice montate in aceste volume trebuie sa aiba grad de protectie IP 67 pentru volumul 0 si IP 54 pentru volumele 1 si 2.

Volumul 0 - nu se permite montarea nici unui aparat sau dispozitiv

Volumul 1 - este permisa montarea dozelor pentru alimentarea receptoarelor din acelasi volum, accesorii ale circuitelor protejate prin prin TFJP sau TFJS cu o tensiune nominala care nu depaseste 25 V ca sau 60 V cc.

Volumul 2 - alte accesorii ale circuitelor de TFJP sau TFJS, alimentarea aparatelor de ras,dar nu prize pentru alimentarea altor receptoare.

Share

Instalatii electrice pentru case din lemnInstalatiile electrice pentru constructiile de lemn, intra in categoria instalatiilor electrice speciale. La executarea instalatiilor electrice, indiferent de destinatia sau tipul acestora, beneficiarii trebuie sa se adreseze numai electricienilor autorizati, care cunosc prevederile normativelor si prescriptiilor tehnice.

Stim foarte bine din practica ca foarte multe instalatii electrice sunt realizate de persoane fara calificare in domeniu, dar "priceputi" (electricieni auto, zugravi, tamplari, etc.), dar si electricieni neautorizati, electricieni care nu cunosc si nu respecta o serie intreaga de reglementari.

Riscul la care va supuneti in calitate de beneficiari ai unor astfel de instalatii este enorm si in cele mai multe cazuri remedierea unor astfel de instalatii electrice este aproape imposibila.

Prevederi privind echipamentele folosite

La executarea instalatiilor electrice inglobate in elementele de constructie de lemn se recomanda utilizarea cablurilor din cupru, cabluri care trebuie sa fie din categoria celor cu intarziere la propagarea flacarii, iar incarcarea sa fie la maxim 85% din curentul maxim admisibil.

Dozele de derivatie,dar si cele pentru aparat (prize, intrerupatoare), trebuiesc sa fie din metal sau din material plastic ignifug care satisface proba cu fir incadescent la 960o C. 

Tuburile pe care se trag cablurile trebuiesc sa sa fie metalice sau din materiale plastice omologate pentru constructiile din lemn. Accesoriile de imbinare ale tuburilor trebuie sa asigure aceeasi rezistenta mecanica, izolatie electrica, grad de etansare ca si tuburile la care se folosesc.

Tablourile electrice trebuiesc alese dintre cele care care sunt confectionate din materiale incombustibile, omologate pentru a fi folosite la constructiile de lemn.

Corpurile de iluminat trebuiesc deasemenea sa fie dintre acelea special omologate pentru constructiile de lemn si daca sunt montate direct pe lemn, trebuiesc sa aiba cel putin grad de protectie IP 54. Lampile vor fi prevazute cu dispersoare din materiale plastice rezistente,gratare sau sticla rezistenta, pentru a fi protejate impotriva loviturilor accidentale.

Conditii de montaj

Executia instalatiei electrice se face dupa terminarea structurii de rezistenta, dar si a acoperisului. Se recomanda ca in cazul in care instalatia electrica este inglobata in interiorul peretelui, aceasta sa fie  montata intre placa dinspre interior si bariera de vapori inainte de montarea materialului fonoizolant.

Este admisa si montarea aparenta a instalatiei electrice, cu conditia de a folosi numai materiale omologate pentru constructiile de lemn.

Tuburile flexibile (copex-urile) sunt recomandate a se utiliza numai pe trasee scurte, grau de realizat cu tuburi rigide.

Toate circuitele electrice vor fi prevazute cu protectie diferentiala si vor avea conductor de impamantare.

Se recomanda de asemenea reducerea la minim a numarului de doze de derivatie pe parcursul unui circuit electric, stiind cat sunt de pericoluase situatiile cand intr-o doza de derivatie apare arcul electric ca urmare a unui contact slab.

Trebuie de asemenea acordata o atentie deosebita legaturilor din dozele de derivatie, executandu-se legaturi care sa nu permita formarea de scantei sau arc electric

Masuri de protectie

Toate circuitele electrice vor fi protejate prin intreruptoare automate cu protectie la curent diferential de cel mult 30 mA (DDR).

Bransametul electric, fie ca este in distributie monofazata sau trifazata, va fi prevazut cu intreruptor automat cu protectie la curent diferential de cel mult 300 mA de tip S.

Selectivitatea protectiilor este foarte importanta si va fi realizata astfel incat raportul intre curentii diferentiali reziduali sa fie de cel putin 3

Share

Electrosecuritatea in instalatiile electricePrezenta „curentului electric” nu mai poate fi evitata de nimeni, indiferent de locul de munca. Esti nevoit sa traiesti cu aceasta prezenta peste tot unde esti, acasa sau la serviciu. Functionarea defectuoasa a unui aparat sau a instalatiei electrice chiar, iti poate pune in pericol viata si chiar locuinta.

Reducerea acestor riscuri nu poate fi facuta decat prin verificari si masuratori periodice a starii de sanatate a instalatiei electrice (Verificari PRAM), dar si prin o buna exploatare si intretinere a instalatiei electrice si a aparaturii si echipamentelor folosite (Testari PAT).

Incepand din faza de proiectare, continuind cu executia instalatiei electrice, protectia impotriva efectelor curentului electric va fi un aspect pe care doar profesionistii in domeniu il stapanesc si anume electriceni autorizati si certificati pentru astfel de lucrari.

Masuri de protectie electrica

Este foarte important ca atunci cand avem de intervenit asupra unei  instalatii electrice sa ne asiguram ca:

Avem competenta si avizele de a executa aceasta lucrare
Deconectam portiunea de instalatie unde vrem sa intervenim 
Eliminam posibilitatii de acces la alte elemente ale instalatiei aflate sub tensiune

Aparitia tensiunilor accidentale reprezinta un real pericol chiar pentru electricieni autorizati, cu mare experienta, pentru ca aceasta aparitie nu este previzibila, dar poate fi contracarata printr-o serie de masuri organizatorice si tehnice.

Efectele curentului electric

Efectele curentului electric reprezinta un mare pericol pentru fiecare dintre noi, in calitate de electricieni autorizati, dar si utilizatori. Acestea depind de mai multi factori printre care:

Valoarea curentului
Durata expunerii
Rezistenta organismului
Mediul (uscat sau umed)
Traseul curentului

Plecand de la aceste date, au fost stabilite valorile admisibile ale curentului pentru anumite durate de expunere. Astfel, prin studiile si cercetarile efectuate a fost stabilita ca limita, o valoare de 30 mA pentru curentul la care poate fi supus un om. Peste aceasta limita intervine paralizia respiratorie si pierderea vietii.

Pentru valori sub aceasta limita, si timp de expunere sub 10 secunde, efectele asupra organismului uman sunt urmatoarele:

0.5 mA – furnicaturi usoare
6 mA – intepaturi suparatoare, pastram controlul muscular
10 mA – este valoarea la care mai putem sa ne desprindem de elementul sub tensiune
15 mA – apar dificultati de respiratie
Peste 30 mA intervine paralizia respiratorie

Aceste efecte pentru valorile de curent aratate mai sus, cresc proportional cu durata trecerii curentului prin organismul nostru. De aceea evaluarea gradului de pericol este strans legata de relatia timp si pe acest considerent sunt proiectate toate dispozitivele de protectie impotriva electrocutarii.

Cum valoarea curentului nu este determinata de instalatia electrica ci numai tensiunea electrica, s-au stabilit valori limita ale acesteia, numita tensiune limita de securitate.

Valoarea tensiunii maxime admisibila, pentru care nu exista un risc major pentru om, este considerata 50 V pentru medii uscate si 24 V pentru medii umede (subsoluri).

Share


Riscul electric va exista intotdeauna cand se lucreaza cu aparatura electrica sau se fac interventii asupra instalatiei electrice. Datorita utilizarii pe scara larga a energiei electrice acest pericol va fi intotdeauna prezent.

Asa cum multi dintre dumneavoastra stiu, rezistenta pieli, a organismului fiecaruia dintre noi, joaca un rol important in protectia relativa impotriva socurilor electrice. O rezistenta mai mare face ca socul electric sa fie resimtit mult mai usor decat in situatia in care aceasta rezistenta este foarte mica ca urmare a umiditatii sau a altor cauze.

Cel mai frecvent mod de a reduce rezistenta pielii este sa o udam. Prin urmare, atingerea dispozitive electrice cu mâinile ude, picioarele ude, sau mai ales cand suntem transpirati este periculoasa (apă sărată conduce mult mai bine curentul electric decat apa dulce) 

În casa fiecaruia dintre noi, baia este unul dintre locurile cu cel mai ridicat risc de electrocutare, unde oamenii pot atinge aparate electrice avand mainile ude.

O proiectare buna a instalatiei electrice va tine cont de recomandarile Normativului I 7/2011 si va instala circuitele electrice de alimentare a diferitelor aparate, departe chiuvete, de cazi de baie sau cabine de dus.

Aparate cum ar fi telefoane, radiouri nu trebuie niciodată să fie utilizate în timp ce stăm într-o cadă de baie. Chiar și dispozitivele cu baterii trebuiesc evitate. Unele dispozitive cu baterii folosesc circuite de tensiune capabile de a genera potentiale pericole pentru utilizatori, mai ales intr-un mediu extreme de periculos cum este baia.

Piscinele sunt o altă sursă de risc, din moment ce oamenii operează adesea telefoane si alte aparate electrice in apropiere.

Prelungitoare, atât de frecvent folosite in casele noastre dar si la locul de munca, sunt de asemenea surse de pericol electric potential. Toate cablurile trebuie să fie inspectate periodic pentru defecte de izolare, și reparate imediat.

O metodă sigură de a scoate un cablu deteriorat din functiune, este să-l scoateți din priză, apoi sa taiati stecherul cu un cleste izolat, pentru a se asigura că nimeni nu poate folosi până când nu va fi inlocuit sau reparat.

Acest lucru este important mai ales pe șantiere, birouri, locuri de munca unde mai mulți oameni folosesc aceeași echipament și nu toți oamenii s-ar putea să fie conștienți de pericolul de electrocutare la care sunt supusi prin folosirea aparatelor sau prelungitoarelor deteriorate.

Orice echipament, aparat sau dispozitiv care face dovada unei probleme de natura electrica ar trebui să fie imediat scos din functiune si dus la service.

Liniile electrice

Cablurile si liniile electrice căzute sunt o sursă evidentă de pericol de electrocutare și ar trebui să fie evitate cu orice preț. Tensiunea electrica (diferenta de potential) creata intre conductorul activ si sol (pamant), este de obicei foarte mare.

În cazul în care o linie de alimentare este rupta și cade la pământ, rezultatul imediat va fi un puternic arc electric (scântei produse), suficient de puternic pentru a îndepărta bucăți de beton sau asfalt din suprafața drumului.

Intrarea în contact direct cu o linie de putere doborât este aproape sigur ca va poate provoca moartea, dar există si multe alte alte pericole care nu sunt atat de evidente.

Atunci când o linie atinge solul, scurgerea de curent va avea ca destinatie cel mai apropiat punct de impamantare, stbilindu-se astfel un circuit electric.

Pământul, fiind un conductor va ajuta ca acel curent din linia de doborâta sa fie transportat spre punctul de impamantare.

Fiindcă pământul nu este un foarte bun conductor de electricitate precum un cablu, va exista o tensiune substanțială de-a lungul circuitului format între punctul de contact cu solul a cablului punctul de scurgere in pamant.

Dacă distanța dintre cele două puncte de contact la sol (cablul prăbușit și sistemul de impamantare) este mica, va exista o tensiune între cele două puncte. Prin urmare, o persoană aflată pe teren între cele două puncte va fi în pericol de a primi un șoc electric prin interceptarea acelei tensiuni (asa numita tensiune de pas).

Toate aceste date servesc pentru a ilustra un potențial pericol si anume: că o persoană poate primi un șoc electric de la o linie de putere doborât chiar și fără a intra în contact cu acea linie!

Asadar, liniile electrice sunt foarte periculoase și ar trebui să fie evitate cu orice preț. Dacă vedeți o linie electrica cazuta la sol, nu alerga sa te indepartezi de acel loc. Incearca sa stai intr-un picior pentru a preveni șocul de la circuitul care se formaza intre punctele de contact cu pamantul (piciorele tale) si iesi cu calm din acea zona intr-un picior. 

Share

Evaluare riscuri, verificari PRAM, masuratori PRAMFiecare companie, indiferent de marimea sa este obligata sa efectueze o evaluare a riscurilor la locul de munca. Reglementarile in vigoare impun ca echipamentele si instalatiile electrice sa fie evaluate periodic de un electrician autorizat. Pentru inlaturarea acestor pericole avem posibilitatea de a reduce semnificativ riscul prin luarea unor masuri de precautie.

Verificarile PRAM sunt parte ale acestui proces de evaluare a instalatiilor electrice din punct de vedere a sigurantei in exploatare. O evaluare a riscului este pur si simplu o examinare a ceea ce la locul de munca ar putea fi o cauza de accident, indiferent de natura acestuia.

Accidentele pot duce la pierderea de vieti omenesti si chiar ar putea avea efecte dintre cele mai nedorite asupra afacerii dvs. Curentul electric poate provoca incendii aducand pagube importante, soc electric ranind grav oamenii sau poate chiar duce la moartea acestora.

 Care sunt pericolele?

Electrocutarea si arsuri la contactul accidental cu element activ al unei instalatii electrice, ca urmare a unui defect
Incendii prin scurtcircuite in instalatiile electrice defecte
Explozii provocate de elelctricitatea statica, care poate aprinde vapori sau pulberi inflamabile

Ce trebuie sa facem pentru a evalua riscul electric?

In primul rand trebuie sa se asigure o evaluare periodica din punct de vedere al pericolelor de natura electrica care sa stabileasca:

Care sunt pericolele si cum ar putea afecta acestea siguranta la locul de munca
Nivelul de risc
Masuri pentru controlul acestor riscuri

Cum evaluam riscurile la locul de munca?

Identificati pericolele
Evaluati riscurile si decideti asupra masurilor de precautie
Hotarati care sunt masurile si punetile in aplicare
Aplicarea controlelor pentru reducerea riscului
Realizati evaluari periodice ale masurilor luate

Daca sunteti o firma mica, o evaluare poate fi facuta de dvs. in calitate de administrator si persoana responsabila din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca,pe cand in firmele mari o evaluare corespunzatoare nu poate fi facuta decat de un specialist in SSM.

 Este bine de stiut !!

Muncitorii stiu cum sa foloseasca echipamentul electric in conditii de siguranta
Avem suficiente prize disponibile si nu sunt supraincarcate
Asigurativa ca oricine lucreaza cu electricitate are competentele necesare, cunostinte si experienta pentru a face acel lucru
Luati in considerare folosirea protectiilor impotriva electrocutarii prin folosirea RCD-urilor ca aparatura suplimentara de protectie

Concluzie

Evaluarea riscurilor ar trebui sa fie o activitate continua, flexibila, revizuita in mod regulat pentru a imbunatatii siguranta si prevenirea accidentelor.

Notiunea de risc nu este un element constant, intodeauna va exista divergente de perceptie si anticipare a nivelului de pericol.

Comportamentul uman fata de toate aceste problemele, de conștientizare generala si vigilenta constanta a celor implicati, joaca un rol vital in procesul de luare a deciziilor organizatiei in evaluarea riscului. 

Share

Factorul de putere prezintă un interes deosebit atât pentru producătorul de energie electrică, cât şi pentru transportator, furnizor şi utilizatorul final, deoarece el influenţează performanţa si costurile de furnizare a energiei electrice.

In circuitele de curent alternativ intalnim trei tipuri de puteri:

Puterea aparenta (S = U*I). Permite determinarea limitelor de utilizare a unei instalaţii 
Puterea activa, P = U*I*cos φ - reprezintă puterea electrică ce poate fi transformată în putere utilă
Puterea reactiva, Q = U*I*sin φ însoţeşte transportul, distribuţia şi consumul de putere activă
   
Un circuit absoarbe putere reactiva dacă este inductiv şi furnizează putere reactiva dacă este capacitiv.
 
Factorul de putereRaportul între puterea active (P) si puterea aparenta (S) reprezinta factor de putere si este egal cu cosinusul unghiului de defazaj dintre tensiune si curent, putând varia în intervalul 0 - 1.
 
Funcţionarea cu un factor de putere redus are efecte economice nefavorabile, fiind luat în considerare la stabilirea tarifului pentru energia electrica consumata.  
 
Reducerea factorului de putere este datorat in special unor cauze locale. 

Un factor de putere ridicat reduce circulatia de putere reactiva din centralele electrice spre consumatori, micsorând pierderile de energie electrica pâna la un nivel minim determinat de consumul tehnologic propriu.

Se obtine astfel o crestere a randamentelor instalatiilor de transport, transformare si distributie a energiei electrice, a sigurantei de functionare si o mai buna utilizare a retelei electrice prin reducerea puterii aparente cu care este încarcata.

Când factorul de putere are valoarea sa maxima, adica cosφ = 1, puterea activa devine egala cu puterea aparenta.

Inegalitatea dintre puterea aparenta si cea activa se datoreaza faptului ca în afara de curentul activ, în faza cu tensiunea, receptorul mai absoarbe un curent reactiv, necesar magnetizarii circuitelor receptorului.

Cauzele scaderii factorului de putere (cresterea consumului de putere reactiva)

Consumul de putere active si putere reactiva este specific multor masini electrice, dar si liniilor electrice aeriene, astfel:

Motoare electrice. Prin functionarea in gol a motoarelor asincrone creste consumul de putere reactiva
Transformatoarele electrice
Lampile cu descarcari în vapori metalici în scheme cu balast inductiv, necompensate
Liniile electrice aeriene pot consuma putere reactiva datorita inductantei proprii L, sau poate genera putere reactiva datorita capacitatii lor fata de pamânt C.

Reducerea consumului de putere reactiva de catre masinile elelctrice, se obtine prin utilizarea rationala a acestora, astfel încât sa fie încarcate la o putere de cel putin 0,75 din puterea lor nominala, astfel:

Inlocuirea motoarelor si transformatoarelor subîncarcate cu motoare sau transformatoare de putere mai mica, încarcate cât mai aproape de sarcina nominala
Intreruperea functionarii motorului pentru durate de mers în gol mai mari de 10 s 
Folosirea motoarelor sincrone la puteri peste 100 kW, daca nu este necesara reglarea turatiei

Motoarele sincrone pot functiona cu factor de putere cosj = 1 si în plus, pot produce energie reactiva pe care o injecteaza în retea.

Efectele scaderii factorului de putere

Un factor de putere redus are o serie de consecinte negative asupra functionarii retelei electrice, printre care:

Cresterea pierderilor de putere activa
Supradimensionarea instalatiilor de producere, transport si distributie a energiei electrice si implicit, cresterea valorilor de investitii

Compensarea puterii reactive

În prezent, puterile cerute de întreprinderi de la sistemul energetic sunt din ce în ce mai mari. În consecinta, problema factorului de putere are o importanta deosebita.

În cazul unei instalatii noi proiectate, luând toate masurile ca factorul de putere sa fie cât mai mare, instalatia proiectata va fi mai economica (sectiunea conductoarelor mai mica, puterea postului de transformare mai mica).

Marirea factorului de putere sau, cum se spune, îmbunatatirea factorului de putere pentru o instalatie data va duce la micsorarea curentului total absorbit si prin aceasta, la posibilitatea de a conecta noi receptori la aceeasi retea.

Îmbunatatirea factorului de putere se poate face pe doua cai:

 Prin masuri organizatorice, cu ajutorul carora factorul de putere este marit fara nici un fel de investitii
Prin producerea puterii reactive la fata locului prin utilizarea unor surse specializate de putere reactiva

 Sursa principala a consumului de putere reactiva este data de utilizarea motoarelor asincrone si a transformatoarelor în regim de încarcare redusa.

Cum se face compensarea puterii reactive?

Individual – instalând condensatoare (baterii) lânga fiecare receptor în parte
Centralizat – instalând bateria de condensatoare în statia de transformare principala a întreprinderii.

Factorul de putere minim pe care trebuie sa-l asigure consumatorul la punctul de delimitare cu reteaua furnizorului pentru a nu plati energia reactiva consumata se numeste neutral; este stabilit la 0,92

Share

Efectul calitatii energiei electrice prin perturbarea sistemului de alimentare, poate afecta negativ performanța si durata de viață a instalatiei si a echipamentelor electrice. O calitate adecvata a energiei electrice este foarte importanta atunci când vine vorba de a asigura buna funcționare a aparatelor si echipamentelor si de aceea este important ca perturbații aparute să fie reduse la minimum.

Unele dintre aceste tulburări pot proveni din instalațiile utilizatorilor rețelei electrice, motivul pentru care utilizatorii rețelei trebuie să respecte anumite limite de emisie pentru instalațiile care provoacă perturbari.

Calitatea energiei electrice poate fi descrisa cu ajutorul urmatorilor parametri:

Continuitatea in alimentare
Variația în mărime a tensiunii
Tensiuni tranzitorii și curenți
Conținutul armonic în formele de undă pentru curent alternativ

Calitatea energiei electrice este strâns legată de caracteristicile alimentarii cu energie electrica. Cum alimentarea cu energie electrică include un sistem trifazat de tensiune, caracterizat prin frecvența sa, amplitudine, formă de undă sinusoidală și simetria.

În practică, există aproape întotdeauna imperfecțiuni ale acestor caracteristici ale tensiunii electrice. În general ele nu prezintă o problemă, dar este important ca acestea să fie reduse la minimum.

Evaluarea calitatii energiei electrice se referă la:

Continuitatea in alimentarea cu tensiune, prin care o întrerupere în alimentarea cu tensiune care durează mai mult de trei minute este considerată o indisponibilitate
Calitatea energiei electrice. Aceasta presupune verificarea dacă tensiunea are proprietățile necesare (în termeni de amplitudine, frecventa, forma sinusoidală, simetrie între diferitele faze, și așa mai departe)

O serie de probleme pot fi frecvent observate, cum ar fi întreruperi de scurtă durată ale alimentarii cu energie electrica, căderi de tensiune, armonici, fluctuațiile de amplitudine și dezechilibre.

Perturbari cauzate de utilizatorii retelei de alimentare

În afară de întreruperi și căderi de tensiune, multe alte tulburari sunt adesea cauzate de instalațiile utilizatorilor (consumatori dar și producători). Acest tip de tulburări poate provoca echipamentelor electrice foarte multe probleme, scurtând astfel durata lor de viață.

Peste un anumit nivel de perturbare, există riscul ca instalațiile electrice sa funcționeze defectuos sau să fie deteriorate. De aceea, limitele pentru instalațiile care provoacă tulburări au fost stabilite și sunt incluse în codurile de rețea.

O tensiune de calitate slabă constitue o cheltuială ascunsa, care de obicei este nedetectata si nediagnosticata pana cand apar defecțiuni costisitoare. Aceste evenimente de calitate a tensiunii întrerupe multe procese sensibile, scurteaza durata de viață utilă a echipamentelor, determinind cheltuieli inutile sub formă de soluții implementate la problemele diagnosticate greșit.

Definite în termeni de mărime (amplitudine) și durata (lungime), evenimente cauzate de calitatea tensiunii pot afecta performanțele echipamentelor în moduri diferite. De obicei, impactul final al unor astfel de evenimente este determinat de sensibilitatea echipamentelor.

Căderi de tensiune

Căderile de tensiune minore apar frecvent, uneori fără a afecta foarte mult performantele echipamentelor. Căderile majore de tensiune pe de altă parte, tulbura întotdeauna performanța echipamentului.

Căderile de tensiune apar din mai multe motive, printre care căderea de tensiune cauzate de traseele foarte lungi ale cablurilor de alimentare, sarcini de comutare, cabluri subdimensionate, dar și circuite secundare supraîncărcate.

Supratensiunea

Supratensiunea poate avea un impact grav asupra echipamentelor, cu toate acestea ele nu sunt la fel de comune ca și căderi de tensiune.

Impulsurile

Un impuls este o explozie scurta de energie care dureaza mai putin de un ciclu. Impulsuri variază în mărime de două ori tensiunea nominal pana la câteva mii de volți. Nu orice impuls are un impact asupra performanței echipamentului.

Cu toate acestea, atunci când impulsurile apar în mod repetat în timp (sau când nivelul de energie este foarte ridicat), un impuls de tensiune poate provoca degradarea iremediabila a echipamentelor.

Armonicile

Calitatea energieiTensiunea alternativa este o undă sinusoidală care se repetă de 50 de ori pe secundă. Aceasta este frecvența normala a retelei.

Armonicele reprezinta o componentă sinusoidală a tensiunii, care este multiplul frecvenţei undei fundamentale. Armonicile sunt frecvențe alternative care distorsioneaza forma de undă sinusoidală. Distorsiunile armonice totale (THD), sunt masurate ca procent al frecvenței standard.

Armonicile sunt în principal rezultatul echipamentelor electronice moderne de astăzi. Electronicele din zilele noastre sunt proiectate pentru a absorbi curent în "impulsuri", nu într-o manieră lină, sinusoidală, precum o făceau echipamentele non-electronice mai vechi. Aceste impulsuri produc forme de unde de curent distorsionate, care produc în schimb distorsiunea tensiunii. Armonicile de curent şi de tensiune pot produce probleme ca încălzirea excesivă a cablurilor, conexiunilor, motoarelor şi transformatoarelor şi pot produce declanşarea accidentală a întrerupătoarelor de circuite.

Nivelurile ridicate de denaturare pot cauza probleme grave de functionare echipamentelor. Pe circuite de ramificație monofazate, nivelurile de THD mai mari de 5% până la 8% trebuiesc investigate.

Fiecare dintre aceste probleme de calitate a energiei electrice are o altă cauză. Unele probleme sunt un rezultat al infrastructurii comune. De exemplu, un defect pe rețea poate provoca o situatie ce va afecta unii clienți, dar si o problemă în incintă unui client poate provoca o tranzitorie care poate afecta toti ceilalti clienții pe același subsistem. 

Cum se produc toate aceste evenimente de tensiune?

Peste 85% din aceste evenimente care afecteaza calitatea tensiunii, sunt provocate de alimentari inadecvate, cabluri subdimensionate, sau un circuit supraîncărcat, probleme avand ca sursa propia instalație electrica si nu din sistemul national de distributie electrica.

Cum sunt afectate echipamentele de aceste evenimente?

Echipamente electrice sunt proiectate să funcționeze la o anumita tensiune nominala si pot suporta in general variatii de + / -10%. Deși echipamentele reusesc sa treaca de astfel de evenimente, repetarea excesiva pot provoca daune în timp.

Când tensiunea este în afara specificațiilor de proiectare, echipamentul se supraincalzeste, iar rezistenta de izolare poate sa scada la niveluri mult prea periculoase cu consecinte directe asupra duratei de functionare.

 Articole asemanatoare:
1. Factorul de Putere
2. Distorsiuni Armonice
3. Auditul Energetic

Share

De ce este necesara masurarea rezistentei de izolatie?

Masurarea rezistentei de izolatie este una dintre cele mai importante teste impuse de standarde si normative din punct de vedere al sigurantei electrice. Motivul pentru care se fac aceste teste este acela de a prevenii eventuale accidente provocate de socul electric, deteriorarea echipamentelor sau declansarea unor incendii.

Metoda de testare a izolatiei unui circuit electric

Testul rezistentei de izolatie consta in testarea izolatiei unui echipament, motor, transformator, cablu, a carui rezistenta masurata trebuie sa fie sub valorile impuse de normative. 

Un alt motiv pentru care trebuie sa se faca testul rezistentei de izolatie este de proteja si prelungi durata de viata a instalatiei sau a echipamentelor electrice. De-a lungul anilor instalatiile si echipamentele electrice sunt supuse unor factori de mediu cum ar fi: praful, grasimea, temperatura, vibratiile, etc.

Aceste conditii pot duce la insuficienta izolare, rezultand o pierdere a acestei rezistente de izolatie care poate duce la situatii dintre cele mai periculoase, atat pentru oameni cat si pentru imobile.

O rezistenta de izolatie scazuta in instalatia electrica va duce la o scurgere de curent si prin urmare va determina si o pierdere considerabila de energie, crescand astfel costurile de functionare.

Testele periodice pot furniza informatii valoroase despre starea de deteriorare a izolatiei si va ajuta sa preziceti posibilul defect al instalatiei sau echipamentului. Corectarea va duce nu doar la o functionare a instalatiei fara probleme ci chiar poate prelungi durata de viata a acesteia.

 Masurarea rezistentei de izolatie se face prin aplicarea unei tensiuni mult mai mari decat tensiunea normala de lucru, dupa cum se poate vedea in tabelul de mai jos:

Tensiunea de lucru           Tensiunea de testare          Rezistenta de izolatie          
 TFJS si TFJP  250 V  ≥ 0.25 MΩ
 Pana la 500 V  500 V  > 0.50 MΩ
 Peste 500 V  1000 V  ≥ 1 MΩ

Tensiunea de test sugerată este frecvent definită ca o valoare de 1,7 ori mai mare decât valoarea tensiunii de linie a dispozitivului testat (ex. motor). Tensiunea de test pentru un dispozitiv de 600 V ar fi de 1020 VDC. Timpul de măsurare ar trebui să fie reglat la 60 s.

Factori care duc la scaderea rezistentei de izolatie

Principalele cauze care intervin in scaderea rezistentei de izolatie sunt:

Imbatrinirea naturala a izolatiei
Imbatrinirea fortata sau accidentala a izolatiei datorata supunerii unor temperaturi foarte ridicate de functionare
Umiditate aerului, care prin condensare slabeste rezistenta izolatiei, favorizand fenomenul de conturnare
Depunerile de praf
Factori mecanici

Metode de testare

Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi
Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi si pamant.

Testul trebuie sa se realizeze cu echipamentele deconectate, dar si cu intrerupatorul de alimentare deconectat de la reteaua de alimentare.

Inainte de inceperea operatiei de masurare a rezistentei de izolatie, trebuie mai intai ca instalatia sa fie examinata cu atentie, pentru ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand:

Instalatia sau echipamentul este scos din functiune si deconectat de la celelalte circuite
Temperatura cablului sau echipamentului este mai mare decat temperatura mediului ambiental si nu este umed pentru ca umiditatea poate fi absorbita de izolatie.
Suprafata cablului nu este acoperita de pulberi sau alte corpuri straine care pot deveni conductoare in anumite conditii
Tensiunea aplicata nu este mult mai mare decat tensiunea obisnuita de lucru (a se vedea datele din tabel). Supratensiunea poate provoca daune si poate distruge izolatia
Sistemul supus testarii a fost complet descarcat la pamant. Timpul necesar pentru descarcare trebuie sa fie de cel putin 5 ori timpul necesar pentru efectuarea testarii rezistentei de izolatie.
Efectul produs de temperatura este luat in considerare, stiind ca rezistenta de izolatie este invers proportionala cu temperatura. Adica cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat rezistenta de izolatie inregistrata este mai mica.

Se recomanda ca testele sa se faca la o temperatura standard de 20oC. Astfel, pentru fiecare 10oC, peste temperatura standard de 20oC, rezistenta de izolatie se reduce la jumatate.

 Aceasta proprietate impune indicarea temperaturii la care s-a facut masurarea.

Share
 • Echilibrarea incarcarilor pe faze in retelele electrice trifazate
 • Electrician Bucuresti - Executie instalatii electrice
 • Electrician bucuresti - montaj prize, intrerupatoare, corpuri de iluminat
 • Electrician autorizat reparatii si modernizari tablouri electrice apartament
 • Executie tablouri electrice de forta si comanda
 • Electrician autorizat service si mentenanta instalatii electrice
 • Verificari si masuratori pram paratrasnete
 • Electrician autorizat - Masurari prize de pamant
 • Electrician certificat pram, avizare pram
 • Executie prize de pamant - naturale si artificiale pentru cladiri
 • Electrician executie instalatii de subsol blocuri
 • Electrican autorizat executie instalatii electrice pentru cladiri de lemn
 • Electrician bucuresti - instalatii electrice aparente
 • Echilibrarea incarcarilor si succesiunea fazelor in retelele electrice trifazate
 • Instalatii electrice de iluminat si priza pentru domeniul rezidential, comercial si industrial
 • Montaj aparatura electrica pentru domeniul rezidential - prize, intrerupatoare, corpuri de iluminat
 • Modernizari Tablouri Electrice - protectii la supratensiune si impotriva electrocutarii,
 • Executie Tablouri Electrice
 • Verificari periodice si servicii de mentenanta instalatii electrice pe baza de contract
 • Verificari si testari periodice instalatii de paratrasnet
 • Masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant
 • Masurarea continuitatii nulurilor de protectie (PE) pentru circuitele de priza
 • Executie prize de pamant pentru domeniul rezidential
 • Instalatii electrice pentru subsoluri de bloc
 • Instalatii electrice speciale pentru cladiri de lemn
 • Instalatii electrice aparente
 • Verificari PRAM - Etichetarea circuitelor de priza verificate
 • Verificari si masuratori periodice instalatii de paratrasnet
 • Incercari si testari periodice instalatii de legare la pamant
 • Verificarea protectiei prin intreruperea automata a alimentarii prin masurarea impendantei buclei de defect - Zs
 • Testarea dispozitivelor de protectie la curent rezidual diferential (DDR) - functionalitate, timpi de intrerupere, etc.
 • Masurarea rezistentei de izolatie pentru echipamente si instalatii electrice
 • Verificari incarcare circuite electrice peste sarcina admisa
 

ELECTRICIENI SPECIALISTI IN VERIFICARI SI MASURATORI PRAM

ALC ELECTRICAL TESTING este o companie specializata in incercari de echipamente si instalatii electrice, oferind o gama extinsa de servicii specializate:

 Executare de instalatii electrice civile si industriale
 Verificari PRAM - Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, continuitatea conductoarelor de legare la pamant
 Testari PAT - Testarea aparaturii din punct de vedere al sigurantei in exploatare
 Testarea diferentialelor pentru protectia impotriva electrocutarii - Functionarea dispozitivelor de curent diferential (DDR) prin masuratori ale curentului si timpului de declansare
 Testarea rezistentei de izolatie a coloanelor si circuitelor instalatiei electrice
 Testarea buclei de defect Zs pentru circuitele electrice - Protectia prin intreruperea automata a alimentarii in cazul unui scurtcircuit (Verificarea intreruptoarelor automate, alte dispozitive de protectie prin masurarea curentului si timpului de declansare)
 Verificari incarcare circuite peste sarcina admisa
 Echilibrarea incarcarilor pe faze in retelele electrice trifazate
 Masurarea caderii de tensiune - pierderea de tensiune ΔU
 Verificarea succesiunii fazelor si a sensului de rotatie a motoarelor
 Etichetarea prizelor, circuitelor, dispozitevelor de protectie si a intreruptoarelor automate din tablourile electrice

De ce noi?

 Respectam cu strictete procedurile stabilite de normele si standardele specifice, privind verificarile si incercarile echipamentelor si instalatiilor electrice
 Detinem o documentatie foarte bine elaborata - Raport de verificare periodica a instalatiei, Buletine pentru incercarile realizate
 Programare usoara si flexibila, preturi rezonabile!
 Verificarile realizate de noi va asigura un mediu de lucru in care accidentele de natura electrica nu vor aparea!

Cui ne adresam?

 Tuturor celor care considera ca au nevoie de serviciile noastre:

  Companii ce activeaza in domeniul Property si Facility Management
  Firme de constructii
  Unitati de alimentatie publica - restaurate, fast-food
  Comert - magazine, firme de distributie
  Firme de productie, ateliere confectii, etc
  Service auto, spalatorii auto
  Hoteluri, pensiuni
  Cladiri de birouri
  Cladiri comerciale si institutionale
  Saloane de estetica si infrumusetare - frizerii, cosmetica, coafura, etc
  Cabinete medicale individuale, cabinete notariale
  Persoane fizice

Avantajele colaborarii cu noi!

 Suntem foarte bine informati si pregatiti in domeniul nostru de activitate !
 Oferim servicii de inalta calitate si ne putem adapta oricarui buget !
 Detinem aparatura de testare foarte performanta - FLUKE 1625, MPI 530
 Aveti acces la experienta noastra acumulata in peste 25 de ani in domeniul instalatiilor electrice !
 Primiti informatii pertinente legate de legislatia specifica domeniului privind varificarile si masuratorile PRAM !

De ce este important sa verificam PRAM instalatiile electrice?

Procesele de îmbatrânire, precum si influentele atmosferice si ale regimului de functionare au o influenta considerabila asupra fiabilitatii si eficacitatii instalatiilor de împamântare, dar si a celor de protectie împotriva loviturilor la trasnet.
Verificarea periodice ale instalatiei electrice, a aparaturii si echipamentelor, a instalatiei de impamantare si a instalatiei de paratrasnet, inseamna:

 Un control preventiv si obligatoriu!
 Siguranta personalului, dar si a imobilului dvs!
 Depistarea eventualelor neconformitati!
 Certitudinea unei bune functionari a instalatiei de protectie!

Share

Verificarea periodica pram a instalatiilor electrice trebuie executata la intervale de timp conform normativelor tehnice, dar si a legislatiei ce reglementeaza domeniul instalatiilor electrice.

Conform Hg 1146/2006, angajatorul trebuie sa garanteze ca cerinţele de securitate şi de sănătate sunt respectate şi orice deteriorări ale instalatiilor electrice sunt depistate şi remediate la timp prin verificari periodice.

Astel, angajatorul este obligat sa ia măsurile necesare pentru ca echipamentele si instalatiile, care pot fi la originea unor stuatii periculoase sa faca obiectul unor verificari periodice pram, dar si a unor verificari si incercari speciale de fiecare data cand apar modificari la instalatiile utilizate, modificari ale procesului de munca sau perioade prelungite de neutilizare.

Verificarea PRAM este o masura obligatorie de protectie impotriva electrocutarii personalului, incendiilor de natura electrica si multe alte defecte ce pot aparea ca urmare a unor defecte ce pot astfel fi identificate inainte de a produce pagube materiale sau chiar pierderea de vieti omenesti.

Aparatele utilizate pentru verificari pram, trebuiesc astfel sa fie capabile de a efectua o serie de teste, cum ar fi: masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, teste de continuitate a nulului de protectie si impendanta buclei de scurtcircuit.
Aceste testari si verificari periodice, sunt doar cateva din cele obligatorii conform normativului I 7/2011.

Oricare dintre firmele ce au in propietate instalatii electrice, trebuie sa faca cel putin verificare periodica a instalatiei de legare la pamant si sa obtina de la un electrician autorizat un Buletin de incercare, care sa certifice ca valorile inregistrate in urma masuratorilor corespund cerintelor legale.

Procedura de inspectie si verificare pram a instalatiei electrice

Inspecţia instalatiilor electrice, cuprinde examinarea atentă a instalaţiei şi se efectuează în conformitate cu urmatoarele cerinţele de siguranţă:

 Împotriva efectelor şocurilor electrice datorate atingerii directe sau indirecte
 Protecţia împotriva incendiilor care rezulta dintr-o instalație electrică defectă

Cerinte privind inspectiile si verificarile instalatiilor electrice

Principalele cerințe care trebuiesc urmărite atunci când se face o inspecţie a instalaţiei, sunt:

 Pe baza de eşantionare, se verifică dacă cablurile şi conductorii sunt uşor de identificat în instalaţie
 Nu exista semne de supraîncarcare a cablurilor şi conductoarelor
 Pe baza de eşantionare se verifică conexiunea corecta a prizelor şi a lămpilor de iluminat
 Conductoarele de protecţie PE au culoare verde - galben
 Existenţa conductorului de protecţie între tablourile de distributie şi priza de pamânt
 Nu exista muchii ascuţite care pot provoca daune mecanice izolaţiei cablurilor
 Integritatea izolaţiei cablurilor şi conductoarelor
 Prezenţa unor bariere de incendiu, grad corespunzător de rezistenţă la foc
 Dispozitivele de protecţie/siguranţele/întreruptoarele sunt alese corect pentru utilizarea prevăzuta
 Etichetarea circuitelor, întreruptoarelor, tablourilor, dar şi a altor aparate terminale
 Prezenţa anunţurilor de pericol şi avertizare, cum ar fi: avertizarea privind echipamentele alimentate cu tensiuni de peste 230V, avertisment privind conductoarele de legare la masă „Conexiune electrica de siguranţă – nu scoateţi”
 Examinarea cablurilor flexibile, privind ancorarea, protecţia mecanică, eventuale daune şi defect
 Protecţia mecanică a tuturor aparatelor electrice
 Identificarea eventualelor modificări ale instalaţiei, care ar putea afecta sarcina maxim admisă pe circuitul respectiv
 Prezenţa unor instrucţiuni, informaţii, rapoarte.

În cazul în care inspecţiile sunt efectuate prin sondaj, acestea ar trebui sa includă dechiderea cutiilor de borne la corpurile de iluminat, prize şi echipamente.

Instalatia de iluminat trebuie de asemenea verificata. Daca nu este posibilă o inspecţie totală a instalaţiei de iluminat, va fi utilizat un proces de eşantionare de minim 10 – 15 % din toate aparatele, echipamentele şi corpurile de iluminat.

Rapoartele/Buletinul de incercare "PRAM" emise in urma inspectiilor si verificarilor pram, trebuie sa contina un minim de informatii, cum ar fi urmatoarele date: 

Denumirea instalatiei sau a partii din instalatie la care s-au efectuat verificari pram
Functia, calitatea si numele persoanei care a efectuat verificarea pram
Metoda de masurare folosita, tipul si clasa de precizie a aparatelor utilizate in acest sens
Aprecieri asupra gradului de umiditate a solului (umed, uscat, foarte uscat)
Data efectuarii verificarii pram
Rezultatul verificarii continuitatii conexiunilor electrice intre utilaje si priza de pamant
Valoarea rezistentei de dispersie a instalatiei de legare la pamant, masurata la utilajul cel mai indepartat de priza de pamant
Observatii asupra defectelor constatate si inlaturate in urma verificarilor pram.

Articole asemanatoare:

1. Verificarile PRAM si testarile periodice ale instalatiei de legare la pamant
2. Masurarea prizelor de pamant

Share

Share

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !